Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

«Στόχος εθνικής σημασίας ο Καλλικράτης», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου

Υποσχέθηκε τη διασφάλιση πόρων για τους Δήμους - Ζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση - Απάντησε στις «έξωθεν» πιέσεις

Ως μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, αλλά και την υπέρβαση του πελατειακού κράτους, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή όλων των παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο χαιρετισμό του προς το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το χαρακτήρισε ως "Συνέδριο μιας νέας αρχής για την αυτοδιοίκηση και το πολιτικό σύστημα".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" ήταν δέσμευση της κυβέρνησης. "Σήμερα 100 μέρες μετά τις εκλογές προχωράμε βάσει ενός σχεδίου που αλλάζει το διοικητικό σύστημα της χώρας. Κάνει πράξη τις απαραίτητες τομές και είναι η θεμελιώδης αλλαγή που μας αλλάζει εποχή. Για αλλαγή του απολιθώματος ενός ξεπερασμένου κράτους. Είναι μια νέα αντίληψη για αποκέντρωση" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ έβαλαν τα θεμέλια της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης, ξεπερνώντας το πλαδαρό κράτος. "Πρόκειται για μια τολμηρή δομική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Χάσαμε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια. Πρέπει να μην σπαταλώνται πόροι. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή για μέλλον της χώρας. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε στις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές, κόντρα στις δουλείες του παρελθόντος" υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να απελευθερωθεί ο ελληνισμός, με αλλαγές που, όπως είπε, θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν. Χωρίς ιδιοτελείς σκοπιμότητες και κομματισμούς. "Δεν πρέπει μόνο να διαπιστώνουμε το πρόβλημα και να μένουμε αδρανείς. Χρειάζεται αλλαγή και πρώτα από εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις ηγεσίας. Ο λαός περιμένει να εμπνεύσουμε με ένα συλλογικό όραμα που θα δώσει αυτοπεποίθηση που θα δείξει ότι σε δύσκολες στιγμές ο ελληνισμός συσπειρώνεται. Να αλλάξουμε ρότα στη χώρα για να απαλλαγούμε απ' αυτούς που μας λοιδορούν σήμερα και μας δίνουν μαθήματα συμπεριφοράς" πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι επίκεντρο των αλλαγών είναι το κράτος. "Εκεί είναι η ρίζα του προβλήματος της χώρας. Η πελατειακή διάρθρωση της χώρας έχει ολέθριες συνέπειες. Ο πολίτης παρέμενε κάτω από το ρουσφέτι. Το κράτος λειτουργούσε ως πολλά φέουδα, αντί για ένα ενιαίο κράτος".

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο νόμο για τη διαφάνεια, με τον οποίο, όπως είπε, τελειώνουμε με το καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς. "Όλες οι αποφάσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο για να είναι εκτελεστές. Όποιος αποφασίζει είναι εκτεθειμένος στη λογοδοσία και τον έλεγχο. Αυτό θωρακίζει τον κάθε άρχοντα από τη διαβολή και τις πιέσεις για παρατυπίες".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από την πρώτη Γενάρη του 2011 η αυτοδιοίκηση θα λειτουργεί με εγγυημένη διαφάνεια και λογοδοσία. "Απαλλαγμένη και από την καχυποψία διαφθοράς. Εισάγεται η διαδικασία διαβούλευσης και νέοι θεσμοί, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι νέοι δήμοι θα έχουν ως εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Μια κοινωνία ασφάλειας και κράτος δικαίου. Έχουμε εξορθολογισμένη κατανομή των αρμοδιοτήτων και νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας με τον πολίτη στο επίκεντρο και αναζωογονεί τη δημοκρατία" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε το πρόγραμμα με τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας. "Είναι αναγκαίος όρος για έξοδο από την αφόρητη δημοσιονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες εγκληματικές πολιτικές. Οι ευθύνες όσων μας οδήγησαν εδώ είναι βαρύτατες. Δεν πρέπει να περιμένουμε από άλλους να μας βγάλουν από την κρίση, πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Ζητώ να συμβάλλετε και εσείς στην κοινή εθνική προσπάθεια".

Παράλληλα, τόνισε ότι η νέα αρχιτεκτονική συνιστά στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα τον στηρίξει η κυβέρνηση με όλους τους αναγκαίους πόρους και επιχειρησιακό σχέδιο που θα αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους. "Για την επίτευξή του είναι αναγκαίο να συμβάλλουν οι τοπικοί άρχοντες και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση. Είναι υπόθεση όλων των παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Είναι υπόθεση και κάθε πολίτη που απαιτεί δικαιοσύνη. Να σπάσουμε τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος που καθηλώνουν τη χώρα μας και να κατακτήσουμε τη θέση που μας αναλογεί στον κόσμο. Θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και θα ενσωματώσουμε κάθε πρόταση. Το δικαίωμα σε μια νέα αρχή είναι ο ορισμός της ελευθερίας. Αυτό κάνουμε με τον Καλλικράτη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • Αποδυναμώνεται η αυτοδιοίκηση λέει ο Αντ. Σαμαράς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς επέκρινε το σχέδιο Καλλικράτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε προαποφασισμένες επιλογές χωρίς σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου