Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μπλέκουν τις... γραμμές τους


▅Κ. Μπατζελή. Επέμεινε ότι διαπιστώνονται αντιρρήσεις αγροτών για τη συνέχιση των μπλόκων και σημείωσε ότι η φθορά είναι εμφανής και θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. Σαφές ήταν το υπονοούμενο Πάγκαλου που υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη δεν ασκεί τα καθήκοντά της και δίνει την εντύπωση ότι απέχει από το έργο της
Δύο τάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των μπλόκων
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ, 27/01/2010
  • Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης- αγροτών, με τους αγρότες να επιμένουν στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για να φύγουν από τα μπλόκα και την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει πως «λεφτά δεν υπάρχουν».
O Πρωθυπουργός παρενέβη εκ νέου στην κατεύθυνση της συνέχισης του διαλόγου, καλώντας τους αγρότες να προσέλθουν σ΄ αυτόν και ως ένδειξη καλής θέλησης χαρακτήρισε «κατανοητά» τα προβλήματά τους. Παράλληλα, κυβερνητική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, αποτίμησε ότι παρά την ένταση των κινητοποιήσεων υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που δημιουργούν μια αισιοδοξία για το τέλος των μπλόκων που έχουν κόψει την Ελλάδα στα δυο.

Τέλος στα σενάρια για ΜΑΤ

Η ίδια σύσκεψη έδωσε τέλος στα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα και ήθελαν τον κ. Πάγκαλο να τάσσεται υπέρ της επέμβασης των ΜΑΤ για την διάλυση των μπλόκων. Σύμφωνα με δήλωση στα «ΝΕΑ» του μετέχοντος στη σύσκεψη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία για το άνοιγμα των μπλόκων». Στην ίδια κατεύθυνση και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος, διαψεύδοντας τα περί δύο γραμμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δήλωσε ότι “δεν τίθεται ούτε τέθηκε ποτέ και από κανέναν θέμα επέμβασης των ΜΑΤ. Και ούτε προτίθεμαι να δώσω σχετική εντολή”. Ο υπουργός χαρακτήρισε παραπλανητικά τα όσα σχετικά διαρρέονται, και υποστήριξε πως εκείνοι που τα προωθούν στοχεύουν ουσιαστικά στην παράταση των κινητοποιήσεων. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του α ντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου χθες το βράδυ (μετείχαν ακόμη οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Μπατζελή και Δ. Ρέππας, οι υφυπουργοί Γ. Πεταλωτής, Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχ. Καρχιμάκης και Οικονομικών Κ. Σαχινίδης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Νικ. Αθανασάκης) διαπιστώθηκαν οι δύο γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ενώ η υπουργός κ. Μπατζελή μετέφερε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες αρχίζει σταδιακή αποσυσπείρωση των μπλόκων και εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο το πολύ θα διαλυθεί το μπλόκο της Αλαμάνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Δικαιοσύνη δεν ασκεί τα καθήκοντά της και δίνει την εντύπωση ότι απέχει από το έργο της- αναφορά που εκτιμήθηκε ως έμμεση υπόδειξη στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων.

«Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος»

Κυβερνητικοί παράγοντες επαναλάμβαναν, πάντως, ότι η μόνη λύση που θα επιτρέψει στους αγρότες να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια από τα μπλόκα θα ήταν να δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για τη διευθέτηση θεσμικών αιτημάτων τους και παράλληλα να προσέλθουν στο διάλογο. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν σχετικά με τα σενάρια για τα ΜΑΤ ότι «εμείς δεν θα κάνουμε το λάθος που έγινε επί των ημερών της πρώτης κυβέρνησης Σημίτη που έλυσαν τα μπλόκα ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα των τρακτέρ. Γιατί τότε λύθηκαν τα μπλόκα, αλλά χάθηκε ένας ολόκληρος κόσμος, οι αγρότες, που ήταν παραδοσιακός μας σύμμαχος».
Στη σύσκεψη υπό τον κ. Πάγκαλο αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης στα μπλόκα με εντολή στους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες να μεταβούν άμεσα σε αυτές και να ενημερώσουν τους αγρότες για την πρόταση της κυβέρνησης και το άστοχο των απαιτήσεων που προβάλλουν οι επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου