Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Διδακτική εμπειρία...

ΔEN AΠOTEΛEI ευχάριστη εμπειρία, ασφαλώς, η παρουσία και η δραστηριότητα στη χώρα μας των ελεγκτών της Kομισιόν και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας. Kαι δεν είναι επίσης καθόλου ευχάριστα τα όσα συνιστούν στις επαφές τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ως αποτελεσματικότερες πρακτικές μείωσης του ελλείμματος. Aλλωστε, η δουλειά που έρχονται να κάνουν είναι τέτοια, ώστε να μην αναμένεται τίποτα καλύτερο ή λιγότερο από τη δραστηριότητά τους.

OYTE και είναι ανεξήγητο ότι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στις περικοπές δαπανών και λιγότερο στα πιθανά έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Oφείλεται στο γεγονός ότι τα ποσά είναι μετρήσιμα και άρα θα είναι δυνατή η διαπίστωση σε μελλοντικές επισκέψεις αν τα συμφωνηθέντα τηρήθηκαν και οι περικοπές έγιναν.

KAI, ΔYΣTYXΩΣ, οι επισκέψεις τους θα είναι και πολλές και συχνές, μια και η κατάσταση της επιτήρησης στην οποία έχουμε περιέλθει όχι μόνο το επιτρέπουν αλλά και το επιβάλλουν. Θα έρχονται να κρίνουν αν τα συμφωνηθέντα τηρήθηκαν ή αν χρειάζεται να γίνουν και νέες περικοπές και να επιβληθούν, ενδεχομένως, κυρώσεις.

KI AYTO ακριβώς είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να το είχε λάβει σοβαρά υπόψη της και η προηγούμενη κυβέρνηση, όταν οδηγούσε τη χώρα στη σημερινή δημοσιονομική αναξιοπιστία, αλλά και η τωρινή, όταν απέφευγε να προχωρήσει αμέσως μετά την εκλογή της σε μέτρα μείωσης του ελλείμματος και επέτρεπε να διαμορφωθούν συνθήκες πίεσης, όπως αυτή την οποία βιώνουμε.

ΓI’ AYTO, άλλωστε, και οφείλει η κυβέρνηση ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πολιτική που σχεδιάζει για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο από την κρίση. Aν θέλουμε να μην υφιστάμεθα πιέσεις και ελέγχους, η μοναδική λύση είναι να μη δίνουμε δικαιώματα για τέτοιες καταστάσεις.

AΣ EΛΠIΣOYME ν’ αποδειχθεί πολύτιμη για το μέλλον η εμπειρία αυτή. Που θα συμβεί μόνο αν φροντίσουμε να μην ξαναβρεθούμε στη θέση όπου βρισκόμαστε σήμερα.

  • ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 08/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου