Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Κατεπείγον υπουργικό για τον Καποδίστρια 2

  • ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ, ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Γκάζι στη νέα διοικητική δομή της χώρας και φρένο στον εκλογικό νόμο πατάει η κυβέρνηση για να προλάβει, να ελέγξει ή να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκαλούνται στις τοπικές κοινωνίες, στα κόμματα και στους ίδιους τους βουλευτές της από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της.


Αυτά είναι δύο σημαντικά θέματα - συμπληγάδες που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση καθώς, παρ' ότι είναι προεκλογικές της δεσμεύσεις, αρχίζουν όσο πλησιάζει ο καιρός της υλοποίησής τους να προκαλούν αντιδράσεις.

350-400 δήμοι

Στο πλαίσιο αυτό:

1 Αύριο το απόγευμα, παρ' ότι είναι Κυριακή, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το προσχέδιο νόμου για τη διοικητική δομή της χώρας (Καποδίστριας 2 και αιρετοί περιφερειάρχες), το οποίο θα εισηγηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Αμέσως μετά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, θα συναντηθεί με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος όλης της χώρας, προκειμένου να προληφθούν οι αντιδράσεις που αρχίζουν σιγά σιγά να εκδηλώνονται ήδη σε τοπικό επίπεδο, κυρίως για τη χωροταξική δομή των νέων δήμων (ποιοι καταργούνται, σε ποιους ενσωματώνονται, ποιοι δημιουργούνται και με ποια κριτήρια).

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο σήμερα συνεδριάζει στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, για τη δημόσια διοίκηση και την αποκέντρωση. Και στις δυο αυτές κομματικές συνεδριάσεις, βουλευτών και γραμματέων, ο Γιάννης Ραγκούσης θα αναλύσει το προσχέδιο, το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα- ότι 1.035 δήμοι της χώρας θα συγχωνευθούν σε περίπου 350-400. Παράλληλα καθιερώνεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που σημαίνει ότι στις 13 Περιφέρειες της χώρας οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Οι νομαρχίες καταργούνται.

Η κυβέρνηση πατάει γκάζι σε αυτήν τη μεταρρύθμιση γιατί θα πρέπει μέχρι την άνοιξη όλα να είναι έτοιμα, ούτως ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για τις εκλογές του φθινοπώρου, από τις οποίες θα εκλεγούν οι δήμαρχοι των νέων δήμων και οι πρώτοι περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές πιέζουν να καθιερωθεί πλέον ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο από δημάρχους, αφού τα όρια των νέων δήμων θα συμπίπτουν περίπου με τα όρια των νέων μονοεδρικών περιφερειών.

Ξανά για σταυρό

2 Η κυβέρνηση αποσυνδέει από τη διοικητική δομή τον εκλογικό νόμο πηγαίνοντάς τον προς τα πίσω, όπως έγραψε χθες η «Ε». Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες να προωθηθούν παράλληλα, αναθεωρείται προκειμένου ο εκλογικός νόμος να συζητηθεί ξεχωριστά και σε περισσότερο χρόνο λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται.

Στο κυβερνών κόμμα μιλάνε πλέον για «δέσμη ιδεών» και όχι για προσχέδιο εκλογικού νόμου και μελετούν την καθιέρωση σταυρού προτίμησης στις μονοεδρικές περιφέρειες. Κι αυτό προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν ισχύσει η λίστα και στις μονοεδρικές -όπως εισηγείται η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών- όσοι θα εκλέγονται στο μέλλον θα είναι επί της ουσίας διορισμένοι από τον εκάστοτε αρχηγό που θα γίνεται παντοδύναμος.

Ενα ακόμα σημείο τριβής είναι η αναλογικότητα του νόμου. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ασχολούνται με τον νόμο υποστηρίζουν ότι με τον συσχετισμό 180 βουλευτές από μονοεδρικές και 120 από λίστες περιφερειών, η αναλογικότητα είναι μικρότερη. Γι' αυτό έχει προταθεί ο συσχετισμός να γίνει 170-30 τουλάχιστον. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου