Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Στην τελική ευθεία το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Yπουργικό: Τι προγραμματίζεται για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και λογιστές

Eνα νέο σκόπελο, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, καλείται να ξεπεράσει και πάλι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν καλά καλά καταλαγιάσουν οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο και οι ανατροπές που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις.

Poul Thomsen,επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ «Οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν σε επαγγέλματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου επιταχύνει, όπως ήδη έχει επισημάνει η «Ν», τις διαδικασίες για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να ικανοποιήσει μια ακόμη δέσμευση που έχει αναληφθεί έναντι της τρόικας, αφού έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 θα πρέπει οι αλλαγές επί του συγκεκριμένου θέματος να έχουν γίνει νόμος του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του και πολύ σύντομα παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή.

Εξάλλου και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Poul Thomsen, σε συνέντευξή του στο IMF Survey Online, χαρακτήρισε «βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα» το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προσθέτοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, στους μηχανικούς, στους αρχιτέκτονες, στους οικονομικούς ελεγκτές και στους φαρμακοποιούς, που είναι επαγγέλματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα μειώσει σημαντικά το κόστος αυτών των υπηρεσιών, πράγμα που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και τους καταναλωτές, και τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες θα ωφεληθούν κάνοντας ανάλογα τα δικά τους προϊόντα πολύ πιο ανταγωνιστικά».

Στο επίκεντρο

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και φυσικά τις εντολές της τρόικας, πρώτοι στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες.

Ειδικότερα, οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

* Δικηγόροι: θα υπογράφουν στο εξής συμβάσεις με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία και θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στο επάγγελμα του δικηγόρου είναι ότι αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αφού πλέον με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου κάθε δικηγόρος θα μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητα σε οποιαδήποτε μέρος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αίρεται και η απαγόρευση της διαφήμισης.

* Συμβολαιογράφοι: προς άρση οδεύουν και στους συμβολαιογράφους οι γεωγραφικοί περιορισμοί, η ελάχιστη αμοιβή, η διαφήμιση, αλλά και ο περιορισμός που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό επαγγελματιών που επιτρέπεται κάτω από ειδικές μάλιστα προϋποθέσεις να δραστηριοποιείται σε κάθε περιοχή της χώρας.

Ωστόσο για το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα προσεχτικές, καθώς οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι λειτουργοί και επομένως μπορεί να δημιουργηθούν συνταγματικά προβλήματα.

* Φαρμακοποιοί: αίρονται και για τους φαρμακοποιούς οι γεωγραφικοί περιορισμοί (ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, δύο φαρμακεία σε απόσταση 100 μέτρων κ.λπ.), ενώ μειώνεται με βάση τις οδηγίες του μνημονίου το ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Με βάση τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών θα περιοριστεί άμεσα στο 15% - 20% στις λιανικές πωλήσεις, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι «ξεκινώντας από το 2012 τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπή ποσό ή κατ' αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους». Επίσης θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν φαρμακευτικά προϊόντα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο από το Ιανουάριο του 2011.

* Μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές: Η σημαντική αλλαγή που επέρχεται με βάση το νομοσχέδιο είναι ότι καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές.

  • Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει και αυτό τη μήνη δεκάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς θα ανατρέπει κατακτήσεις ετών αλλά και τα μέχρι σήμερα καθεστώτα λειτουργίας διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, ενώ θα καταργεί και τις ελάχιστες αμοιβές που έχουν θεσμοθετηθεί στο πέρασμα του χρόνου για κάθε ένα από αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται όπως περιγράφει τις γενικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, ενώ η επιμέρους εξειδίκευση θα γίνει από τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία με την έκδοση των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου