- «Αν μοριοδοτήσουμε όσους προσλάβατε, κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει θέση στο Δημόσιο» τόνισε ο κ. Ι. Ραγκούσης
Μάχη μέχρις εσχάτων για τους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο επί των ημερών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης δίνουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, αρνούμενοι να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Η έκκληση του υπουργού κ. Ι.Ραγκούση προς όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ώστε να γίνει το συζητούμενο νομοσχέδιο «κιβωτός για τη σωτηρία του πολιτικού συστήματος», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσέκρουσε στην πεισματική επιμονή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή των κκ. Πρ. Παυλόπουλου, Χ. Ζώη και Αθ. Νάκου, να θέτουν ως προϋπόθεση για τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διατήρηση της μοριοδότησης για τους συμβασιούχους των προηγούμενων ετών ώστε να έχουν πλεονέκτημα στην κατάληψη θέσεων μονίμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν.
Ακόμη και όταν ο κ. Ραγκούσης θύμισε ότι η ισχύς της σχετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ λήγει στο τέλος του 2010 και δεν έχει νόημα η διατήρησή της, αφού τον επόμενο χρόνο δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις μονίμων, τα «γαλάζια» στελέχη ζήτησαν να δοθεί νέα παράταση. Η απαίτησή τους απορρίφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών με το επιχείρημα ότι η αυξημένη μοριοδότηση για έναν αριθμό περίπου 200.000 οι οποίοι υπολογίζεται ότι έχουν υπηρετήσει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία χρόνια σε φορείς του Δημοσίου με διάφορες μορφές συμβάσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ουδείς άλλος το δικαίωμα να διεκδικήσει θέση τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο τουλάχιστον για τα προσεχή δέκα χρόνια.
Αν και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως αυτή της κυρίας Φωτεινής Πιπιλή, η οποία παρατήρησε δηκτικά ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε τίτλο «δημόσια συγνώμη για το φαύλο σύστημα που δημιουργήθηκε απ΄ όλες τις κυβερνήσεις», η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε να καθορίσει την τελική της στάση επί του νομοσχεδίου την προσεχή εβδομάδα, οπότε θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Επιφυλάξεις εξάλλου εκφράστηκαν από τον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ.
* Ενα ακόμη «όχι» εισέπραξαν οι συμβασιούχοι από τα δικαστήρια στο αίτημά τους για μονιμοποίηση. Με εισήγησή του, ο αρεοπαγίτης κ. Γρ. Κουτσόπουλος στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τάχθηκε σε βάρος της μονιμοποίησης συμβασιούχου, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να συζητηθεί για τρίτη φορά, στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, συνολικά το θέμα των συμβάσεων εργασίας αυτής της κατηγορίας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που δικαίωσε τους συμβασιούχους. Μάλιστα ο νομικός κόσμος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του και αναζητεί τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδας προσδιόρισε τόσο μακριά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια, τη στιγμή μάλιστα που αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Τους αρεοπαγίτες αυτή τη φορά απασχόλησε η περίπτωση συμβασιούχου του ΤΕΙ Λαμίας, η οποία το 1999 είχε υπογράψει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που εν συνεχεία παρατάθηκε με διαδοχικές συμβάσεις ως το 2005.
Ο καβγάς συνεχίστηκε και έξω...
Η συνέχεια στη σύγκρουση δόθηκε και εκτός Βουλής, με ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των κκ. Ι. Ραγκούση και Ν. Κακλαμάνη. Στις κατηγορίες του υπουργού Εσωτερικών ότι για «το χάλι που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες η πόλη φταίει η ηγεσία του δήμου», ο κ. Κακλαμάνης- ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ- δήλωσε: «Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που είναι και ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ, αφορά στην αυξημένη μοριοδότηση για εμπειρία σε θέση του οικείου φορέα. Αυτή είναι η αλήθεια και επομένως αν ένας είναι υπεύθυνος, είναι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται με την τοποθέτηση του κυρίου υπουργού».
Ακόμη, στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περί ρουσφετολογικών συμβάσεων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα «πρόκειται για ανθρώπους που στον Δήμο της Αθήνας, λόγω δικής μου απόφασης, παίρνουν 865 ευρώ και όχι 690», οι οποίοι «μαζεύουν σκουπίδια από τους δρόμους». Και συμπλήρωσε ότι αφήνει «τον πολίτη να κρίνει το πόσο ευσταθεί η παρατήρηση του κυρίου υπουργού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου