Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Συνεργασία κατά της κερδοσκοπίας, αντί βοήθειας, από την Άνγκελα Μέρκελ

  • Δεν ζητήσαμε οικονομική στήριξη, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου

Κοινή δράση κατά της κερδοσκοπίας και παροχή τεχνογνωσίας και... συμβουλών, αντί οικονομικής βοήθειας, υποσχέθηκε στον Γ. Παπανδρέου η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Τόσο η Γερμανίδα πολιτικός, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα από το Βερολίνο.

Η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει για τα βήματα τα οποία προτίθεται να κάνει, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα σταθερότητας της Ευρωζώνης, άρα δεν υφίσταται και θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας. Ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα.

Παραδέχτηκε ότι η δυσχερής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, στέλνοντας μήνυμα και στην αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για τον περιορισμό τους. Όταν κάποιος επιβουλεύεται το σπίτι του γείτονα, κινδυνεύει και το δικό σου, σημείωσε. Επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία, μαζί με την Κομισιόν,θα αναζητήσουν λύση για το πρόβλημα αυτό, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι κερδοσκόποι να αφήνονται ελεύθεροι. Εξάλλου, αναφορά στο ζήτημα γίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο πλευρές.

Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε ότι μέλη της γερμανικής κυβέρνησης συνεισέφεραν στη διαμόρφωση εχθρικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα. Εξέφρασε τη διαφωνία της με τις δηλώσεις βουλευτών που προέτρεπαν την Ελλάδα να πουλήσει ακατοίκητα νησιά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα που ζητούσε από την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε αφορμή για να προσκαλέσει τους Γερμανούς να επενδύσουν στα ελληνικά νησιά, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και του Τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου και την πρόθεση συνεργασίας κατά των κερδοσκόπων. Χαρακτήρισε δύσκολες αλλά αναγκαίες τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός ζητά πραγματικές αλλαγές και τομές., ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

(Δείτε ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος σε μορφή pdf)

Σχετικά αρχεία
Κοινό ανακοινωθέν - 49 KB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου