Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Λουκέτα για εισφοροδιαφυγή

  • Και για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας - από ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

▅Η πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου, που έχουν στη διάθεσή τους και παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ»
Αυστηρά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ αλλά και λουκέτο σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, το οποίο εντός των προσεχών ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αποτελείται από 25 άρθρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ αλλά και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευέλικτα απασχολουμένων.

Το υπουργείο Εργασίας, μαζί με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν αργότερα για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), θα επιδιώξει να βάλει φραγμό στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας με δεδομένο ότι η άγρια λιτότητα και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ξεπερνούν το 1 εκατ.) καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Είναι γεγονός, ότι η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ, το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%-22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών κ.λπ.). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου