Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Χαιρετίζει το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Εύσημα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παίρνει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για την απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς και ιθαγένεια στα παιδιά τους.

Η Αρμοστεία, η οποία επί της προηγούμενης κυβέρνησης είχε αποχωρήσει από τις διαδικασίες για το άσυλο, αρνούμενη να νομιμοποιήσει τις εισαγόμενες διαδικασίες που παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες, όχι μόνο χαιρετίζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θεωρεί τις αλλαγές που επιφέρει σημαντικές και σύμφωνες με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, «ένα σημαντικό ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Το σχέδιο νόμου δημιουργεί συνθήκες για ομαλότερη ένταξη των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλει στον περιορισμό της περιθωριοποίησής τους και συνεισφέρει στην ομαλή κοινωνική συμβίωση. Τούτο είναι προς όφελος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και της ίδιας της χώρας και των πολιτών της», εκτιμά ο επικεφαλής της Υ.Α. στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τους πρόσφυγες και τους ανιθαγενείς, καθώς δεν μπορούν να απολαύσουν προστασίας στη χώρα καταγωγής τους -χώρια που οι ανιθαγενείς δεν έχουν καν χώρα καταγωγής: έτσι, οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να χτίσουν τη ζωή τους στη χώρα υποδοχής.

*«Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, νομιμοποίηση αλλά και φραγμούς στη ρατσιστική ρητορεία του ΛΑ.ΟΣ. και στις επιθέσεις φασιστικών ομάδων», ζητούν τα μέλη της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», διοργανώνοντας συλλαλητήριο την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στην Ομόνοια.

Σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και την ψήφο στις δημοτικές εκλογές φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες -που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας- αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες ενός πολύχρονου θεσμοποιημένου ρατσισμού».

**Παράλληλα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ανυπόγραφη ανακοίνωση που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Ολοι στον άγνωστο στρατιώτη την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί. Πέρα από όσα μας χωρίζουν, μας ενώνει η Ελλάδα. Οσοι συμφωνείτε, δώστε το "παρών". Φέρτε όσους περισσότερους μπορείτε. Στείλτε μαζικά SMS. Να γίνει την Κυριακή ένα πατριωτικό παλιρροϊκό κύμα». Το σύνθημά τους είναι «Ελλάδα-πατρίδα-δημοκρατία-ελευθερία», ενώ αναφέρονται στο «πνεύμα της άξιας ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη την Πρωτοχρονιά στη λέσχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου