Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Τόλμη, ανατροπές και ευθύνη ζητά από την κοινωνία ο Γ. Παπανδρέου

  • «Έτος ορόσημο το 2010», τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός
  • Προσκλητήριο «πανστρατιάς» στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Συμμετοχή και συνευθύνη του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος ζητά ο Γ. Παπανδρέου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ώστε « το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών». Ο πρωθυπουργός «ζωγράφισε» με μελανά χρώματα τη χρονιά που φεύγει, συμπυκνώνοντας τις οικονομικές δυσκολίες και την ηθική και κοινωνική απαξίωση που βίωσε η Ελλάδα στη φράση "βιώσαμε όλοι την υποβάθμιση της ζωής μας.


"Την ιστορία καλούμαστε και θα την γράψουμε μαζί, καθημερινά όλοι μας, με καινοτόμες αποφάσεις και νέες επιλογές", υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και δηλώνει βέβαιος ότι "μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας".

Αναλυτικά το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

"Μία δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα.Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι, το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον Έλληνα πολίτη. Το 2009 αφήνει την πατρίδα μας σε μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Πέρα από τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά μας, τη γενικότερη πορεία της οικονομίας μας, ζήσαμε πάνω από όλα την απαξίωση των πολλών δυνατοτήτων που έχει η πατρίδα μας. Απαξίωση θεσμών της δημοκρατίας μας, απαξίωση του παραγωγικού μας ιστού, απαξίωση του κοινωνικού κράτους. Πάνω απ’ όλα βιώσαμε όλοι οι πολίτες την υποβάθμιση στη ζωή μας. Στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην οικογένειά μας. Τα προβλήματα αυτά δεν προέκυψαν ξαφνικά. Παρά την ομολογουμένως μεγάλη πρόοδο της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες, λίγες φορές προβληματιστήκαμε και ακόμα λιγότερες επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις μεγάλες παθογένειες και τα διαχρονικά προβλήματα της χώρας μας.

Έτσι, με αφορμή τη διεθνή κρίση, ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν διογκωθεί και συσσωρευτεί. Με συνέπειες που αγγίζουν τις ζωές όλων μας.

Σήμερα καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε μία μάχη.Μάχη για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Μάχη για να κατακτήσουμε και πάλι όλα όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν.

Γιατί η πατρίδα μας είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες.

Με απαράμιλλο φυσικό πλούτο και με ένα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες, αν το κράτος, αντί να ταλαιπωρεί, σταθεί δίπλα του, αρωγός στις πρωτοβουλίες του, αν έχει την προστασία και υποστήριξη που απαιτούν οι καιροί, μπορεί να κάνει θαύματα.

Αυτές τις δυνατότητες που έχουμε όλοι μας, που έχει η χώρα μας, σήμερα οφείλουμε να τις καλλιεργήσουμε.

Γιατί την πόρτα στο μέλλον θα την ανοίξουμε με τις δικές μας ικανότητες, θα ορθοποδήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, θα τα βγάλουμε πέρα με τη δική μας αποφασιστικότητα και μόνο.

Και μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ξανά τους εαυτούς μας και να το κάνουμε πράξη και πάλι.

Το 2010 κάνουμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα.

Το πιο καθοριστικό βήμα.

Θέλουμε το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Και όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες, την αρχή την κάνει πρώτη απ’ όλους η ίδια η πολιτεία.

Κάνοντας πράξη στην καθημερινή μας πρακτική τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας.

Της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Βάζοντας με συνέπεια στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας εμπνεύσουν όλους, όλους τους Έλληνες, να συμμετάσχουμε ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

Να ξέρουμε όλοι, ότι ο κόπος μας δεν πρόκειται να πάει χαμένος.

Πιστεύω ακράδαντα στις δυνατότητές μας.

Πιστεύω στην ικανότητα και στα μεγάλα αποθέματα δημιουργικότητας που έχουν όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες.

Ας πιστέψουμε όλοι και πάλι στις δυνάμεις μας.

Είμαι βέβαιος ότι, μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας.

Την ιστορία καλούμαστε και θα την γράψουμε μαζί, καθημερινά όλοι μας, με καινοτόμες αποφάσεις και νέες επιλογές.

Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε όλους όσοι ζουν στη χώρα μας, Έλληνες και μετανάστες, ο καινούριος χρόνος να φέρει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Χρόνια πολλά, δημιουργικά, με υγεία, αγάπη και προκοπή.

Καλή χρονιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου