Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της για το Ασφαλιστικό

  • Ενοποιήσεις Ταμείων, κίνητρα παραμονής στην εργασία και 5 αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσουν την ατζέντα της κυβέρνησης για τις επερχόμενες αλλαγές, καθώς και τις βασικές κατευθύνσεις για την οικονομική στήριξη των Ταμείων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη δομή του συστήματος μέσα από τις ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά και την καθιέρωση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με κίνητρα παραμονής στην εργασία. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών και μείωση των συντάξεων.

Από το έργο της επιτροπής εξαιρούνται οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει άμεσα το ζήτημα. Την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται το τελικό πόρισμα της επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση που προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες και πήρε «παράταση» επτά ημερών για να παραδώσει το πόρισμά της στον κ. Λοβέρδο.

Κατά τις πληροφορίες, πέντε θα είναι οι βασικές αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης:

1. Η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται από το Ταμείο όπου ο εργαζόμενος έχει τα περισσότερα έτη ασφάλισης (πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα). Εξαιρούνται οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, που θα εκδίδονται από το τελευταίο Ταμείο (αυτό ισχύει και σήμερα).

2. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει σύνταξη από τον φορέα στον οποίο έχει τα περισσότερα έτη ασφάλισης (επειδή δεν «πιάνει» το όριο ηλικίας) η αίτηση θα διαβιβάζεται στο προηγούμενο Ταμείο. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφασίστηκε χθες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης συγκεκριμένων ομάδων (π.χ. μητέρες).

Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, κάτι που δεν ισχύει στο ΤΕΒΕ. Επομένως με τις νέες ρυθμίσεις μια μητέρα θα υποβάλλει αίτηση στο ΤΕΒΕ (όπου έχει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης) και εφόσον δεν «πιάνει» το όριο, η αίτηση θα πηγαίνει στο Ιδρυμα (έτσι δεν θα απειλείται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης). 3. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο ασφαλισμένος να έχει στο Ταμείο από το οποίο θα πάρει τη σύνταξή του από 1.000 έως 2.000 ημέρες ασφάλισης (αυτό θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση). Με τον τρόπο αυτόν θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένας εργαζόμενος να συνταξιοδοτείται από φορέα στον οποίο έχει ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.

4. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν δύο χρόνια πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης να ζητούν προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις, όπου θα καταγράφεται η ασφαλιστική τους ιστορία. Επιπλέον θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα ανακεφαλαίωσης ενσήμων- κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ-, για να διασφαλιστεί ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν μέσα σε τρεις μήνες.

5. Οι αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης θα αφορούν τόσο τα Ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα αντίστοιχα επικουρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου