Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: «Θα βελτιώσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας»

Διαβεβαίωσεις Παπακωνσταντίνου μετά
τις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές της Κομισιόν

  • ΤΑ ΝΕΑ: 09/01/2010 14:48
Την πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες συγκεκριμένο και αναλυτικό πρόγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, υποσχόμενος να προχωρήσει στις «βελτιώσεις» που ζήτησαν οι κοινοτικοί παράγοντες που επισκέφθηκαν την Αθήνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι το προσχέδιο «σίγουρα θα βελτιωθεί, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε.» και επισημαίνει ότι η τριήμερη επίσκεψη των ελεγκτών της Κομισιόν «ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις ως προς τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Σταθερότητας. Η Επιτροπή ενδιαφέρεται για την “ποσοτικοποίηση” των μέτρων και τα μεσοπρόθεσμη απόδοση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και διαβεβαιώνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση και συγκεκριμενοποίηση των σχεδιαζόμενων μέτρων.

Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Ecofinστα τέλη Ιανουαρίου και ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα γίνει αποδεκτό, ενώ χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις φήμες ότι το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 είναι πάνω από 12,7%.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι κοινοτικοί παράγοντες ζητούν από την Αθήνα δραστικότερες περικοπές δαπανών, προκειμένου να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση για την περιστολή του ελλείμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτές ζήτησαν αναθεώρηση των δαπανών που έχουν προϋπολογισθεί για την υγεία και την άμυνα, ενώ επιθεώρησαν και τα στατιστικά του «υπερχρεωμένου» -όπως χαρακτηρίζεται- ασφαλιστικού συστήματος. Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι επιτηρητές της Κομισιόν εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για την αύξηση των δημοσίων εσόδων που τους παρουσίασε η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου