Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Η κρίση φέρνει τον Ρομπάι στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΕΕ συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Η έξοδος από την κρίση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τέως πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκτακτης συνόδου κορυφής για την οικονομική κρίση την οποία αποφάσισε να συγκαλέσει στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να θεωρούν επικείμενη την κατάρρευσή της, είναι βέβαιον ότι η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον κ. Βαν Ρομπάι και στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα περιοριστεί μόνο στα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και στα μείζονος σημασίας προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας ως το 2020 και ειδικότερα τη διαμόρφωση της νέας δεκαετούς στρατηγικής για την ανάπτυξή της, που θα διαδεχθεί τη λεγόμενη στρατηγική της Λισαβόνας για την περίοδο 2000-2010, ο κοινοτικός ιθύνων αναμένεται να βολιδοσκοπήσει την ελληνική πλευρά για το πώς αντιμετωπίζει τις ιδέες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες αναφορικά με το ζήτημα της διασύνδεσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών.

Ε ιδικότερα δε με την ιδέα να περικόπτονται οι χρηματοδοτήσεις προς εκείνα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ακολουθούν οικονομικές πολιτικές συνεκτικές προς τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών.

Ο κ. Βαν Ρομπάι αναμένεται επίσης να βολιδοσκοπήσει την ελληνική πλευρά ως προς το πώς τοποθετείται έναντι των ιδεών που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και προεδρεύων κατά το τρέχον εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο για την προώθηση της λεγόμενης οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τις ιδέες Θαπατέρο, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συμφωνήσουν στη διαμόρφωση μιας νέας θεσμικής ισορροπίας που θα τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν ακόμη και προληπτικά όταν ένα κράτος εμφανίζει τάσεις εκτροχιασμού από την κοινή πορεία.

ΟΛΙ ΡΕΝ : Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ο νέος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ανάλογο ζήτημα δεν τίθεται και τόνισε ότι, παρά τις ανησυχίες της, η Επιτροπή είναι βέβαιη πως η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Μιλώντας για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ ο φινλανδός επίτροπος ανέφερε ότι σκοπεύει στη διάρκεια της θητείας του να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία ανησυχεί έναντι του ενδεχομένου να «καπελωθεί» από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου