Μετά τα νέα επώδυνα μέτρα ο Πρωθυπουργός αναμένει ευρωπαϊκή στήριξη από Μέρκελ και Σαρκοζί
Εχοντας ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που υπερβαίνουν ακόμη και τα όσα επιχείρησαν να επιβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των ισχυρών της Ευρώπης, ο κ. Γ.Παπανδρέου μεταβαίνει με ισχυρά διαπραγματευτικά ατού αύριο στο Βερολίνο και την Κυριακή στο Παρίσι. Κατά τις διαδοχικές επισκέψεις του στο Βερολίνο και στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την έμπρακτη επίδειξη στήριξης και, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα συνδυάσει την επίλυση του ελληνικού προβλήματος με το μέλλον της ευρωζώνης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το κλίμα η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ είναι ενδεικτική των διαθέσεών του: «Από σήμερα το πρόβλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “ελληνικό”. Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει και με το παραπάνω. Εκπληρώνουμε, αν θέλετε, στο ακέραιο όσα πρέπει από τη δική μας πλευρά. Τώρα λοιπόνείναι η ώρα της Ευρώπης. Και είναι και για την Ευρωπαϊκή Ενωση μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, αν δεν ανταποκριθεί και παράλληλα αν δεν ανταποκριθούν και οι αγορέςόπως θα θέλαμε,λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς,ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Οι επικείμενες σύντομες επαφές του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμες και, σύμφωνα με συνεργάτες του, καθοριστικές για τις εξελίξεις και τις περαιτέρω κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των ταξιδιών του Πρωθυπουργού σε αυτή τη φάση θα κλείσει με την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαρτίου.
Στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα στην Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν ότι με τις χθεσινές αποφάσεις του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση έχει ποντάρει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού της κεφαλαίου.
Κατανοούν ότι τα επώδυνα μέτρα που ανακοινώθηκαν αντιστοιχούν στη σκληρότερη λιτότητα που επιβλήθηκε, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτό που τονίζουν είναι ότι στην ουσία πρόκειται για όρους και συνθήκες ΔΝΤ, τη στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να επιφυλάσσεται για το αν θα θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς προστασίας ενός μέλους της ΟΝΕ και εν τέλει του ενιαίου νομίσματος. Χαρακτηριστικοί του επιβαρυμένου κλίματος και της διάθεσης με την οποία ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και στο Παρίσι είναι οι υπαινιγμοί κυβερνητικών στελεχών και του ιδίου του κ. Παπανδρέου όταν λένε ότι «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης». Λέγοντας κάτι τέτοιο αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες με την κυρία Μέρκελ ή/και τον κ. Σαρκοζί το προσεχές τριήμερο, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αποφασισμένος να μιλήσει πιο επιθετικά για τις ευθύνες συγκεκριμένων κυβερνήσεων όσο κλιμακωνόταν η κερδοσκοπική επίθεση κατά της Ελλάδας. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα εν όψει του επόμενου- επίσης σημαντικού- ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχει και οικονομική ατζέντα πέραν των όσων κρίσιμων συζητηθούν για τα εθνικά θέματα.
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
Γιώργος Παπανδρέου «Αν δεν ανταποκριθούν, θα πάμε και στο ΔΝΤ»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου