Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Δύο θέσεις «έχασε» στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ η Ελλάδα

  • Πλέον κατατάσσεται 22η

  • Χαμηλότερα κατά δύο θέσεις βρέθηκε η Ελλάδα στην εξαγωγική κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών για το εννεάμηνο του 2010, καθώς οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, «έσπρωξαν» τη χώρα προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 22η.

«Η θεαματική αύξηση των εξαγωγών της Βουλγαρίας κατά 33% και της Λιθουανίας κατά 28% ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα κατάταξη και πλέον η Ελλάδα [...] βρίσκεται στην 22η θέση, αμέσως μετά τη Λιθουανία», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με βάση στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ).

Παράλληλα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών σε αξία για το εξεταζόμενο διάστημα, μαζί με την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και τη Γαλλία.

Αντίστοιχα, οι χώρες της ΕΕ-27, με τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στο 9μηνο είναι: Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το εννεάμηνο του 2010 υπολογίζεται σε 6,4%, υψηλότερη κατά 0,3% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Με απουσία στοιχείων για τρεις από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 (Ολλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27 για το υπό εξέταση διάστημα πάνω από την Κύπρο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ-27 που παρουσιάζουν διαχρονικά εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές/ΑΕΠ) σε μονοψήφιο νούμερο.

«Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας σε επίπεδο ΕΕ-27, αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, την ανάγκη να εστιάσουμε στην επίτευξη του στόχου […] για συνεισφορά των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ έως το 2012 και στο 16% ως το 2014», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου