Τα πανεπιστήμια «ανοίγουν» και επισήμως το θέμα- «Εγκληματική» η επίθεση κατά του κ. Κίττα, δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου
Ωρίμασε ο χρόνος να επανεξεταστεί το θέμα του ασύλου και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βρίσκονται πλέον με το χέρι στο τηλέφωνο, για να ζητήσουν και επισήμως τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών. Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης δήλωσε χθες ανοιχτά ότι «έφτασε ο χρόνος για να δούμε ποιοι είμαστε», ενώ τα πανεπιστήμια «ανοίγουν» και επισήμως θέμα ασύλου στη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεών τους, που αρχίζει την Παρασκευή στο Λαύριο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του «Βήματος», στη διάρκεια της συνόδου θα αναζητηθεί «κοινός βηματισμός» στα θέματα ασύλου που θα δεσμεύσει τα ανώτατα ιδρύματα και θα εγγυάται την εφαρμογή του νόμου. Στο Πολυτεχνείο, πάντως, το άσυλο έφτασε χθες ένα βήμα πριν από την κατάργησή του, καθώς ομάδες αναρχικών κλείστηκαν στο κεντρικό κτίριο επί της οδού Πατησίων, όπου και έπαιζαν επί περίπου δύο ώρες κλεφτοπόλεμο με τους άνδρες της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικές αρχές εισέρχονταν πλέον κανονικά στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, κατόπιν αυτεπάγγελτης επέμβασης των αρχών στη διάρκεια επεισοδίων στο Ιδρυμα.
Το υπουργείο Παιδείας επισήμως αποφεύγει να θέσει θέμα κατάργησης του ασύλου, αλλά αναμένει από τα πανεπιστήμια να αντιδράσουν ως αυτοδιοικούμενα Ιδρύματα. «Υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου» ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με αφορμή την προχθεσινή επίθεση ομάδων αναρχικών, που προσπαθούσαν να καταλάβουν την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σε βάρος του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Χρ. Κίττα, ο οποίος νοσηλευόταν και χθες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που ακολούθησε τον τραυματισμό του, ενώ επίθεση και προπηλακισμούς δέχθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος. «Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν, με την επίθεση εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας ζήτησε ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε σε μια εποχή όπου δημοκρατία και φόβος δεν μπορεί να συνυπάρχουν». Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία ζήτησε χθες επισήμως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέροντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στην «τολμηρή απόφαση». «Το σημερινό καθεστώς, που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Ηδη η «φόρμουλα» βρέθηκε χθες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίασε χθες υπό τους τρεις αντιπρυτάνεις κκ. Δημοσθένη Ασημακόπουλο, Γεώργιο Κρεατσά και Ιωάννη Καράκωστα, αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως από την Αστυνομία τη φύλαξη του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια του χθεσινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε από τους αντιπρυτάνεις στον αρχηγό της Αστυνομίας, «παρακαλούμε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών». Μάλιστα, προσθέτουν οι πανεπιστημιακοί, «σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι». Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή του καταδίκασε χθες «τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στο κλειστό κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μετά την εισβολή ομάδας εξωπανεπιστημιακών στοιχείων». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρυτανικό συμβούλιο «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, είτε ασκείται σε πανεπιστημιακούς χώρους είτε εκτός αυτών, και καλεί τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις και ενέργειες που αλλοιώνουν και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία και την εύρυθμη λειτουργία του ».
«Πιστεύω ότι πρέπει να διευκρινιστεί νομοθετικώς τι καλύπτει το άσυλο, δηλαδή η ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και τα δικαιώματα των μελών του πανεπιστημίου σε αυτά» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Καράκωστας. «Ετσι, οποιαδήποτε παραβίαση του ασύλου αυτού, από όποιον κι αν γίνεται, θα υπόκειται στις διατάξεις του νόμου και θα τιμωρείται όπως όλα τα αδικήματα του ποινικού κώδικα. Οπως, για παράδειγμα, η παραβίαση του οικιακού ασύλου» καταλήγει.
«Οταν παραβιάζεται το άσυλο και διαπράττονται κακουργηματικές πράξεις δεν απαιτείται η απόφαση πρυτανικού συμβουλίου για την παρέμβαση της Αστυνομίας» λέει στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης οικονομικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλος. «Είναι γελοίο να περιμένεις τη συνεδρίαση ενός πρυτανικού συμβουλίου όταν κάποιο μέλος του μπορεί από φυσική ή προσωπική αδυναμία να μην μπορεί συμμετάσχει σε αυτό. Οταν διαπιστώνεται παραβίαση των διατάξεων του νόμου και διενεργούνται κακουργηματικές πράξεις, η δημόσια δύναμη παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα» συνεχίζει. Οπως αναφέρει ο κ. Ασημακόπουλος, η απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, με την οποία ζητήθηκε η φύλαξη του κτιρίου της πρυτανείας του Ιδρύματος, ήταν το αυτονόητο αίτημα και πράγματι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της χωρίς να αγγίξει το πανεπιστημιακό άσυλο. «Πρέπει να πω, βέβαια, ότι οι καταλήψεις φοιτητών σε τμήματα του πανεπιστημίου ουδεμία σχέση έχουν με τα αποτρόπαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών σε κτίρια που επιλέγονται εκ της θέσεώς τους από βανδάλους» καταλήγει ο κ. Ασημακόπουλος.
Για φασιστική επίθεση έκανε λόγο χθες και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης , καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν αρχηγός κόμματος να βγαίνει και να καταγγέλλει την έφοδο της Αστυνομίας σε γιάφκα του Κερατσινίου, ως παραβίαση του οικογενειακού ασύλου». Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εκφράζοντας τηναποδοκιμασία της για τα προχθεσινά επεισόδια.Τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο
Οι νεαροί που είχαν καταλάβει Σχολές του Πολυτεχνείου στην περιοχή Ζωγράφου, αλλά και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, κατέβηκαν χθες το απόγευμα στο κεντρικό κτίριο επί της οδού Πατησίων. Την κινητοποίηση προκάλεσε η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών να ζητήσει τη φύλαξη του κεντρικού κτιρίου της πρυτανείας του, την οποία οι καταληψίες ερμήνευσαν ως άρση του ασύλου. Ετσι, οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο απ΄ όπου πετούσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των ανδρών της Αστυνομίας.
Οι αναρχικοί και οι καταληψίες που δεν είχαν σχέση με το Ιδρυμα, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς κάνοντας χρήση όλων των γνωστών «πολεμοφοδίων» του χώρου τους (βόμβες μολότοφ, καδρόνια, κομμάτια από μάρμαρο, πέτρες, λοστοί), ενώ κατέστρεψαν και ένα πολυτελές αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή. Ολοι οι δρόμοι γύρω από το Ιδρυμα κατακλύστηκαν από αστυνομικές μονάδες, ενώ τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου βρίσκονταν επί δίωρο σε διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες για να εγκαταλείψουν το κτίριο και να μην κινδυνεύσουν φοιτητές που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Εν συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια όπου διαλύθηκαν στους γύρω δρόμους.
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
Οι βανδαλισμοί υπονομεύουν το άσυλο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου