Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Προσαρμογή μισθών των εισηγμένων ΔΕΚΟ ζητά ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την προσαρμογή των μισθών των υπαλλήλων και των εισηγμένων στο Χ.Α. δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, κ.λπ.) και των συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο έχει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων αυτών επιχειρήσεων.

Την κίνηση αυτή, είχε προαναγγείλει ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και από τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, στο βαθμό που το κόστος αυτό δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου.

Στις επιστολές αυτές, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζονται, παράλληλα, «οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον ορθολογικό περιορισμό της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010, να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογούν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας, ωστόσο, τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.

Σημειώνεται, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις θα δρομολογηθεί με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, ως μετόχου, στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου