Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Τρισέ: Παράλογα τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από ευρώ

ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ Ο ΑΡΧΙΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

«Μαστίγιο και καρότο» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία μονοπώλησε το θέμα της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Παρ' όλο που η Ελλάδα ενοχοποιείται πλέον και από ηγέτες της Ε.Ε. (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 61) για την αποδυνάμωση του ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έθεσε τέρμα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας.

«Είναι παράλογο», απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση που του ετέθη. «Αρνούμαι να σχολιάσω παράλογες υποθέσεις», συμπλήρωσε. Ωστόσο, η στήριξη δεν ήταν άνευ όρων, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης για ακόμη μία φορά υπέδειξε για την Ελλάδα «τον δρόμο που ακολούθησε η Ιρλανδία». Παρά ταύτα, οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις αυτές, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να αγγίξει το 2,83% και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 6,1%.

Αμετάβλητο το ευρωεπιτόκιο

Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ στη σκακιέρα των επιτοκίων -χθες το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 1%- ετέθησαν στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης σε δεύτερη μοίρα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η στάση που θα τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επιχείρησε να καθησυχάσει, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα για το τι πρέπει να πράξει στο μέτωπο του δημοσιονομικού ελλείμματος». Ο ίδιος έσπευσε να εξάρει το παράδειγμα της Ιρλανδίας χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακές τις προσπάθειες που καταβάλλει ο άλλοτε κραταιός κέλτικος τίγρης για να περιορίσει το έλλειμμά του». «Οι προσπάθειες της Ιρλανδίας», η οποία ως γνωστόν προχώρησε σε περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», συμλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, υποδεικνύοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και την πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμόσει η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να ενισχύουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Για το «φλέγον» θέμα της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την υποβάθμισή τους, ο πρόεδρός της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει πολιτική «α λα καρτ». Διαβεβαίωσε ότι οι κανόνες της ΕΚΤ θα ισχύσουν ενιαία για όλα τα κράτη-μέλη λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμία χώρα». Ο ίδιος «έριξε το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα δεν συνίσταται στο αν η ΕΚΤ θα τα βοηθήσει, αλλά αν οι κυβερνήσεις λάβουν τις σωστές αποφάσεις».

Οι επισημάνσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από το 2011, οπότε και αναμένεται να ισχύσουν τα προ της κρίσεως κριτήρια, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, στην περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβιβαστεί περαιτέρω από τη Moody's.

Κλειστά χαρτιά Παπαδήμου

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του Προγράμματος Σταθερότητας που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του στη Φρανκφούρτη, επισήμανε ότι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας που προωθεί η κυβέρνηση είναι επιβεβλημένη. Επιχειρώντας δε να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρομοίασε το ελληνικό πρόβλημα με αυτό που αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Οπως είπε, η Ελλάδα συμβάλλει μόνο κατά 2,5% στη δημιουργία του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Διαβεβαίωσε για την καλή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μετέχει ισότιμα στο ευρωσύστημα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου