Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Κόψτε τις συντάξεις! Νέα συνταγή-σοκ από τις Βρυξέλλες προς την κυβέρνηση



Περικοπές στις ήδη χαμηλές συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, περαιτέρω
ευελιξία στην αγορά εργασίας και μέτρα «εδώ και τώρα» για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει η συνταγή-σοκ των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση.

Πρόκειται για συστάσεις που μετέφερε χθες προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η μεικτή αντιπροσωπεία των Κοινοτικών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκεται στην Αθήνα και περνά από κόσκινο το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι συστάσεις έρχονται αμέσως μετά τις υποδείξεις των Βρυξελλών για μείωση των μισθών στο Δημόσιο, οι οποίες εμπεριέχονται σε επιστολή της Κομισιόν προς την κυβέρνηση, την οποία αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ».

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επιβάλει, από το 2011, αύξηση της εισφοράς στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ μαζί με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, τέθηκε- από τους ξένους εκπροσώπους- το θέμα της άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα με μείωση των δαπανών για συντάξεις, καθώς και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Εκπρόσωπος της Ε.Ε., μάλιστα, κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Εργασίας, υποστήριξε ότι σήμερα οι συνταξιούχοι στις περισσότερες χώρες ζουν με 720 ευρώ!

Τι σχεδιάζει το υπουργείο

Το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε αναλυτικά τους ξένους εκπροσώπους για τη γνωστή σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για μειώσεις συντάξεων. «Δεν τα ακούμε αυτά τα μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει», ήταν η αιχμή του υπουργού Εργασίας, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα το 65% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη. Το υπουργείο πάντως στον σχεδιασμό του για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού σχεδιάζει τα παρακάτω 2 μέτρα: 1. Προωθείται από το 2011 η σταδιακή αναπροσαρμογή της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1,5% που είναι σήμερα στο 2,5% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος. Επίσης, σχεδιάζεται η σταδιακή αναπροσαρμογή της εισφοράς των συνταξιούχων από 4% σε 5%.

2. Για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή φόρου- πόρου. Συζητούνται (μεταξύ άλλων) φόροι στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται του ΦΠΑ, στα μεσαία εισοδήματα που φορολογούνται με 25% και πάνω, στις επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές, στην εκκλησιαστική περιουσία, ακόμη και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Αυτοχρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ

Για το τρέχον έτος, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η λήψη μέτρων ώστε η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και να συμβάλει στην μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, προωθούνται τα εξής: ● Η άντληση επιπλέον πόρων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισφοροδιαφυγήαδήλωτη εργασία το 2009 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, κινούμενη σε ποσοστά από 25%35%, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έφθασε στα 4,5 δισ. ευρώ.

● Ο έλεγχος των δαπανών υγείας με την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και την ηλεκτρονική εκκαθάριση των συνταγών των φαρμάκων των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι για το 2011- 2012

Για τα έτη 2011 και 2012 οι στόχοι του υπουργείου Εργασίας είναι:

● Ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής σε ποσοστό 20% και 15% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την αύξηση των πόρων του συστήματος κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2011 και 4 δισ. το 2012. ● Η εξοικονόμηση πόρων από τον έλεγχο των δαπανών υγείας και κυρίως της φαρμακευτικής δαπάνης ώστε το 2011 να φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ και το 2012 τα 1,2 δισ. ευρώ.

● Η παρέμβαση στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ με στόχο να μειωθεί η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της Ε.Ε. υποστήριξε κατά τη συνάντηση στο υπ. Εργασίας ότι στις περισσότερες χώρες οι συνταξιούχοι ζουν με 720 ευρώ!

Έναν χρόνο αργότερα η αύξηση του ορίου για μητέρες ανηλίκων

ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ κατά έναν χρόνο- από 1/1/2011 αντί για 1/1/2010- της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανήλικων παιδιών, «προκειμένου το θέμα να εξετασθεί σε όλες του τις παραμέτρους», προτείνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται πως η ισχύουσα μέχρι στιγμής πρόβλεψη αύξανε σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 50ό έτος στο 55ο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου