Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ιούνιο θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων


  • ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ τις κομματικές μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσα στον Ιούνιο ανακοινώνει τα ονόματα εκατοντάδων υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες.
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει εντολή σε κομματικούς παράγοντες να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τον χάρτη των υποψηφιοτήτων στους τρεις μεγάλους δήμους αλλά και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ως εκ τούτου, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής που θα αξιολογήσει τους υποψηφίους για το χρίσμα. Την επιτροπή που θα προσδιορίσει τα κριτήρια των υποψηφίων και θα κάνει και την τελική επιλογή αποτελούν οι Σωκράτης Ξυνίδης, Θανάσης Τσούρας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Δημήτρης Στεφάνου και Λάμπρος Μίχος. Την εποπτεία της επιτροπής θα έχει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αλλά την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της θα έχει ο Θανάσης Τσούρας.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

«Βαδίζουμε σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο»

Παπανδρέου: «Πιάνουν τόπο οι κόποι
και οι θυσίες του ελληνικού λαού»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2010 17:34, Web-Only

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόφαση της Ε.Ε. ήταν ο   Πρωθυπουργός

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Πετύχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ.

«Δώσαμε και δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι απλώς για βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά για την δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, που όχι μόνο ξεπερνά τις δυσκολίες, αλλά δημιουργεί και πρότυπα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση και εκφράζουμε την βούλησή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση στόχων και αλλαγών, για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο» και πρόσθεσε ότι οι βαθιές θεσμικές αλλαγές αποτελούν προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια κρίση.

«Η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία, αποτελεί δε και μια θετική ανταπόκριση και αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της προστασίας της ευρωζώνης, μέσω του μηχανισμού, την δημιουργία του οποίου αποφάσισε η Σύνοδος, ξεκινά και μια συζήτηση για την δημιουργία, στο μέλλον, θεσμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά και για την συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

«Με αφετηρία την κρίση που περάσαμε και τις πρωτοβουλίες που πήραμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμπλουτίζεται, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της

Ελλάδας και της Ευρώπης». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις,ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα», διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ, δεύτερον ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα και τέλος ανέφερε ότι σε τυχαία συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα :

«Πρόκειται για μια πολύ θετική απόφαση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αποδεικνύει τη δύναμή της και οχυρώνει την ευρωζώνη διασφαλίζοντας τη σταθερότητα σε αυτή.

Πιστεύω ότι βαδίζουμε σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο».

Σημειώνεται ότι χθες ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Και το κάνουμε.

Αλλά όχι μόνον.

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε -και αυτό κάνουμε- στις μεγάλες αλλαγές.

Μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία» είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις, τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

Η πρώτη βαθιά ανάσα

  • Πραγματικότητα από χθες το βράδυ ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας
  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
▅Περίπου δύο ώρες  κράτησε το  τετ α τετ Σαρκοζί- Μέρκελ  στο  τέλος του οποίου παρουσίασαν ένα κείμενο, μιάμιση  σελίδα, στον  πρόεδρο  του  Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου, Χ.  Βαν Ρόμπαϊ. Ο  τελευταίος προώθησε το  κείμενο στους ηγέτες  της ευρωζώνης  - συμπεριλαμβανομένου του  Γιώργου  Παπανδρέου- και  τους κάλεσε σε  έκτακτη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ    πριν από την έναρξη του δείπνου της Συνόδου Κορυφής,  ώστε να υπάρξει η  επίσημη επικύρωση
  • Δύο μεγάλες ανάσες πήρε η ελληνική οικονομία. Πραγματικότητα είναι από χθες το βράδυ ο μηχανισμός στήριξής της στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κλ. Τρισέ ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτά στη Φρανκφούρτη, κάνοντας δυνατή ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική πλευρά εκφράζει ικανοποίηση, ενώ ισχύει η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι η χώρα θα ξεπεράσει μόνη της τα προβλήματα.

Η αποδοχή των όρων της Άνγκελας Μέρκελ από τον Νικολά Σαρκοζί, καταρχήν, και από τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στη συνέχεια, κατέστησε δυνατή την επίτευξη συμφωνίας- για χάρη της οποίας η Γερμανίδα καγκελάριος συναίνεσε σε ένα και μόνο σημείο: ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμβάλει με την πλειονότητα των κεφαλαίων, αλλά απλώς με σημαντικό ποσοστό.

Κατά τα άλλα, ο γαλλογερμανικός άξονας διαμόρφωσε τους όρους οι οποίοι είναι σε γενικές γραμμές αυτοί που είχε θέσει και το Βερολίνο όλο το τελευταίο διάστημα: ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μονάχα στην περίπτωση που η Ελλάδα (σ.σ.: ή κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης) δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί δηλαδή πλέον να δανειστεί και να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από διμερή δάνεια ευρωπαϊκών χωρών και το ΔΝΤ, σε ποσοστό περίπου 60 προς 40. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα λαμβάνεται από το Γιουρογκρούπ, έπειτα από τεχνική εισήγηση της Κομισιόν, και με ομοφωνία- η Γερμανία δηλαδή θα μπορεί και μόνη της να εμποδίσει την ενεργοποίηση, εφόσον κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Τα επιτόκια των δανείων που θα χορηγηθούν, όπως έλεγαν γερμανικές πηγές, θα είναι ανώτερα εκείνων που ισχύουν κατά μέσον όρο στην ευρωζώνη. Κοινοτικές πηγές προσέθεταν πως τα συνολικά κεφάλαια θα είναι της τάξεως των 33 δισ.με το ΔΝΤ να καταβάλει 10 με 12 δισ.

Αυστηροποίηση

Προκειμένου να συναινέσει στη σύσταση του μηχανισμού «διάσωσης», η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε σε αντάλλαγμα τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της στην ευρωζώνη για αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε πλέον να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και εξίσου αυστηρές κυρώσεις, όχι μόνο σε όσους παραβιάζουν το όριο του 3% για το έλλειμμα, αλλά και προληπτικά σε όσους προβαίνουν σε υπερβολικές δαπάνες. Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αναμένεται να εγκριθεί από προσεχή σύνοδο κορυφής, μέχρι το τέλος του έτους.


«Εκλεισαν» όλα στο τετ α τετ Σαρκοζί-Μέρκελ

«ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ πλήρως αφού πρόκειται για μηχανισμό κατά βάση ευρωπαϊκό με συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής όταν έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του κ. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ και προγραμματίστηκε η επικύρωση από το Γιουρογκρούπ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και είπε ότι «στέλνει ένα μήνυμα σταθερότητας με θετικές επιδράσεις και στην ελληνική οικονομία».

Λίγη ώρα πριν, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ σε μηχανισμό διάσωσης «πάρα πάρα πολύ κακή εξέλιξη», που καταδεικνύει την αδυναμία της ευρωζώνης να δώσει μόνη της λύση σε δικά της προβλήματα. Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το μεσημέρι είχε προδιαγράψει την επικείμενη συμφωνία, διευκρινίζοντας πως «όπως ξέρετε, ήμουν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η πρώτη «ένεση»

Η ημέρα άρχισε χθες με μια βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία, ειδικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα και πέραν του 2010. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίζουν να δανείζονται με ευχέρεια από την ΕΚΤ, δίδοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για εγγύηση- και, άρα, μπορούν επίσης να χορηγούν οι ίδιες με μεγαλύτερη άνεση δάνεια στους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες. Επίσης, διευκολύνεται ο δανεισμός της Ελλάδας αφού οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και να τα διοχετεύσουν στη συνέχεια στην ΕΚΤ έναντι ζεστού χρήματος.

Μολονότι οι Σοσιαλιστές τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού μηχανισμού επίλυσης, ουδείς αμφέβαλλε στις Βρυξέλλες πού οδεύει η κατάσταση. Μόνο ο τρόπος και ο χρόνος έμενε να ρυθμιστούν- και αποσαφηνίστηκε πολύ γρήγορα. Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν τετ α τετ και περίπου δύο ώρες αργότερα παρουσίασαν ένα κείμενο, μιάμιση σελίδα, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρόμπαϊ. Ο τελευταίος προώθησε το κείμενο στους ηγέτες της ευρωζώνης- συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Παπανδρέου- και τους κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ πριν από την έναρξη του δείπνου της Συνόδου Κορυφής, ώστε να υπάρξει η επίσημη επικύρωση. Ωστόσο, σε μια σαφή ένδειξη του «ποιος κάνει κουμάντο», η επίτευξη συμφωνίας ανακοινώθηκε πρώτα από το Παρίσι και το Βερολίνο και μετά στις Βρυξέλλες.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

«Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στις 8:30 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα των σπιτιών μας, των δημοτικών χώρων, των οικιακών μας συσκευών για μια ώρα στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις προς όφελος του πλανήτη. Σας καλούμε όλους σε αυτή την παγκόσμια συμβολική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Τι είναι η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Πληροφορίες , συμμετοχές στο : www.wwf.gr/earthhour

«Πολύ ικανοποιητική η απόφαση της ΕΕ» για τη στήριξη της Ελλάδας, λέει ο Γ.Παπανδρέου


Για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή θέση της, η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις τους μετά τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ ικανοποιητική».

Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο, υπογράμμισε.

Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Η απόφαση της ΕΕ είναι σημαντική και συμβολική, ανήμερα της επετείου της εθνικής μας εορτής, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει χρονικά (μετά το 2011) τους «χαλαρότερους» κανόνες αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας (δανείων) στις ελληνικές τράπεζες.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Χτίζουμε βάσεις για βιώσιμη οικονομία, με διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, την Ελλάδα του αύριο και θα το επιτύχουμε με τον ελληνικό λαό.»

  • Παπακωνσταντίνου: Ελπίζουμε να μην χρειαστεί...

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας» που ενέκριναν οι ηγέτες της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό βοήθειας».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι περιορίζεται σημαντικάμο κίνδυνος μίας στάσης πληρωμών από τη στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

  • Εκτμήσεις κυβερνητικών κύκλων

«Αυτό που θέλαμε, δηλαδή να «μεταφραστεί» η πολιτική απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου σε ένα μηχανισμό στήριξης, το πήραμε», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.

Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε χθες, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα.

Newsroom ΔΟΛ

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής


Eurokinissi
Τέσσερις αντί για 3, θα πρέπει να δείχνουν οι δείκτες

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να αλλάξουν και να δείχνουν 4 το πρωί.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010).

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μήνυμα Παπανδρέου για κοινωνική αλληλεγγύη

Τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης «σε μια εποχή οικονομικής στενότητας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Β' Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης Αθήνας.

Ανέφερε ότι είναι σημαντικό "να σταθούμε δηλαδή δίπλα στον αδύναμο, σε αυτόν που έχει ανάγκη, σε αυτόν που έχει προβλήματα, πόσο μάλλον στους χρήστες ναρκωτικών, κάτι που αφορά τόσες οικογένειες, τόσες γειτονιές της χώρας μας, κάτι που, τελικά, μας αφορά όλους".

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους, καθώς και με άτομα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης της Μονάδας.

Σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αποτελεί "μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και, δυστυχώς, και σε αυτό το θέμα, είμαστε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Δεσμεύτηκε να παρακολουθεί προσωπικά "τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε σημαντική μείωση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, που είναι η λίστα αναμονής τόσων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν τη θεραπεία, θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα υποκατάστασης".

Τιμητική πλακέτα στον Μ. Γλέζο από το υπ. Προστασίας του Πολίτη


Ο αγωνιστής της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης με αφορμή τον εορτασμό της 25ής Μαρτίου μίλησε το πρωί στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, προσκεκλημένος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, μετά το περιστατικό της ρίψης χημικών που δέχτηκε στο πρόσωπό του από άνδρα των ΜΑΤ σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας πρίν από λίγες εβδομάδες.

«Έναν Έλληνα, έναν αγωνιστή, έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο, ο οποίος θα τιμά για πολλούς αιώνες αυτή τη χώρα έχουμε κοντά μας και θα σας μιλήσει». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος για πρώτη φορά προσκλήθηκε και μίλησε στην Αστυνομική Ακαδημία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι η υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη είναι μια πράξη η οποία συμβολίζει στα μάτια όλου του πλανήτη τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό και σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Γλέζος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο της Αστυνομίας από πολλές πλευρές και παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 με τον αγώνα του 1940.

Ο Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε με πλακέτα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και εκείνος ανταπέδωσε με την προσφορά της «Μαύρης Βίβλου», η οποία είναι στα ελληνικά και μεταφρασμένη στα γερμανικά και εκεί περιγράφονται όλα τα εγκλήματα της Βέρμαχτ κατά του ελληνικού λαού.

Ο κ. Γλέζος αφιέρωσε την πλακέτα στον φοιτητή της Ιατρικής Ανδρεάκο, ο οποίος όμως υπηρετούσε και στη Χωροφυλακή, ως υπαξιωματικός. Ο Ανδρεάκος συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του Μανώλη Γλέζου, εκτελέστηκαν από τους ναζί τον Απρίλιο του 1944.

Ο κ. Γλέζος αναφερόμενος στο ρόλο της Αστυνομίας είπε «ποιός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας; Να καταστέλλει τους λαϊκούς αγώνες ή να κυνηγάει τους παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου; Αυτό είναι το πρόβλημα. Και με ένα πικρό τέτοιο ερώτημα εγκαταλείπω το βήμα και την ομιλία μου και θα γίνει ειδική συνάντηση μαζί σας όπου θα κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα. Αφού ήδη με ακούσατε και θα είστε προετοιμασμένοι».

Ο κ. Γλέζος είπε ότι η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο τις λέξεις, πόλεις, πολίτης και πολιτισμός και οι ξένοι μας έστειλαν από τη Δύση την «police», που «ήταν το όργανο καταστολής των λαϊκών και κοινωνικών και πολιτικών αγώνων».

Ο Μανώλης Γλέζος εξήρε την αντίσταση των Ελλήνων αστυνομικών κατά των Γερμανών κατακτητών, λέγοντας ότι ήταν το πρώτο αστυνομικό σώμα στην υποδουλωμένη Ευρώπη, το οποίο όχι μόνο δεν υπάκουσε στους κατακτητές, αλλά έβγαζε και επίσημες ανακοινώσεις εναντίον τους και κατέβηκε και σε απεργία, μέχρις ότου ανάγκασε τους Γερμανούς να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Είπε ότι οι Έλληνες αστυνομικοί ήταν κοντά στους πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία και αναφέρθηκε και ονομαστικά στον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Άγγελο Έβερτ, ο οποίος ήταν με την πλευρά των αντιστασιακών, όπως είπε, στον αστυνόμο Τσαπόγα, ο οποίος είχε κάνει αντιστασιακή οργάνωση μέσα στην ίδια την Αστυνομία και στους αστυνομικούς Βενετσανόπουλο και Μουστάκα, οι οποίοι προσχώρησαν με ολόκληρους σταθμούς Χωροφυλακής στο αντάρτικο.

Ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι είχε τρεις καταδίκες σε θάνατο, 28 καταδίκες για πολιτικά αδικήματα ως διευθυντής εφημερίδων, αλλά διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτενής αναφορά του στον 17χρονο μαθητή Μαθιό Πόταγα. Είπε ότι αυτό που έκανε ο μαθητής της Βαρβακείου, είναι η πρώτη αντιστασιακή πράξη και όχι το κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη. Θύμισε ότι ο 17χρονος όταν μπήκαν οι Γερμανοί στο χωριό του, στη Βυτίνα μπήκε μπροστά από τα άρματα και άρχισε να τους λέει να σταματήσουν και να γυρίσουν πίσω. Ο Γερμανός διοικητής αφού άκουσε από το διερμηνέα τι λέει το παιδί πήρε ένα αυτόματο όπλο και όχι μόνο τον γάζωσε, αλλά διέταξε και στρατιώτες να του συντρίψουν το κεφάλι με βράχους. Αυτή, είπε ο Μανώλης Γλέζος, ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη και έγινε στις 2 Μαΐου 1941.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι του ήταν πολύ δύσκολο να αναλάβει να εκφωνήσει τον πανηγυρικό στην Αστυνομική Ακαδημία και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε ότι καλύτερο θα ήταν να κάνει μία σύγκριση των αγώνων του ελληνικού λαού από το 1821 έως το 1928 και από το 1940 έως το 1945, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τιμά τις ημέρες που αποφάσισε τον αγώνα για τη λευτεριά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα είχε ο αγώνας. Και αυτό είναι μοναδικό, καθώς οι άλλες χώρες τιμούν τις ημέρες της λευτεριάς, σημείωσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πεταλωτής: Kανείς δεν μας εξωθεί στο ΔΝΤ

Μας απασχολεί να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δικαιούμαστε την υποστήριξή τους.

«Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα -και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη».

«Πήραμε σκληρές αποφάσεις, αλλά και αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές τέτοιες που να εγγυώνται ότι το ελληνικό κράτος είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος και αξιόπιστος συνομιλητής»,πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί λύση της ΕΕ και προσθέτοντας ότι «φυσικά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, δεν θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο που θέσαμε, δηλαδή της πολιτικής στήριξης από την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν συζητείται το ενδεχόμενο να είναι ένα μικτό σύστημα δανειοδότησης, από το ΔΝΤ,αλλά και από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, είπε ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες, εμείς αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι σαφής και ρητή πολιτική στήριξη, έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα αξιόπιστη και έχει την εγγύηση της ΕΕ για να πέσουν τα spreads και να μπορούμε να δανειστούμε με τον τρόπο που πρέπει να δανειστούμε όταν χρειαστεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη στην Σύνοδο Κορυφής μόνο από μια δήλωση, ή πρέπει να προστεθεί και ο μηχανισμός, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ΕΕ έχει τον τρόπο να κάνει τέτοια δήλωση πολιτικής στήριξης, που να υπάρχει εγγύηση. Από κει και πέρα, εμείς επιμένουμε, όπως και οι υπόλοιποι εταίροι μας, στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης».

Ερωτηθείς αν μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είμαστε πιο μακριά ή πιο κοντά στο ΔΝΤ, απάντησε ότι «στο ΔΝΤ είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά, όσο ήμασταν πάντοτε. Δική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε την πολιτική στήριξη της ΕΕ. Εξετάζουμε, όμως, όλες τις δυνατότητες και φυσικά έχουμε «ιερή» υποχρέωση, απέναντι στην οικονομία και την τσέπη του ελληνικού λαού, να προστατεύσουμε το εισόδημά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας απαγορεύει να δανειστούμε με τους τρόπους που δανειζόμασταν μέχρι τώρα».

Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε με αφορμή την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου ότι για «πρώτη φορά με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική και ριζοσπαστική ανατροπή με στόχο την άρση των φορολογικών αδικιών, την πάταξη και την αποθάρρυνση της φοροδιαφυγής» προσθέτοντας ότι υπάρχουν με σημαντικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα και άρση των παράλογων αδικιών και των συντεχνιακών εξαιρέσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με την φορολόγηση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «εξαιρούνται οι άνεργοι και από τα τεκμήρια διαβίωσης. Αλλά, όπου υπάρχει συγκέντρωση εισοδήματος και εσόδων, θα πρέπει το κράτος να έχει και έσοδα και από εκεί».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε στην Βουλή είπε ότι αυτό «αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση και ουσιαστικά θέτει τέλος στο κομματικό αλισβερίσι στις ανώτερες βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας της κρατικής μηχανής και διασφαλίζει απόλυτα τα στεγανά της αξιοκρατίας στο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα».

Κληθείς να σχολιάσει την τετραμηνιαία έκθεση της «Metron Analysis» είπε ότι η απαισιοδοξία των Ελλήνων, που καταγράφεται στην έκθεση, είναι δικαιολογημένη, επέκρινε την ΝΔ που «κληροδότησε την χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε να κληροδοτήσει κυβέρνηση σε μια άλλη» και πρόσθεσε ότι «ο έλληνας πολίτης να είναι βέβαιος ότι όλη αυτή η σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θα ανατραπεί γιατί ακριβώς υπάρχει βούληση και ισχυρή θέληση στην κυβέρνηση να αλλάξουμε τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση η πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα νούμερα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και κατά πόσο η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους στόχους που η ίδια έθεσε στην αρχή της θητείας της, είπε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την αγωνία του έλληνα πολίτη, αλλά καταγράφει και την διαφορά που διευρύνεται από την ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν περιέχονται ούτε στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ούτε είναι και επιλογή της, αλλά υπαγορεύονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το πρόγραμμά της θα υλοποιηθεί με το ξεπέρασμα της κρίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκέπτεται να «ανοίξει» το επάγγελμα των ταξιτζήδων, είπε ότι «κάθε περίπτωση του λεγόμενου «κλειστού επαγγέλματος» είναι ξεχωριστή. Τίθενται ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και φυσικά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και αν υπάρχει θέμα, θα εξεταστεί».

Κληθείς να σχολιάσει τα λεχθέντα από τον υφυπουργό Οικονομικών «ότι αν δεν συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες των ταξί με τα νέα φορολογικά μέτρα η κυβέρνηση ουσιαστικά σκέφτεται να πάρει και άλλα μέτρα, με το πιο σκληρό μέτρο να είναι η απελευθέρωση», ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα πει ότι δεν συμμορφώνεται με τις οικονομικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης».

«Από την ενημέρωση που έχω, η οικονομική οφειλή του ΕΟΤ προς το γερμανικό περιοδικό FOCUS ανέρχεται στο ποσό των 264.817 ευρώ και αφορά διαφημιστικές καταχωρήσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, δύο μηνών, κατά το 2008. Ως γνωστόν, η ΝΔ εκτός από τα άλλα που μας κληροδότησε, μας κληροδότησε ένα τεράστιο χρέος και στον ΕΟΤ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την «έκπληξη», σύμφωνα με δημοσιεύματα, των υπουργών για την τοποθέτηση της κας Λούκας Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι «η κ. Κατσέλη είναι υπουργός Οικονομίας δικαιούται να έχει τις απόψεις της», ενώ ερωτηθείς για την απουσία της υπουργού από την προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι «οι συσκέψεις είναι άτυπες και από όσο γνωρίζω, η κ. Κατσέλη είχε άλλη υποχρέωση εκείνη την ώρα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλο το νομοσχέδιο για τη φορολογία






To νομοσχέδιο (αρχείο doc)
Αιτιολογική έκθεση (αρχείο doc)






Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πάντως, το νομοσχέδιο συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις στο ΥΣ, καθώς πολλοί υπουργοί διαπίστωναν έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα σε αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες και οδήγησαν σε διορθώσεις.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις και με άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα φορολογικά έσοδα, αναφέρεται, θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Παπανδρέου: Η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή «να ανατρέψει τα πάντα στη χώρα»


«Τελείωσε η εποχή της σπατάλης και της διαφθοράς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τη συνεισφορά και των συνδικάτων στην προσπάθεια, που καταβάλεται, για να βγει η χώρα από την κρίση και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ζήτησε, μιλώντας το 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στη Χαλκιδική, ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, στέλνοντας παράλληλα σκληρό μήνυμα στους «κερδοσκόπους» των αγορών, αλλά και σε όσους φοροδιαφεύγουν. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει δύσκολη μάχη εντός και εκτός της χώρας, αλλά δεσμεύτηκε ότι «οι κόποι» των εργαζομένων και των πολιτών «θα πιάσουν τόπο».

«Θα πιάσουν τόπο και θα αλλάξουμε τη χώρα. Τώρα, ας ανταποκριθούμε στην πρόκληση για να βγούμε από τη σημερινή κρίση, αλλά με τις μεγάλες τομές που κάνουμε, θα έχουμε αλλάξει οριστικά τη ροή της χώρας μας και θα έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία δικαίου, ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα, έχοντας βάλει στέρεες βάσεις για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της ευημερίας. Μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η διάσωση της οικονομίας και ανάκτιση της αξιοπιστίας είναι απαραίτητη συνθήκη για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, που μας αξίζει», ώστε σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές και θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η χώρα να μπει σε τροχιά «πράσινης» ανάπτυξης και παραγωγικότητας.

Πρόσθεσε πως «με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να πληρώνουμε για δεκαετίες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκη ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη. Κάνουμε αυτήν την τεράστια προσπάθεια να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία, να σώσουμε την οικονομία μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας. Είναι μια μάχη δύσκολη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα πληρώνει «βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο» και «ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού», χαρακτηρίζοντας «ιστορικές και αυταπόδεικτες» τις ευθύνες της ΝΔ.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος «που τα τελευταία χρόνια» συμβιβάστηκε και «έμεινε άπραγο» απέναντι σε φαινόμενα «ανομίας», «ατιμωρησίας» και «διαφθοράς», τα οποία υπονόμευσαν «τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά» και προκάλεσαν «σπατάλη, διασπάθιση χρημάτων, μόνιμο «καπέλο», «φακελάκι» για κάθε υπηρεσία, ή προμήθεια σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού και σε βάρος της τσέπης του πολίτη».

«Σήμερα, αυτή η εποχή τελειώνει και τελειώνει οριστικά. Η αντίδραση μας, σε ό,τι μας οδήγησε εδώ, είναι και θα είναι άμεση και αποφασιστική. Δουλεύουμε νυχθημερόν. Σπάμε κατεστημένα, αντιμετωπίζουμε παθογένειες δεκαετιών στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό μοντέλο, στη δικαιοσύνη, στον χώρο της υγείας - όπου υπάρχει μεγάλη διαφθορά - στον χώρο της εργασίας, του συνδικαλισμού της επιχειρηματικότητας, παντού. Κάνουμε νέα βήματα. Στο σημείο, που βρισκόμαστε τώρα, η αλλαγή σελίδας δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Kλείνει ο κύκλος της αδικίας

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Τρίτη, «κλείνει ο κύκλος της αδικίας», «τελειώνουν οριστικά οι αδιανόητες φοροαπαλλαγές και τα εξοργιστικα προνόμια των λίγων» και φορολογούνται «από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι τα μερίσματα από τις μετοχές και από τις «οφ σόρ» επιχειρήσεις μέχρι και την εκκλησιαστική περιουσία» και «μειώνονται οι συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και αλλαγών, εάν παρατηρηθούν «λάθη» προς το συμφέρον του πολίτη.

«Όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματά τους, να ξέρουν ότι τα πράγματα πλέον άλλαξαν. Δεν γίνεται να πληρώνουν τη φοροδιαφυγή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Το κράτος αλλάζει, ώστε αντί, να υποκύπτει στην εξαγορά, τη διαφθορά και την ανομία, να σταματήσει επιτέλους την ατιμωρησία. Είναι ένα μήνυμα που θέλω να περάσω εδώ. Να τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας, όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάσταση «εμπόλεμη», όπου η χώρα δίνει μάχη «εντός και εκτός με τα συμφέροντα», αλλά ταυτόχρονα και μια μάχη «με τον κακό μας εαυτό, την αφυδάτωση της συλλογικής μας συνείδησης».

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει περιθώριο κάποιοι να μείνουν στα μετόπισθεν. Αν παλέψουμε συντεταγμένα αυτόν τον πόλεμο, θα τον κερδίσουμε. Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η χώρα δεν έχει τεράστεις δυνατότητες, αρκεί να τις διαχειριστούμε σωστά και δίκαια. Ο καθένας μπορεί να τις αξιοποιήσει από τη θέση που υπηρετεί».

Ο πρωθυπουργός, έβαλε επίσης και κατά των «κερδοσκόπων» των διεθνών αγορών, τονίζοντας ότι «είναι άδικο εκείνοι, που σώσαμε με χρήματα των λαών μας, σήμερα να γυρίζουν και να μας ζητούν και λογαριασμό ότι υπάρχουν και ελλείματα, επειδή τους σώσαμε».

Χαιρέτισε, τέλος, τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συνδικαλιστών και ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Γκάι Ράιντερ, και τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαικών Συνδικάτων, Τομ Τζένγκινς, ζητώντας τη συμβολή τους στον αγώνα, που δίνεται σε πλανητικό επίπεδο και μέσω της σοσιαλιστικής διεθνούς, να υπάρξουν ρυθμίσεις και κανόνες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου δείχνει νέα έρευνα

  • Σύμφωνα με το πολιτικό Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issue

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 47,5% έναντι 30,5% της ΝΔ, 7,5% του ΚΚΕ, 6% του ΛΑΟΣ και 5% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το πολιτικό Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (85%) πιστεύουν ότι θα υπάρξουν αρκετές κινητοποιήσεις και απεργίες στους δύο με τρεις προσεχείς μήνες.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, 8 στους 10 δηλώνουν αβέβαιοι για το μέλλον.

Αναφορικά με το εάν αισθάνονται ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, το 32% ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 18% της ΝΔ απαντούν «ναι».

Εξάλλου, το 48% των πολιτών απαντούν ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα δεν είναι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% θεωρεί καλύτερη κυβέρνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ και μόλις το 6% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 66% κρίνει θετικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και το 30% τον κρίνει αρνητικά.

Επίσης, το 55% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και το 37% αρνητική.

Το 30% κρίνει θετικά την Αλέκα Παπαρήγα ενώ το 64% των ερωτηθέντων την κρίνει αρνητικά.

Τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη κρίνει θετικά το 46% και αρνητικά το 48%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 35% των θετικών εκτιμήσεων ενώ 59% των εκτιμήσεων προς το πρόσωπό του είναι αρνητικές.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Συνεργασία κατά της κερδοσκοπίας, αντί βοήθειας, από την Άνγκελα Μέρκελ

  • Δεν ζητήσαμε οικονομική στήριξη, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου

Κοινή δράση κατά της κερδοσκοπίας και παροχή τεχνογνωσίας και... συμβουλών, αντί οικονομικής βοήθειας, υποσχέθηκε στον Γ. Παπανδρέου η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Τόσο η Γερμανίδα πολιτικός, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα από το Βερολίνο.

Η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει για τα βήματα τα οποία προτίθεται να κάνει, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα σταθερότητας της Ευρωζώνης, άρα δεν υφίσταται και θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας. Ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα.

Παραδέχτηκε ότι η δυσχερής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, στέλνοντας μήνυμα και στην αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για τον περιορισμό τους. Όταν κάποιος επιβουλεύεται το σπίτι του γείτονα, κινδυνεύει και το δικό σου, σημείωσε. Επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία, μαζί με την Κομισιόν,θα αναζητήσουν λύση για το πρόβλημα αυτό, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι κερδοσκόποι να αφήνονται ελεύθεροι. Εξάλλου, αναφορά στο ζήτημα γίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο πλευρές.

Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε ότι μέλη της γερμανικής κυβέρνησης συνεισέφεραν στη διαμόρφωση εχθρικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα. Εξέφρασε τη διαφωνία της με τις δηλώσεις βουλευτών που προέτρεπαν την Ελλάδα να πουλήσει ακατοίκητα νησιά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα που ζητούσε από την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε αφορμή για να προσκαλέσει τους Γερμανούς να επενδύσουν στα ελληνικά νησιά, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και του Τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου και την πρόθεση συνεργασίας κατά των κερδοσκόπων. Χαρακτήρισε δύσκολες αλλά αναγκαίες τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός ζητά πραγματικές αλλαγές και τομές., ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

(Δείτε ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος σε μορφή pdf)

Σχετικά αρχεία
Κοινό ανακοινωθέν - 49 KB

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου «Αν δεν ανταποκριθούν, θα πάμε και στο ΔΝΤ»

Μετά τα νέα επώδυνα μέτρα ο Πρωθυπουργός αναμένει ευρωπαϊκή στήριξη από Μέρκελ και Σαρκοζί

Εχοντας ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που υπερβαίνουν ακόμη και τα όσα επιχείρησαν να επιβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των ισχυρών της Ευρώπης, ο κ. Γ.Παπανδρέου μεταβαίνει με ισχυρά διαπραγματευτικά ατού αύριο στο Βερολίνο και την Κυριακή στο Παρίσι. Κατά τις διαδοχικές επισκέψεις του στο Βερολίνο και στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την έμπρακτη επίδειξη στήριξης και, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα συνδυάσει την επίλυση του ελληνικού προβλήματος με το μέλλον της ευρωζώνης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το κλίμα η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ είναι ενδεικτική των διαθέσεών του: «Από σήμερα το πρόβλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “ελληνικό”. Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει και με το παραπάνω. Εκπληρώνουμε, αν θέλετε, στο ακέραιο όσα πρέπει από τη δική μας πλευρά. Τώρα λοιπόνείναι η ώρα της Ευρώπης. Και είναι και για την Ευρωπαϊκή Ενωση μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, αν δεν ανταποκριθεί και παράλληλα αν δεν ανταποκριθούν και οι αγορέςόπως θα θέλαμε,λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς,ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Οι επικείμενες σύντομες επαφές του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμες και, σύμφωνα με συνεργάτες του, καθοριστικές για τις εξελίξεις και τις περαιτέρω κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των ταξιδιών του Πρωθυπουργού σε αυτή τη φάση θα κλείσει με την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαρτίου.

Στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα στην Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν ότι με τις χθεσινές αποφάσεις του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση έχει ποντάρει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού της κεφαλαίου.

Κατανοούν ότι τα επώδυνα μέτρα που ανακοινώθηκαν αντιστοιχούν στη σκληρότερη λιτότητα που επιβλήθηκε, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτό που τονίζουν είναι ότι στην ουσία πρόκειται για όρους και συνθήκες ΔΝΤ, τη στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να επιφυλάσσεται για το αν θα θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς προστασίας ενός μέλους της ΟΝΕ και εν τέλει του ενιαίου νομίσματος. Χαρακτηριστικοί του επιβαρυμένου κλίματος και της διάθεσης με την οποία ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και στο Παρίσι είναι οι υπαινιγμοί κυβερνητικών στελεχών και του ιδίου του κ. Παπανδρέου όταν λένε ότι «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης». Λέγοντας κάτι τέτοιο αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες με την κυρία Μέρκελ ή/και τον κ. Σαρκοζί το προσεχές τριήμερο, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αποφασισμένος να μιλήσει πιο επιθετικά για τις ευθύνες συγκεκριμένων κυβερνήσεων όσο κλιμακωνόταν η κερδοσκοπική επίθεση κατά της Ελλάδας. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα εν όψει του επόμενου- επίσης σημαντικού- ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχει και οικονομική ατζέντα πέραν των όσων κρίσιμων συζητηθούν για τα εθνικά θέματα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Θυσίες και Πόλεμος

Σε «κατάσταση πολέμου» βρίσκεται η χώρα απέναντι στα σενάρια της πτώχευσης και την ίδια ώρα η κυβέρνηση, η οποία ανακοινώνει το μεσημέρι πραγματικά σκληρά μέτρα, κηρύσσει πόλεμο κατά όσων απομυζούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ

«Θυσίες, για εθνική επιβίωση»

Σε δραματικούς τόνους, τόσο δραματικούς όσο δεν χρησιμοποίησε -τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση- κανείς άλλος πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου χθες ζήτησε θυσίες από τους πολίτες για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, μια χρεοκοπία η οποία, σύμφωνα με την περιγραφή του, βρίσκεται επί θύραις.

«Ζητάω απ' όλους θυσίες για την εθνική μας επιβίωση· αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε την οικονομία μας και την ίδια την υπόστασή μας, αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι μόνο τον 14ο μισθό αλλά ούτε τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή και τη σύνταξη, μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό αλλά είναι η αλήθεια» είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης των πρόσθετων μέτρων, από τους οποίους ζήτησε στήριξη και τους κατέστησε συμμέτοχους αυτής της προσπάθειας. Εστειλε στο κόμμα του μήνυμα για να προλάβει αντιδράσεις και είναι γεγονός ότι οι διαθέσεις των βουλευτών ήταν πολύ πιο ήπιες μετά την ομιλία του απ' ό,τι ήταν πριν, ακόμα και για τις πιθανές περικοπές του 14ου μισθού. «Θα δώσω όλο μου το είναι, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε μετά την πρώτη θητεία να πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή και βάλαμε τα θεμέλια της Ελλάδας των αξιών», είπε.

Λουκέτα για εισφοροδιαφυγή

  • Και για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας - από ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

▅Η πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου, που έχουν στη διάθεσή τους και παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ»
Αυστηρά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ αλλά και λουκέτο σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, το οποίο εντός των προσεχών ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αποτελείται από 25 άρθρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ αλλά και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευέλικτα απασχολουμένων.

Το υπουργείο Εργασίας, μαζί με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν αργότερα για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), θα επιδιώξει να βάλει φραγμό στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας με δεδομένο ότι η άγρια λιτότητα και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ξεπερνούν το 1 εκατ.) καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Είναι γεγονός, ότι η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ, το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%-22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών κ.λπ.). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ανακοινώθηκαν νέοι διοικητές νοσοκομείων


Τα ονόματα των νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών 27 νοσοκομείων της Αττικής που επελέγησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανοικτής διακυβέρνησης ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Οι περισσότεροι νέοι επικεφαλής των νοσοκομείων αναφέρουν στο βιογραφικό τους γνώσεις στη διοίκηση επιχειρήσεων και μονάδων Υγείας και την οικονομία, ενώ αρκετοί είναι επαγγελματίες υγείας με προϋπηρεσία στο ΕΣΥ (γιατροί, φαρμακοποιοί κ.ά.).

Ετσι, στον «Ευαγγελισμό» διοικητής και αναπληρωτής διοικητής αναλαμβάνουν αντίστοιχα οι Μιχάλης Θεοδώρου (σμήναρχος ε.α.) και Γιώργος Κάραλης, στο «Σωτηρία» οι Γιάννης Στεφάνου και Νίκος Τουρουτσίκας, στο «ΚΑΤ» οι Βαγγέλης Παπαφράγκας και Κωνστ. Καρράς, στο «Γ. Γεννηματάς» οι Λεωνίδας Ανωμερίτης και Μαρία Κοκολιού, στο «Αγία Σοφία» οι Μανώλης Παπασάββας και Ρεγγίνα Θεάκου, στο «Λαϊκό» οι Φανή Ζερβού και Θέμις Καλπακτσόγλου, στο «Ελενα Βενιζέλου» οι Νίκος Φαλδάμης και Μαρίνα Αδαμοπούλου, στο «Αλεξάνδρα» οι Σπύρος Λαδάς και Παύλος Ζώτος, στο «Αμαλία Φλέμινγκ» οι Νίκος Θωμόπουλος και Ευανθία Μπουλούκου και στο «Σισμανόγλειο» οι Ολγα Οικονόμου και Αργυρώ Παπαχρήστου.

Στο «Δαφνί» διοικητής και αναπληρωτής διοικητής αναλαμβάνουν οι Γιώργος Παπαδόπουλος και Λάμπρος Σκλαβούνος αντίστοιχα, στο «Αττικόν» οι Ηλίας Λαμπίρης και Χρήστος Β. Παπαχρήστος, στο «Κρατικό Νίκαιας» οι Χρήστος Ρέσσος και Νίκος Απέργης, στο «Μεταξά» οι Χαρίκλεια Δημητριάδου και Δημήτρης Γκερλές, στο «Τζάνειο» οι Γιώργος Μαλαχίας και Χρήστος Γ. Παπαχρήστος και στο «Θριάσιο» οι Αγγελος Λιόσης και Αφροδίτη Χονδρονικόλα. Στο νοσοκομείο Νέας Ιωνίας διοικητής και αναπληρωτής διοικητής αναλαμβάνουν οι Κώστας Λίτσας και Ολγα Μπαλαούρα, στον «Ερυθρό Σταυρό» οι Λάζαρος Λωτίδης και Ιωάννης Πετρόχειλος, στο «Ακληπιείο Βούλας» οι Αλέξανδρος Καρκατζός και Φωτεινή Κουλούρη και στο «Αγλαΐα Κυριακού» οι Θανάσης Μπίνης και Κατερίνα Σαμαρά-Κοντογιάννη. Διοικητής στην «Πολυκλινική» αναλαμβάνει ο κ. Αμούργης Παντελής, στο «Ελπίς» ο Θεόδωρος Γιάνναρος, στο «Παίδων Πεντέλης» η Αλεξάνδρα Τζουμάνη, στο νοσ. Πατησίων ο Κώστας Μπιλιάνης, στο Οφθαλμιατρείο η Μαΐσολγλου Βαρβάρα, στο Δυτικής Αττικής ο Αχιλλέας Γιούργος και στο νοσοκομείο Κυθήρων η Ευαγγελία Μαραυγάκη. Τέλος, πρόεδρος στο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε ο Παναγιώτης Αλτάνης (κοινωνικός λειτουργός) και στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών η κ. Παρασκευή Τσιλιμιγκάκη (κοινωνική λειτουργός).

Δραματική ομιλία Παπανδρέου, προάγγελος των σκληρών μέτρων

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κατεδαφίζει το εσωτερικό μέτωπο

ΚΚΕ: Ξεσηκωμός για να μην περάσουν

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίθετα με όσα έλεγε προεκλογικά


«Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα... Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό, αλλά αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο μισθό, αλλά τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή τη σύνταξη... Πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σκληρές αποφάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν. Δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα»

«Ζητάω απ' όλους θυσίες για την εθνική μας επιβίωση...», είπε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός σε δραματικούς τόνους, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πτώχευση της χώρας αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν γίνουν θυσίες απ' όλους.

Πλήρες θέμα...

Προσκλητήριο για θυσίες

  • Δραματική ομιλία Παπανδρέου που χαρακτήρισε αναγκαία τα νέα σκληρά μέτρα
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

  • TA NEA: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Οι μέρες, οι εβδομάδες  και οι μήνες που θα έρθουν  δεν θα είναι εύκολοι,  αλλά απαιτώ να είναι  πραγματικά δύσκολοι για  όσους πλουτίζουν εις βάρος  της χώρας και του Δημοσίου
  • Σε «κατάσταση πολέμου» βρίσκεται η χώρα απέναντι στα σενάρια της πτώχευσης και την ίδια ώρα η κυβέρνηση, που ανακοινώνει το μεσημέρι πραγματικά σκληρά μέτρα, κηρύσσει πόλεμο κατά όσων απομυζούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Με μια δραματική ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά με ακροατήριο ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο Γιώργος Παπανδρέου διαδήλωσε τη βούλησή του να «τα δώσει όλα» για να μην οδηγηθεί η χώρα στην πτώχευση. Και με μια ομιλία που αποτελούσε ουσιαστικά παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η πορεία «προς την καταστροφή». Τα μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ λίγο πριν ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Η κυβέρνηση κατέληξε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: στην περικοπή κατά 50% του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, καταργώντας ουσιαστικά, χωρίς να το δηλώνει κυρίως για λόγους «ψυχολογικούς», τον 14ο μισθό. Παράλληλα, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 19% στο 21%) και θα θεσπιστεί ειδικός φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα.

Ακόμη βάσει έντονης φημολογίας που κυκλοφορούσε χθες το βράδυ, ώς την τελευταία στιγμή «παιζόταν» περαιτέρω μείωση των επιδομάτων που δίδονται σε δημοσίους υπαλλήλους- το 10% που έχουν ήδη μειωθεί να αυξηθεί σε 15% ή και 20%. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε απευθύνει προσκλητήριο στους Έλληνες να συνδράμουν την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και είχε αποκαλέσει «συμμάχους» το τεράστιο ρεύμα των απλών ανθρώπων, που όπως τόνισε «μοχθούν, δουλεύουν οκτάωρα και δωδεκάωρα, που δεν είναι τεμπέληδες, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους νόμους και μας λένε επιτακτικά: “να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα”». Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «δεν είναι περήφανος που η κοινωνία αναγκάστηκε να εφεύρει λέξεις, όπως τη “λαμογιά”, για να περιγράψει μια πραγματικότητα στην οποία συνηθίσαμε».

Προαναγγέλλοντας τον πόλεμο κατά όσων λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος της κοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι δεν θα ανεχτεί από κανέναν «να παρακάμπτει ή να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων. Προνόμια που κατοχυρώνονται είτε με νόμους είτε με πλημμελή εφαρμογή τους. Όπως η φοροδιαφυγή, οι συνθήκες ή οι διατάξεις που επιτρέπουν στον πλούτο να συσσωρεύεται από ανθρώπους, που καταφέρνουν να απαλλάσσονται από το φορολογικό τους βάρος». Και πρόσθεσε με έμφαση που προκάλεσε το αυθόρμητο ζωηρό χειροκρότημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Δεν με ενδιαφέρει αν ο πλούτος που κρύβουν είναι σε off shore, δεν με ενδιαφέρει αν φταίνε οι αποδείξεις που δεν κόβουν ή αν οι βίλες, τα κότερα και οι λιμουζίνες τους είναι περιουσιακά στοιχεία εταιρειών. Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν εις βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του “κορόιδου”».

«Φυγομαχεί η αντιπολίτευση»

Ο Πρωθυπουργός, που συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το βήμα της για να απευθυνθεί στους πολίτες, καθώς αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε τα δύο κόμματα για «φυγομαχία» και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία ότι «αρνείται επίμονα να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες. Και θεωρεί ότι ένας τακτικισμός, η αναβολή της συζήτησης, μπορεί να κρύψει τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης (...) δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροκομματικοί υπολογισμοί». Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα παλέψουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Να σώσουμε την Ελλάδα, τους πολίτες και τα παιδιά μας από οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας. Από τον όλεθρο που μπορεί να σημαίνει να μην καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε συντάξεις και εισοδήματα», και τόνισε «ναι, δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει».

Είπε ακόμη ότι αυτό που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δεν έχει προηγούμενο και υποστήριξε ότι «σήμερα έχει ήδη τρωθεί η κυριαρχία μας, η αυτονομία μας».

Ο κ. Παπανδρέου που δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, και προσωπικά ο ίδιος, έχουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στον λαό και τη χώρα, για να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, επιτέθηκε με δριμύτητα στην καταστροφική 5ετία της διακυβέρνησης Καραμανλή κάνοντας λόγο «για πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες, off shore υπουργών και σκάνδαλα», που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ανακοινώσει τις περικοπέςμετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

«Κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τον 4ο μισθό»

ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ φράση «δεν λιποτακτούμε», ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με ρεαλιστικό τρόπο την «καθημερινή μάχη παντού» που δίνει η κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε «να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Πολλές φορές το έκανε αυτό η χώρα, τις προηγούμενες δεκαετίες. Και γι΄ αυτό σήμερα βρίσκεται εδώ όπου βρίσκεται»- αναφορά που «άγγιξε» αρκετούς βουλευτές της Κ.Ο., επειδή προφανώς αποτελούσε μια έμμεση αποδοκιμασία της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν και κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι «κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο, αλλά τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή και τη σύνταξη. Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό. Το γνωρίζω. Είναι όμως η αλήθεια».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η ευθύνη μας είναι να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή» και κάλεσε όλους «να σκεφτούν τι θα συμβεί στη χώρα μας και στους πολίτες, αν το κράτος δεν μπορέσει κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον να καταβάλει μισθούς και συντάξεις».

«Ιφιγένεια» ο 14ος μισθός

  • Περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους για να εξοικονομηθεί 0,6% του ΑΕΠ ή 1,45 δισ. ευρώ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, TA NEA: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

  • Μείον έναν μισθό θα μετρούν από φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα επώδυνες περικοπές, ισοδύναμες με μια τέτοιου μεγέθους απώλεια των ετήσιων αποδοχών τους.
Η κυβέρνηση επεξεργαζόταν χθες μέχρι την τελευταία στιγμή τα σενάρια για την περικοπή των μισθών στο Δημόσιο, με στόχο να εξοικονομήσει επιπλέον 0,6% του ΑΕΠ ή 1,45 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα, προβλέπει μείωση κατά 50% του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Η περικοπή κατά 50% του δώρου Χριστουγέννων ήταν δεδομένη σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν χθες, ενώ ετέθη και θέμα μείωσης κατά 5% των αμοιβών στις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, προβλέπεται εκτός από το δώρο Χριστουγέννων και μείωση κατά 25% του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, επιπλέον 5% περικοπή επιδομάτων και μείωση κατά 5% των μισθών στις ΔΕΚΟ. Τρίτο σενάριο, εξάλλου, προβλέπει μεγάλη μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου, εκτός από την περικοπή του δώρου Χριστουγέννων.

Ενδεικτική των πιέσεων που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση για να κόψει τους μισθούς στο Δημόσιο είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι μεγάλος και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου πρέπει να μειωθεί.

Εξάλλου, το θέμα της επέκτασης του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα συζητήθηκε, αλλά- σύμφωνα με πληροφορίες- απορρίφθηκε χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό, αν και ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και γι΄ αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περικοπή των μισθών ήταν βεβαίως το πιο σκληρό κομμάτι του νέου πακέτου μέτρων που ανακοινώνεται σήμερα. Δεν ήταν όμως η μόνη δύσκολη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν σήμερα επίσης:
1.Η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

2.Η μείωση της κρατικής ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.
Από τις δύο αυτές πηγές αναμένεται να προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι περικοπές δαπανών αθροίζονται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το μισό του πακέτου των 4,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει εξίσου το πακέτο μεταξύ περικοπών δαπανών και αύξησης εσόδων ακολουθώντας τις επιταγές Βρυξελλών και αγορών που δεν ήταν ικανοποιημένες από την αβέβαιη, όπως θεωρούσαν, πρόβλεψη για αύξηση εσόδων. Στον τομέα των εσόδων είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο άξονες: ●Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχεί σε αύξηση εσόδων περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

●Αύξηση φόρων καυσίμων (κατά 5 λεπτά σύμφωνα με πληροφορίες), αλλά και φόρων τσιγάρων και ποτών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. Μετά το «καλό κουράγιο», ο κ. Ρεν εξέφρασε χθες διά του εκπροσώπου του στις Βρυξέλλες την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.
  • Αντιδράσεις
Προειδοποιητικά καμπανάκια άρχισαν να ηχούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά τα επικείμενα οικονομικά μέτρα και το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής δήλωσε χθες με δηκτικό τρόπο ότι ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές γνωρίζουν ότι σε περίοδο οικονομικής ύφεσης χρειάζεται στήριξη των χαμηλόμισθων, ενώ από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης διαφωνούσε ανοιχτά με το ενδεχόμενο ψαλιδίσματος του 14ου μισθού.

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου μιλώντας στην ΕΡΑ σχολίασε ότι ο 14ος μισθός είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά επί της ουσίας στοιχεία «και είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο έχει συνείδηση της αξίας του να μην περιληφθεί στα μέτρα».
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
και στον ιδιωτικό τομέα συζητήθηκε, αλλάσύμφωνα με πληροφορίες- απορρίφθηκε χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό
Η Ν.Δ. ανοίγει πόλεμο με την κυβέρνηση
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ απόλυτης ρήξης με την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου κινείται από χθες ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ προαναγγέλλει αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο πακέτο μέτρων.

«Η αλαζονική εμφάνιση Παπανδρέου προβληματίζει όλους τους Έλληνες. Γιατί λίγο πριν ανακοινώσει τα νέα σκληρά μέτρα και επισκεφθεί σημαντικούς ξένους ηγέτες αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο, να αθωώσει για πάντα το ΠΑΣΟΚ και να συκοφαντήσει για όλα τη Ν.Δ. Είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου, ότι εκείνος θα επιβάλει στην αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή... Ότι μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση για τα μέτρα που ακόμα δεν πήρε!», σχολίασε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος. Και πρόσθεσε: «Για το χθες φταίνε οι άλλοι. Για το σήμερα φταίνε οι κερδοσκόποι. Για το αύριο... βλέπουμε. Τι άλλο να πει κανείς πλέον για τον κύριο Παπανδρέου; Άβυσσος...». Τις «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. για τα επικείμενα οικονομικά μέτρα, αλλά και τις αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό είχε παρουσιάσει νωρίτερα χθες ο κ. Σαμαράς και στον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο. Το μήνυμα της Ρηγίλλης είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το «πάγωμα» των χαμηλών συντάξεων.

Δραματική έκκληση για την οικονομία

Ολι Ρεν: Καλό κουράγιο...


Αύριο [Τετάρτη] η ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που θα περιλαμβάνουν την περικοπή του 14ου μισθού


Ολι Ιλμάρι Ρεν και Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες στην Αθήνα. Το ύφος του Ευρωπαίου επιτρόπου μάλλον τα λέει όλα.

Πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αγορών. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν. Προετοίμασε δε την ελληνική κοινή γνώμη για το περιεχόμενό τους, λέγοντας χαρακτηριστικά, στα ελληνικά: «Καλό κουράγιο».

Τα νέα επώδυνα οικονομικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκαλεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Για τη λήψη τους προϊδέασε χθες και αυτός, λέγοντας ότι: «Συγκινούμαι όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στον δρόμο και μου λένε για την πατρίδα και τον μισθό μου να θυσιάσω». Κατά τη συνάντηση που είχε με τον κοινοτικό επίτροπο, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για τη λήψη του πρόσθετου «πακέτου», αλλά ζήτησε την «έμπρακτη», πλέον, αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα.

Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή του 14ου μισθού, η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, το πάγωμα όλων των συντάξεων, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά.

ΣXETIKA ΘEMATA
Τα νέα σκληρά μέτρα προ των πυλών
«Καλό κουράγιο» στα ελληνικά ευχήθηκε ο Ολι Ρεν
Από την πίσω πόρτα στο υπουργείο Εργασίας, λόγω επεισοδίων
Σχέδιο διάσωσης τριών σημείων από τις Βρυξέλλες
«Δεν είναι απλά, όσο νομίζει ο Ρεν»
Το κακό κλίμα και η Γερμανία
Γκρίνια στο παρασκήνιο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Καθυστερήσεις από κυβέρνηση διαπιστώνει η Ν.Δ.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις μάχης εν όψει των νέων μέτρων
Στον Αντ. Σαμαρά ο Α. Λοβέρδος
Μέτρα-σοκ για μείωση ελλείμματος
Αλλαγές στις αποδείξεις, επαναφορά τεκμηρίων και νέα φορολογική κλίμακα
Γ. Προβόπουλος: Νέα κατεύθυνση για την οικονομική πολιτική
Νευρικότητα εν όψει αξιολόγησης από S&P

ΕΣΠ: «Η φημολογία για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έχει παγώσει την αγορά»

Την έντονη διαμαρτυρία του συνόλου της πειραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας, για την φιλολογία των αποφάσεων που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά διότι η φημολογία επιδεινώνει την ήδη αρνητική ψυχολογία καταναλωτών και εμπόρων και σηματοδοτεί τη κατάρρευση της μικρομεσαίας κυρίως επιχείρησης.

«Πακέτα μέτρων που θα έλθουν, στα οποία περιλαμβάνονται διαφόρων μορφών περικοπές, φορολογικές επιβαρύνσεις και περαιτέρω μείωση εισοδήματος, όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα το οξύνουν και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, από την στιγμή που δεν αναλαμβάνεται καμιά πρωτοβουλία στον αναπτυξιακό τομέα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΠ σημειώνοντας ότι το εμπόριο δυσκολεύεται πλέον να επιβιώσει, αντιμετωπίζοντας συνεχή μείωση του τζίρου εδώ και ενάμισι χρόνο.

«Να σταματήσουν να μας χρεώνουν βάρη, γιατί δεν είναι ούτε ευθύνη δική μας, ούτε των καταναλωτών η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι εκλεγμένοι Κυβερνήτες και οι διορισμένοι από αυτούς διαχειριστές του τόπου μας έχουν την βασική ευθύνη για τον φαύλο κύκλο του συνδυασμού κρίσης και ανασφάλειας και όχι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες» σημειώνει ο ΕΣΠ προσθέτοντας ότι «σ' αυτήν την πράγματι δύσκολη για όλους μας οικονομική συγκυρία και σκληρή πραγματικότητα, θα πρέπει να προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι. Απαιτείται λοιπόν συναίνεση και κοινωνική συνοχή και φυσικά, τα όποια αναγκαία άμεσα μέτρα, να αντισταθμιστούν με αναπτυξιακή πολιτική».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παπανδρέου: «Σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα σενάρια»


Με ζοφερό τρόπο παρουσίασε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για εφιαλτική κατάσταση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε απώλειες πέραν του 14ου μισθού σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τη λήψη σκληρών, αλλά αναγκαίων μέτρων για τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν ακόμα και σκληρά μέτρα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, καθώς όπως τόνισε, οι πιστωτές δεν μας δίνουν χρόνο.

Είμαστε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε κατάσταση πολέμου για να σώσουμε τη χώρα και ζήτησε από όλους να δώσουν τη μάχη για την Ελλάδα όπως θα το έκαναν για το σπίτι τους. Οι αποφάσεις αυτές θα πονέσουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό που προέχει είναι ο αγώνας για την επιβίωση, συμπλήρωσε.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλο τον ελληνισμό να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και ταυτόχρονα για να τεθούν τα θεμέλια για τη νέα Ελλάδα που μας αξίζει.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δώσει όλο του το είναι σ' αυτή την προσπάθεια και χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους δίνοντας οδηγίες στους υπουργούς προκειμένου «να μη χαριστούν» σε αυτούς που πλούτισαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Kριτική στη Νέα Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα που ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, την οποία τα ίδια είχαν ζητήσει. Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε τον όρο γλάστρες μιλώντας για μια διαδικασία στο Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας.

Πιο σκληρή ήταν η επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση και με τακτικισμούς αποφεύγει να αναμετρηθεί με το παρελθόν της. Μίλησε για εγκλήματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως θα περίμενε περισσότερο θάρρος. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του τη σημερινή κρίση τόνισε ότι «εμείς δεν λιποτακτούμε. Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη παντού, δυστυχώς όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, για τη διάσωση της χώρας».

Ανέφερε επίσης ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους και καθημερινά «παλεύουμε με τον χρόνο», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα να ζητήσει δάνειο και να βρει τις πόρτες κλειστές.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε, όπως είπε, με κάθε ειλικρίνεια για το τι θα συμβεί αν δεν ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ή αν η κυβέρνηση κρυφτεί και φερθεί ανεύθυνα όπως άλλοι έκαναν στο παρελθόν.

Σ' αυτή την περίπτωση, τόνισε, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μόνο ο 14ος και ο 13ος μισθός αλλά πολύ περισσότερα, μαζί και η σύνταξη. Μπορεί, τόνισε, να μοιάζει εφιαλτικό αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα εάν δεν καταφέρει να δανείζεται όπως οι άλλες χώρες, ενώ κινδυνεύει και με αδυναμία δανεισμού και ασφυξία πληρωμών. Σ' αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, οι τράπεζες θα σφραγίσουν και τα δάνεια θα γίνουν επαχθή. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, δίνει έναν αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι είναι σε θέση να τις εφαρμόσει και ότι μπορεί να βγει από την κρίση. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το κόστος, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα δεν έχει προηγούμενο.

Ο ίδιος τόνισε ότι ως πρωθυπουργός δεν έχει κανένα περιθώριο να διαπιστώνει, να σχολιάζει ή να ξορκίζει το πρόβλημα όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Μας εξέλεξαν, τόνισε, για να λύσουμε τα προβλήματα όσο δύσκολα κι αν είναι κι αυτό θα κάνουμε.

H κατάσταση δεν πάει άλλο

Η κατάσταση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει γίνει πολύ δύσκολη, έχει τρωθεί η αυτονομία και η κυριαρχία της χώρας και απαιτούνται πλέον άμεσες αποφάσεις. Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε γιατί χρειάζονται επιπλέον μέτρα αναφέροντας ότι πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι αγορές ρωτούν αν η Ελλάδα μπορεί. Και σήμερα, πρόσθεσε, τίποτα δεν μπορεί να αποκρυβεί, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα της χώρας σήμερα μας αδικεί και ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Πρέπει, πρόσθεσε, να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να αποδείξουμε τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

Οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναμένονται με ενδιαφέρον και από την Ευρώπη η οποία επίσης κινδυνεύει και γι' αυτό η ευθύνη που έχει η Ελλάδα είναι ιστορική. Ταυτόχρονα όμως, τόνισε ότι μαζί με τις αποφάσεις που θα λάβει η χώρα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι επιβεβλημένες και θα αποτελέσουν την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για τη χώρα. Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παλεύει για τη σωτηρία της οικονομίας και για να μην πέσουν όλα τα βάρη στην πλάτη των μισθωτών και συνταξιούχων και ζήτησε από τους υπουργούς να είναι ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στα προνόμια των λίγων και στους φοροφυγάδες. Δεν με ενδιαφέρει πως θα το καταφέρουν, πρόσθεσε, αλλά με ενδιαφέρει να το καταφέρουν.

Δεν είναι εύκολοι οι επόμενοι μήνες

Δεν θα επιτρέψω, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να σηκώσουν τα βάρη «και εκείνοι που πλούτισαν στην πλάτη τους να πίνουν στην υγειά του κορόιδου».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και απαίτησε από τους υπουργούς οι μήνες αυτοί να είναι δύσκολοι για όσους πλούτισαν σε βάρος της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι απέναντί της η κυβέρνηση δεν έχει τους σωστούς επιχειρηματίες αλλά τον πλούτο που κτίστηκε μέσα από το πλιάτσικο.

Η κυβέρνηση, τόνισε, επίσης αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αλλά δεν θα επιτρέψει οι πολίτες αυτοί να δουν κι άλλη σπατάλη των χρημάτων τους. Και για μια ακόμα φορά απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης, τους ζήτησε να μην επιτρέψουν το παραμικρό, να μη χαρίσουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ σε προμηθευτές του δημοσίου.

Η σωτηρία της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο βήμα αλλά σημείωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ούτε είναι οικονομικό. Πρωτίστως, τόνισε, είναι βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Τελειώνει, πρόσθεσε, για τη χώρα μια εποχή δια παντός και πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η εποχή που ζούμε, πρόσθεσε, φτάνει σε οριστικό και αμετάκλητο τέλος.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δημιουργείται ένα νέο ελπιδοφόρο ρεύμα στην κοινωνία το οποίο ζητεί «να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα». Έφτασε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες, να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα, είπε και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική, με στέρεα θεμέλια για το μέλλον της. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι «Ελλάδα σημαίνει αξία» και δήλωσε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαθέσει όλες τις δυνάμεις της για το σκοπό αυτό, καλώντας ταυτόχρονα και τις κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κινήματος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δουλέψει μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία καλείται να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Στο τέλος της πρώτης τετραετίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαι βέβαιος ότι θα πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή, αλλά και ότι βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον της.

Επαφές Όλι Ρεν στην Αθήνα

Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, μετά τις συναντήσεις που είχε με το πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ζήτησε από τη χώρα μας περικοπές δαπανών και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Όπως είπε διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ως προς το 14ο μισθό είπε ότι η Κομισιόν έκανε τις συστάσεις της, ωστόσο εξαρτώνται από την κυβέρνηση οι όποιες αποφάσεις.

Ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν δεν τελειώνει η επιτήρηση, η οποία σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο θα είναι τακτική.

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι στην Ευρωζώνη τάσσεται ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ.

Μέρκελ: Χρειάζονται συντονισμένες οικονομικές πολιτικές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε με δηλώσεις της στο Ανόβερο ότι, «πρέπει να είναι συντονισμένες οι οικονομικές πολιτικές» των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενώ «το ευρώ είναι αντιμέτωπο με μία φάση μεγάλης πρόκλησης».

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασκούν στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε το ευρώ να μην μπορεί να δέχεται επιθέσεις στις αγορές», τόνισε επίσης η κ. Μέρκελ.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ επισήμανε «το μεγάλο εξωτερικό χρέος» της, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, τηρώντας τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες», αναφερόμενη παράλληλα και στην επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ 100,3