Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ο πολυσχιδής κ. Πετσάλνικος




http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2009/12/petsalnikos.jpg

Oλο αυτό το μπέρδεμα που έγινε με τις γονικές παροχές και την αύξηση στα τσιγάρα θα είχε αποφευχθεί αν ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είχε κάνει καλά τη δουλειά του. Αν δηλαδή εφάρμοζε όσα υποσχόταν λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Βουλής. Είχε πει ότι θα έβαζε μια τάξημέχρι απουσιολόγιο σκαρφίστηκε για τους κοπανατζήδες εκπροσώπους του έθνους. Είχε πει ότι θα φροντίσει να κατατίθενται λιγότεροι νόμοι, πιο σαφείς. Τέλος οι άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Δεν μπορεί να ψηφίζονται ρυθμίσεις στα μουλωχτά. Ωραία τα είχε πει ο κ. Πετσάλνικος αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι... 100 αναίρεσε τον εαυτό του εξαιτίας του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, από απειρία την οποία ομολόγησε δημοσίως, έστειλε μια άσχετη τροπολογία την ώρα που το μαγαζί είχε κλείσει. Οταν ξημέρωσε, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε τα πάντα ώστε να την επισυνάψει στο νομοσχέδιο για τα δάση. Ο κ. Πετσάλνικος έχει κατανοήσει διαφορετικά τον ρόλο του από τους προκατόχους του. Δεν κρατά την αφ΄ υψηλού θέση που παρέχεται ακόμη και αρχιτεκτονικά στον Πρόεδρο της Βουλής. Για να καθήσει στον θώκο του, ανεβαίνει σκαλοπάτια, κάθεται αντικριστά και μακριά από τα έδρανα των κομματαρχών. Αντί λοιπόν να παίξει ρόλο υπεράνω επικαιρότητας, επιδίδεται στον σχολιασμό των πάντων και επιχειρεί να καταγράψει ρεκόρ δηλώσεων. Ανακατεύεται με τα πασοκικά, με τα τρέχοντα της κυβέρνησης. Ενα από τα πρώτα θέματα που έθιξε ήταν τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν συμφωνούσε με το ύψος τους και, επειδή πνιγόταν από την αδικία, βγήκε στα μικρόφωνα. Αντέδρασε επίσης στις προθέσεις της κυβέρνησης για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την επιβολή εκτάκτων εισφορών στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Είναι ήσσονος σημασίας το περιεχόμενο των δηλώσεων: η θέση του δεν επιτρέπει τέτοιες κριτικές παρεμβάσεις- τουλάχιστον δεν τις έχουμε συνηθίσει.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναπτύσσει παράλληλα συντεχνιακή λογική για τους συναδέλφους του. Ενα παράδειγμα αφορά την πιθανή ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και Ευριπίδη Στυλιανίδη στην υπόθεση της παράνομης χορήγησης αδειών σε φορτηγά δημοσίας χρήσεως. Οταν διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι μηνυτήριες αναφορές, ο κ. Πετσάλνικος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις». Τέτοια βιαστικά συμπεράσματα δεν συνάδουν με πνεύμα δικαιοσύνης. Πρέπει να ερευνηθεί αν όντως τα πολιτικά πρόσωπα τηλεφωνούσαν στις νομαρχίες για να εκδοθούν χαριστικές άδειες σε βυτιοφόρα.

Μιλώντας για οχήματα και άδειες κυκλοφορίας δεν μπορούμε να παραλείψουμε την πρεμούρα του κ. Πετσάλνικου για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων στους νέους βουλευτές. Υπάρχει μια νέα φρασεολογία για να δικαιολογηθούν τέτοιες δαπάνες εν μέσω κρίσης. Δεν λένε «μου κακοπέφτει το μεταχειρισμένο» αλλά «είναι ενεργοβόρο». Ολως τυχαίως ζητούν ένα υβριδικό, το οποίο τυγχάνει πολυτελέστατο και ντιζαϊνάτο. Οι Lexus έγιναν αίφνης τα αγαπημένα αυτοκίνητα των πολιτικών. Την ίδια περίοδο, όταν όλη η Ελλάδα κάνει οικονομία, ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να αγοράσει έπιπλα αξίας 250.000

ευρώ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πού να κάτσουν. Αυτό είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα μπορούσε να εξηγήσει ο κ. Πετσάλνικος. Πού βρίσκονται οι 1.600 υπάλληλοι της Βουλής; Ακόμη κι αν καταμετρήσουμε τους εργαζομένους στα παρακείμενα κτήρια, δεν βγαίνει το νούμερο. Εκτός αν κάποιοι δεν πατούν ποτέ.

Στη Βουλή εφεξής δεν θα διορίζεται κανένας χαριστικά. Παρά τις επιφυλάξεις που είχε στην αρχή, ο Πρόεδρος της Βουλής αποδέχθηκε ότι οι υπάλληλοι θα υπόκεινται σε διαδικασίες ΑΣΕΠ. Την ώρα λοιπόν που όλοι μιλούσαν για διαφάνεια και 20.000 άτομα υπέβαλλαν βιογραφικά για γενικοί γραμματείς, ο κ. Πετσάλνικος ακολούθησε την κλασική μέθοδο, των δικών του παιδιών. Διόρισε κατά το δοκούν τον ειδικό και τον γενικό γραμματέα της Βουλής, στενούς συνεργάτες του (ο ένας γιος δημάρχου του κόμματος). Οπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της Βουλής θα λαμβάνουν τους 16 μισθούς, οι οποίοι, όπως πολύ χαριτωμένα εξήγησε ο Πρόεδρος, κόπηκαν μόνον επί χούντας. Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι δουλεύουν πολλές ώρες, όταν γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες. Αλήθεια, μένουν στο Κοινοβούλιο και οι 1.600 εργαζόμενοι σε αυτές τις σπάνιες αγρύπνιες; Είπε επίσης ότι οι υπάλληλοι της Βουλής δεν λαμβάνουν άλλα επιδόματα. Υποθέτουμε ότι δεν εννοεί τα επιδόματα μητρότητας και άλλα νόμιμα. Πάντως μαθεύτηκε ότι κάποιοι «γράφουν» και υπερωρίες των 90 ωρών! Για να αντιστρέψει τις εντυπώσεις, είπε ότι οι δύο επιπλέον μισθοί θα φορολογηθούν. Ο κρατικός κορβανάς τον ευχαριστεί θερμά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης ο κ. Πετσάλνικος πήρε βαθιά ανάσα και είπε ότι θα κάνει γενικώς περικοπές στις δαπάνες. Θα φτάσουν στο θεαματικό 1,75%. Εύγε. Ο προκάτοχός του ήταν πιο εντυπωσιακός. Ο κ. Σιούφας έλεγε ότι θα κάνει οικονομία στα φώτα. Είχε σχέδιο μείωσης των ανελαστικών δαπανών κατά 10%, κάτι που θα απέφερε 3 εκατομμυριάκια. Διάλεξε λοιπόν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Κυριολεκτούμε. Μετά τράβηξε τις κουρτίνες, άνοιξε τα παράθυρα. Αντί για φυσικό φως, μπήκαν περί τους εκατό Καρδιτσιώτες. Είναι προφανές ότι ακόμη και όταν αλλάζουν τα πρόσωπα, ακόμη και όταν επιχειρείται να πάει μπροστά η Ελλάδα, κάποιοι την τραβούν προς τα πίσω- πολύ πεισματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου