Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μίνιμουμ σύνταξη για όλους. Και έξτρα ανάλογα με τις εισφορές


Μία βασική σύνταξη για όλους και στη συνέχεια αύξησή της με βάση τις εισφορές που
καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος είναι ο στόχος της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Προβλέπεται ακόμη η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο (μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Όσον αφορά τον διάλογο που έχει αρχίσει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ο στόχος της κυβέρνησης (όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα) είναι ο διαχωρισμός της κοινωνικής ασφάλισης και των λειτουργιών κοινωνικής πρόνοιας του συστήματος που είναι σήμερα στενά αλληλένδετες και η εγγύηση τόσο της παροχής ενός δικτύου κοινωνικής πρόνοιας για τους ηλικιωμένους όσο και του περιορισμού του ελλείμματος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ο πρώτος στόχος (όπως περιγράφεται) θα πρέπει να επιτευχθεί κυρίως με την εισαγωγή μιας μη ανταποδοτικής σύνταξης για τους ηλικιωμένους πολίτες. Ο δεύτερος θα επιτευχθεί κυρίως μέσα από την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ του επιπέδου των συντάξεων και του ύψους των συσσωρευμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς επίσης και μέσω του περιορισμού της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Μεταβατική περίοδος 7-10 ετών

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις συντάξεις στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Ιανουαρίου), σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7-10 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.

Η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων, στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών, δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).

Δεν θα θιγούν «ώριμα» δικαιώματα

Η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι να μη θιγούν τα θεμελιωμένα και τα «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά, από την πλευρά της, ότι αν προωθηθεί ένα σχέδιο βίαιης αλλαγής του συνταξιοδοτικού, θα προκληθεί μια μεγάλη αναγκαστική έξοδος από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών και θα οδηγηθούν σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Με αιχμή το Ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

ΣΤΟΧΟΣ της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός της κοινωνικής ασφάλισης από τις λειτουργίες κοινωνικής πρόνοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου