Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αρχισε η μάχη της Αθήνας

Η συμμαχία με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η βεντέτα με την κυρία Διαμαντοπούλου και οι διαγκωνισμοί στο παρασκήνιο
  • Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ μάχη για τον Δήμο της Αθήνας ήταν ανέκαθεν μια μάχη που ξεκινούσε νωρίς. Ηταν επίσης μια μάχη με πλούσιο παρασκήνιο που διαρκούσε ως την ανακοίνωση των υποψηφίων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Αυτή τη φορά όμως οι προσπάθειες αλληλοεξουδετέρωσης των ενδιαφερομένων ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ και με ένταση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Την έναρξη των εχθροπραξιών σήμανε τη περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης ο οποίος νιώθει να απειλείται από τους δημοφιλείς υπουργούς του ΠαΣοΚ, αλλά και από τους «μουτζαχεντίν» του κ. Α. Σαμαρά που πιέζουν για να μην ξαναλάβει το χρίσμα της ΝΔ. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κακλαμάνης προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση, προσφέροντας πολιτική συμμαχία στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Εκ πρώτης όψεως η κίνηση του δημάρχου Αθηναίων είναι άστοχη, καθώς η κυρία Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει ότι δεν την ενδιαφέρει ο δήμος, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται ο επικρατέστερος για να του ανατεθεί το χρίσμα του ΠαΣοΚ λόγω της υψηλής δημοφιλίας του. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Κακλαμάνης έχει κάνει αλλιώς τους λογαριασμούς του και έχει υπολογίσει ότι αν εξουδετερώσει νωρίς μια πιθανή υποψηφιότητα από την υπουργό Παιδείας, τότε δεν μπορεί να τον απειλήσει ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης ούτε η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά η οποία θεωρείται, κατά άλλους, η βέβαιη υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, καθώς είναι γνωστή η αδυναμία του Πρωθυπουργού στις υποψηφιότητες γυναικών.

Η μάχη του παρασκηνίου ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, όταν η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έστειλε επιστολή στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη με την οποία του ζητούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της Αθήνας που υποβαθμίζεται διαρκώς από την αυξανόμενη εγκληματικότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ζωή στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να παρομοιάζεται με αποθήκη ψυχών».

Η υπουργός Παιδείας πρότεινε επίσης να μελετηθούν τα προβλήματα σε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών, προκαλώντας την οργή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που θεώρησε ότι η συνάδελφός του απαξιώνει το έργο του.

Την επόμενη ημέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε προγραμματίσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Αθήνας (την οποία δεν γνώριζε η κυρία Διαμαντοπούλου όταν έστελνε την επιστολή στο κ. Παμπούκη) και φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη δυσφορία του μέσω συνεργατών του, οι οποίοι διέδωσαν ότι ο υπουργός δεν ασχολείται με επιστολές, ιδίως προσώπων που έχουν στόχο τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυρία Διαμαντοπούλου δεν απάντησε στον υπουργό, αλλά οι συνεργάτες της έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται για τον Δήμο της Αθήνας αλλά μόνο για την Αθήνα, έχοντας αναλάβει και στο παρελθόν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Το ζήτημα έδειχνε να κλείνει, όταν τη περασμένη εβδομάδα ο κ. Ν. Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FΜ» επιτέθηκε στην υπουργό Παιδείας χωρίς καν να ερωτηθεί, αναζωπυρώνοντας τη «βεντέτα» που έχει μαζί της, αλλά και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την πολιτική του συμμαχία με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

«Κάποιοι ή κάποιες που μπορεί να έχουν φιλοδοξίες άλλου τύπου στο μυαλό τους και δεν τις εκφράζουν στα ίσια αλλά προσπαθούν με δηλώσεις ή δήθεν πρωτοβουλίες, καλό είναι να τις αφήσουν στην άκρη. Η Αθήνα δεν είναι παιχνίδι για να παίζουμε μαζί της» τόνισε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να αναπτύξουν κοινές δράσεις αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και πάταξης του παρεμπορίου στην πρωτεύουσα.

«Δεν ανήκω σε αυτούς που στερούν από τον οποιονδήποτε, έστω και στη σκέψη, το δικαίωμα να πράττει και να λέει ό,τι θέλει. Αλλά όταν παραδείγματος χάρη έχει προαναγγελθεί η συνάντηση των δημάρχων, του νομάρχη με τον κύριο Χρυσοχοΐδη και εγώ βλέπω την προηγούμενη ακριβώς ημέρα συνέντευξη Τύπου άλλου υπουργού, του κ. Καστανίδη, για την εγκληματικότητα των ανηλίκων ενώ την ίδια ημέρα που γίνεται η συνάντηση με τον κύριο Χρυσοχοΐδη, επιστολή της κυρίας Διαμαντοπούλου στον κύριο Παμπούκη, αν δεν απατώμαι, που ζητεί σύσκεψη για τα ίδια θέματα για τα οποία έχουμε κληθεί από τον κύριο Χρυσοχοΐδη, με συγχωρείτε πάρα πολύ, όσο καλοπροαίρετος και αν είμαι, πιστεύω ότι κάποιος στόχος εξυπηρετείται. Τα προβλήματα αυτά όμως δεν λύνονται με εντυπώσεις, λύνονται με συγκεκριμένες κινήσεις και με συγκεκριμένη δουλειά, από εκεί και πέρα ο καθένας τραβάει τον δρόμο του» κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Είναι εμφανές ότι ο κ. Κακλαμάνης επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, όντας βέβαιος ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του στην κυβέρνηση για τον δήμο, είτε γιατί το οσμίζεται είτε γιατί το γνωρίζει. Αντιθέτως δεν δείχνει να πιστεύει τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου η οποία δηλώνει ανοιχτά ότι δεν την ενδιαφέρει ο δήμος. Ισως επειδή ο κ. Κακλαμάνης πιστεύει ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα τοποθετήσει μια γυναίκα απέναντί του, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε κάνει το 2002 ο κ. Κ. Καραμανλής με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Παιδείας δεν απάντησε ούτε στον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά, όπως τόνιζε την επόμενη ημέρα στο περιθώριο συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου, ο κ. Κακλαμάνης την καταδιώκει μονίμως επειδή έχει αναδείξει με πρωτοβουλίες της τις παραλείψεις του δήμου και την ανυπαρξία αποτελεσματικών δράσεων στον Αγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Θεάτρου και σε άλλες περιοχές όπου οι κάτοικοι ζουν σε ένα περιβάλλον μόνιμης ανασφάλειας.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η υπουργός θα επιμείνει στις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα επιχειρήσει να επιβάλει μια πολιτική αντιμετώπισης της κάθε λογής εγκληματικότητας στην Αθήνα, χωρίς αστυνομικά μέτρα. «Ούτε η Κοπεγχάγη ούτε η Βαρκελώνη πέτυχαν βελτίωση του επιπέδου ζωής με την αστυνομία» επισημαίνει, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και ο Νικολά Σαρκοζί απέτυχε να επιβάλει την τάξη στα προάστια του Παρισιού με τη δυναμική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ισορρόπησε μεταξύ των απόψεων των δύο υπουργών του καθώς από τη μία πλευρά επαίνεσε την πολιτική Χρυσοχοΐδη, από την άλλη όμως επιδοκίμασε και τις απόψεις Διαμαντοπούλου, όταν ανέπτυξε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τους μετανάστες.

Το βέβαιον είναι ότι αυτού του είδους οι διαγκωνισμοί θα συνεχιστούν για μερικούς μήνες ακόμη, καθώς είναι λογικό να επικρατεί ένταση μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που εκλέγονται στην Α΄ Αθήνας. Ηδη τα προγνωστικά για το ποιος θα κληθεί να εγκαταλείψει την κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων παίρνουν και δίνουν στο ΠαΣοΚ, με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου να προβάλλουν ως τα αδιαφιλονίκητα φαβορί. Συνήθως όμως όποιο όνομα ακούγεται νωρίς για τον Δήμο της Αθήνας «καίγεται» και νωρίς. Γι΄ αυτό και κάποιοι επιμένουν από την περασμένη εβδομάδα, ότι τελικώς υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων θα είναι η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου