Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πεταλωτής: Kανείς δεν μας εξωθεί στο ΔΝΤ

Μας απασχολεί να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δικαιούμαστε την υποστήριξή τους.

«Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα -και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη».

«Πήραμε σκληρές αποφάσεις, αλλά και αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές τέτοιες που να εγγυώνται ότι το ελληνικό κράτος είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος και αξιόπιστος συνομιλητής»,πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί λύση της ΕΕ και προσθέτοντας ότι «φυσικά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, δεν θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο που θέσαμε, δηλαδή της πολιτικής στήριξης από την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν συζητείται το ενδεχόμενο να είναι ένα μικτό σύστημα δανειοδότησης, από το ΔΝΤ,αλλά και από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, είπε ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες, εμείς αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι σαφής και ρητή πολιτική στήριξη, έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα αξιόπιστη και έχει την εγγύηση της ΕΕ για να πέσουν τα spreads και να μπορούμε να δανειστούμε με τον τρόπο που πρέπει να δανειστούμε όταν χρειαστεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη στην Σύνοδο Κορυφής μόνο από μια δήλωση, ή πρέπει να προστεθεί και ο μηχανισμός, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ΕΕ έχει τον τρόπο να κάνει τέτοια δήλωση πολιτικής στήριξης, που να υπάρχει εγγύηση. Από κει και πέρα, εμείς επιμένουμε, όπως και οι υπόλοιποι εταίροι μας, στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης».

Ερωτηθείς αν μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είμαστε πιο μακριά ή πιο κοντά στο ΔΝΤ, απάντησε ότι «στο ΔΝΤ είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά, όσο ήμασταν πάντοτε. Δική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε την πολιτική στήριξη της ΕΕ. Εξετάζουμε, όμως, όλες τις δυνατότητες και φυσικά έχουμε «ιερή» υποχρέωση, απέναντι στην οικονομία και την τσέπη του ελληνικού λαού, να προστατεύσουμε το εισόδημά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας απαγορεύει να δανειστούμε με τους τρόπους που δανειζόμασταν μέχρι τώρα».

Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε με αφορμή την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου ότι για «πρώτη φορά με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική και ριζοσπαστική ανατροπή με στόχο την άρση των φορολογικών αδικιών, την πάταξη και την αποθάρρυνση της φοροδιαφυγής» προσθέτοντας ότι υπάρχουν με σημαντικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα και άρση των παράλογων αδικιών και των συντεχνιακών εξαιρέσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με την φορολόγηση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «εξαιρούνται οι άνεργοι και από τα τεκμήρια διαβίωσης. Αλλά, όπου υπάρχει συγκέντρωση εισοδήματος και εσόδων, θα πρέπει το κράτος να έχει και έσοδα και από εκεί».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε στην Βουλή είπε ότι αυτό «αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση και ουσιαστικά θέτει τέλος στο κομματικό αλισβερίσι στις ανώτερες βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας της κρατικής μηχανής και διασφαλίζει απόλυτα τα στεγανά της αξιοκρατίας στο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα».

Κληθείς να σχολιάσει την τετραμηνιαία έκθεση της «Metron Analysis» είπε ότι η απαισιοδοξία των Ελλήνων, που καταγράφεται στην έκθεση, είναι δικαιολογημένη, επέκρινε την ΝΔ που «κληροδότησε την χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε να κληροδοτήσει κυβέρνηση σε μια άλλη» και πρόσθεσε ότι «ο έλληνας πολίτης να είναι βέβαιος ότι όλη αυτή η σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θα ανατραπεί γιατί ακριβώς υπάρχει βούληση και ισχυρή θέληση στην κυβέρνηση να αλλάξουμε τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση η πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα νούμερα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και κατά πόσο η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους στόχους που η ίδια έθεσε στην αρχή της θητείας της, είπε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την αγωνία του έλληνα πολίτη, αλλά καταγράφει και την διαφορά που διευρύνεται από την ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν περιέχονται ούτε στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ούτε είναι και επιλογή της, αλλά υπαγορεύονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το πρόγραμμά της θα υλοποιηθεί με το ξεπέρασμα της κρίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκέπτεται να «ανοίξει» το επάγγελμα των ταξιτζήδων, είπε ότι «κάθε περίπτωση του λεγόμενου «κλειστού επαγγέλματος» είναι ξεχωριστή. Τίθενται ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και φυσικά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και αν υπάρχει θέμα, θα εξεταστεί».

Κληθείς να σχολιάσει τα λεχθέντα από τον υφυπουργό Οικονομικών «ότι αν δεν συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες των ταξί με τα νέα φορολογικά μέτρα η κυβέρνηση ουσιαστικά σκέφτεται να πάρει και άλλα μέτρα, με το πιο σκληρό μέτρο να είναι η απελευθέρωση», ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα πει ότι δεν συμμορφώνεται με τις οικονομικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης».

«Από την ενημέρωση που έχω, η οικονομική οφειλή του ΕΟΤ προς το γερμανικό περιοδικό FOCUS ανέρχεται στο ποσό των 264.817 ευρώ και αφορά διαφημιστικές καταχωρήσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, δύο μηνών, κατά το 2008. Ως γνωστόν, η ΝΔ εκτός από τα άλλα που μας κληροδότησε, μας κληροδότησε ένα τεράστιο χρέος και στον ΕΟΤ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την «έκπληξη», σύμφωνα με δημοσιεύματα, των υπουργών για την τοποθέτηση της κας Λούκας Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι «η κ. Κατσέλη είναι υπουργός Οικονομίας δικαιούται να έχει τις απόψεις της», ενώ ερωτηθείς για την απουσία της υπουργού από την προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι «οι συσκέψεις είναι άτυπες και από όσο γνωρίζω, η κ. Κατσέλη είχε άλλη υποχρέωση εκείνη την ώρα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου