- ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μία από τις πλέον κρίσιμες συνόδους των διοικήσεων των ελληνικών πανεπιστημίων ξεκινά σήμερα, μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττα, ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης αναρχικών ομάδων την περασμένη Κυριακή. Με το υπουργείο Παιδείας σε θέση διαιτητή μεταξύ των διοικήσεων των ΑΕΙ και των σκληροπυρηνικών φοιτητών τουςσυνεπικουρούμενων από ομάδες αναρχικών εξωπανεπιστημιακών ατόμων που χρησιμοποιούν το άσυλο των κεντρικών πανεπιστημιακών κτιρίων-, η Σύνοδος των πρυτάνεων αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο «κρας τεστ» για την κυβέρνηση και την πολιτική της στην ανώτατη εκπαίδευση.
- Η πρώτη δοκιμασία για την κυβερνητική πολιτική στα ΑΕΙ
Σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται ότι θα ταχθεί υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου σε θέματα πανεπιστημιακού ασύλου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει σε προτάσεις πανεπιστημιακών για την αύξηση της φύλαξης των πανεπιστημίων και για έλεγχο των ατόμων που μπαίνουν στο εσωτερικό τους. Η κυρία Διαμαντοπούλου θα απαντήσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση για το άσυλο του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη . Πάντως, εκείνο που θεωρείται πιθανό ότι θα συζητηθεί κατά την αυριανή πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου των πρυτάνεων μεταξύ των διοικήσεων των πανεπιστημίων και της υπουργού Παιδείας είναι το κόστος που έχει ετησίως η αντιμετώπιση των φθορών που προκαλούν στα κτίρια ομάδες βανδάλων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
«Αδυνατώντας πλέον να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εξαιτίας της ψυχικής μου εκμηδένισης και της βιολογικής μου αδυναμίας,που είναι αποτέλεσμα των πολλών τραυματικών γεγονότωντα οποία συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Παιδείας, αλλά και της νεολαίας γενικότερα, με καίριο δυστυχώς για μένα χτύπημα αυτό της περασμένης Κυριακής, υποβάλλω σήμερα στη Σύγκλητο την παραίτησή μου» δήλωσε χθες από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κίττας με επιστολή του προς τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε από τους φοιτητές του να καταλάβουν πια ότι «με τις καταλήψεις υποθάλπουν, άθελά τους, αυτούς που πιστεύουν στη βία».
O κ. Κίττας ευχαρίστησε με την επιστολή του όσους τον βοήθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που έλαβε είναι επώδυνη για τον ίδιο αλλά αμετάκλητη. Επίσης, ευχαρίστησε τους φοιτητές οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με παρέλαβαν συντετριμμένοι για να με συνοδεύσουν σε ένα πιο ασφαλές για μένα μέρος», τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος κ. Π. Κοντό, τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και τους διδάσκοντες «που προπηλακίστηκαν βάναυσα ή και τραυματίστηκαν» . Ο κ. Κίττας παρακάλεσε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να στηρίξουν τον νέο πρύτανη που θα εκλεγεί.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, αναμένεται ότι θα καταθέσει αύριο στη σύνοδο των πρυτάνεων τις προτάσεις του για τρεις βελτιωτικές κινήσεις στον υπάρχοντα νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ώσπου να αντικατασταθεί ο νόμος με καινούργιο, λιτό νομοθετικό πλαίσιο: αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα που δημιουργούν προβλήματα γραφειοκρατικά και οικονομικά στα ΑΕΙ με τα εξωτερικά μέλη τους, στα πανεπιστημιακά συγγράμματα και στο ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Το πανεπιστημιακό άσυλο στη σύνοδο των πρυτάνεων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου