Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ευρω-μαχαίρι στις συντάξεις

Απαιτήσεις-σοκ από Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Μαχαίρι στις ήδη πενιχρές συντάξεις μαζί με ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητουν απο την ελληνική κυβέρνηση οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπως προκύπτει απο τη συνάντηση που ειχαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της ΕΚΤ με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, τέθηκε -απο τους ξένους εκπροσώπους -θέμα μείωσης των δαπανών των συντάξεων καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και άμεση διμήνου) αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος.

Η ηγεσία του υπ. Εργασίας ενημέρωσε αναλυτικά τους ξένους εκπροσώπους για τη γνωστή, σχεδιαζόμενη, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για μειώσεις συντάξεων. 'Δεν τα ακούμε αυτα τα μέτρα. '' Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει'', ήταν η αιχμή του υπουργού Εργασίας ο οποίος σημείωσε οτι σημερα το 65% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη. Πάντως το υπουργείο στον σχεδιασμό του για την αναμόρφωση του ασφαλιστικου σχεδιάζει τα παρακάτω 2 μέτρα:

1. Προωθείται απο το 2011 η σταδιακή αναπροσαρμογή της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ απο 1,5% που ειναι σήμερα στο 2,5% επι του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας που εχει επιλέξει ο ασφαλισμένος. Επισης σχεδιάζεται η σταδιακή αναπροσαρμογή της εισφοράς των συνταξιούχων απο 4% στο 5%.

2.. Για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή φόρου-πόρου. Συζητούνται(μεταξύ αλλων) φόροι στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται του ΦΠΑ, φόροι στα μεσαία εισοδήματα που φορολογούνται με 25% και πάνω, φόροι στις επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές, φόροι στην εκκλησιαστική περιουσία, ακόμη και φόροι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Πάντως για το τρέχον ετος στόχος του υπουργείου Εργασίας ειναι η λήψη μέτρων ώστε η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να φθάσει τα 2 δίσ. ευρω και να συμβάλλει στην μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης πάνω απο το 0.8% του ΑΕΠ. Έτσι προωθούνται τα εξής:

-Η άντληση επιπλέον πόρων της τάξης του 1 δισ. ευρω απο την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Ειναι χαρακτηριστικό οτι η εισφοροδιαφυγή-αδηλωτη εργασία το 2009 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κινούμενη σε ποσοστά απο 25-35% ενω η φαρμακευτική δαπάνη έφθασε στα 4,5 δισ. ευρω.
-Ο έλεγχος των δαπανών υγείας με την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και την ηλεκτρονική εκκαθάριση των συνταγών των φαρμάκων των ασφαλιστικων ταμείων με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση φόρων υψους; 300 εκατομ. ευρω.

Εξάλλου για τα ετη 20111 και 2012 οι στόχοι του υπ. Εργασίας ειναι:

-Ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής σε ποσοστό 20% και 15% αντίστοιχα με αποτέλεσμα την αυξηση των πόρων του συστήματος κατα 2,5 δισ. το 2011 και 4 δισ. το 2012.

-Η εξοικονόμηση πόρων απο τον ελεγχο των δαπανών υγείας και κυρίως της φαρμακευτικής δαπάνης ωστε το 2011 να φθάσει τα 900 εκατομ, ευρω και το 2012 τα 1,2 δίσ ευρώ.

---Η παρέμβαση στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ με στόχο να μειωθεί η χρηματοδότηση του απο τον κρατικο προυπολογισμο.

Στο μεταξύ μεταβατική περίοδο 7-10 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα.

Η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων, στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών, δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).

Η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι να μη θιγούν τα θεμελιωμένα και τα «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά από την πλευρά της ότι αν προωθηθεί ένα σχέδιο βίαιης αλλαγής του συνταξιοδοτικού θα προκληθεί μια μεγάλη αναγκαστική έξοδος από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών και θα οδηγηθούν σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Με αιχμή το Ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών (που μπορούν να συνταξιοδοτούνται έως και 17 έτη νωρίτερα) και των ανδρών σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος 7 έως 10 ετών και σε καμία περίπτωση πριν από το 2013-2015. Το νέο ενιαίο συνταξιοδοτικό καθεστώς μπορεί να προβλέπει χαμηλότερα όρια για άνδρες και γυναίκες που έχουν από 3 παιδιά και πάνω, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για εφαρμογή του παράλληλα με το νέο Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα Τέλος σημειωνεται οτι την μετάθεση κατά ένα χρόνο -από 1/1/2011 αντί για την 1/1/2010- της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών, «προκειμένου το θέμα να εξετασθεί σε όλες του τις παραμέτρους», προτείνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Σημειώνεται πως η ισχύουσα μέχρι στιγμής πρόβλεψη αύξανε σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 50ο έτος στο 55ο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

  • ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010, Web-Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου