- Κύμα καταλήψεων προκαλεί η συζήτηση για αναθεώρηση του νόμου, ενώ και οι πανεπιστημιακοί είναι επιφυλακτικοί
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορα, ΤΑ ΝΕΑ, 10/12/2009
Αναβρασμό στους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς προκάλεσε η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής για μέτρα φρούρησης, απομάκρυνση των εξωπανεπιστημιακών από τους χώρους της και είσοδο ύστερα από επίδειξη ταυτότητας.Στη Νομική οι φοιτητές αντέδρασαν στην απόφαση να επιτρέπεται στη Σχολή η είσοδος μόνον όσων φέρουν φοιτητική ταυτότητα (φωτό αρχείου).
Oι φοιτητές της Σχολής, εκτιμώντας ότι η πρόταση του προέδρου της κ. Θ. Φορτσάκη οδηγεί σε περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου, αποφάσισαν χθες διήμερη κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ολιγοήμερες καταλήψεις άρχισαν και σε σχολές άλλων ιδρυμάτων, όπως το Πολυτεχνείο Αθήνας (αρχιτέκτονες) και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Συνελεύσεις με το ερώτημα της κατάληψης θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και σε άλλες σχολές αλλά και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σήμερα το μεσημέρι ακόμα ένα εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 12 στα Προπύλαια μαθητές και φοιτητές θα αναστατώσει το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, η πρόταση Φορτσάκη προκαλεί αντιδράσεις και στους πανεπιστημιακούς, πολλοί από τους οποίους εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στην αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά στην τήρησή του. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας κ. Γερ. Σπαθής μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» χαρακτήρισε «προκλητική και ανεφάρμοστη» τη συζήτηση για το άσυλο, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του νόμου αλλά εφαρμογή του. Ο κ. Σπαθής διαφώνησε επίσης με την πρόταση για απομάκρυνση του ραδιοφωνικού σταθμού των εξωπανεπιστημιακών από το ίδρυμα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα Ιντιμέντια λειτουργεί μέσα στο Πολυτεχνείο) αλλά και με την πρόταση για περιορισμό των εκδηλώσεων από μη πανεπιστημιακούς, τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να παραμείνει συνδεδεμένο με την κοινωνία.
Σύνοδος πρυτάνεων
Μάλιστα το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, που αρχίζει την Παρασκευή στο Λαύριο, εξέδωσε και ανακοίνωση ότι το ζήτημα του ασύλου δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, καθώς οι πανεπιστημιακοί φοβούνται ότι αν ανοίξει τέτοια συζήτηση εν θερμώ, ενδεχομένως να εκδηλωθεί νέο κύμα αναταραχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πάντως, η ιδέα για τη σύσταση ειδικού σώματος που θα φρουρεί τα πανεπιστήμια, ενός είδους «πανεπιστημιακής αστυνομίας» δηλαδή, βρίσκει αρκετούς πρυτάνεις σύμφωνους. Μάλιστα, η νυν υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου είχε εισηγηθεί, σε ανύποπτο χρόνο, κάτι αντίστοιχο. Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» στις 12 Ιανουαρίου 2009 είχε τονίσει ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση και με οργανωμένες από το Πανεπιστήμιο υπηρεσίες». Εν τω μεταξύ τις 13 έφθασαν οι σχολές του ΑΠΘ που τελούν υπό κατάληψη, με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων που διαμαρτύρονται για τις επεμβάσεις τις Αστυνομίας στον χώρο του ασύλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων αλλά και τις διαφαινόμενες αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν σχέση κυρίως με τα ιδιωτικά κολέγια. Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή έξι Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, η Ιατρική Σχολή, τα Τμήματα Χημείας, Φυσικής, ΜΜΕ, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Μουσικών Σπουδών. Κυρίαρχο θέμα στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων ήταν η παραβίαση, κατά τους φοιτητές, του ασύλου και οι συλλήψεις που έγιναν μέσα σ΄ αυτό, αλλά και κατά τη διάρκεια των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων. Παράλληλα, ζήτησαν να τιμωρηθούν έναν χρόνο μετά οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ωστόσο, οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και για το θέμα της λειτουργίας των ιδιωτικών κολεγίων, την οποία θεωρούν δεδομένη παρ΄ ότι ανακλήθηκαν προσωρινά οι άδειές τους, ενώ έβαλαν στο «στόχαστρο» τον νέο προϋπολογισμό ο οποίος όπως υποστηρίζουν θίγει τους εργαζομένους, αλλά και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, το συντονιστικό των φοιτητών διοργανώνει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή του συντονιστικού των μαθητών, ενώ μισή ώρα νωρίτερα οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Έκκληση προς την πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματα της Παιδείας απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
«ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που 18 ή και 20 χρονών παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μαθητές μου ή εγγόνια μου, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν τον ναό της ελεύθερης σκέψης, τον ναό της Παιδείας, εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά». Απευθύνοντας μια συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή προς τα ΜΜΕ, εξήλθε χθες από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Χρ. Κίττας, ο οποίος νοσηλευόταν έπειτα από τον πρόσφατο τραυματισμό του. «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων, τους λειτουργούς των ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην ασχοληθείτε ακόμα μια φορά με το δένδρο και χάσετε το δάσος», αναφέρει ο κ. Κίττας και προσθέτει: «Δεν έχει καμία σημασία ο όποιος σωματικός μου τραυματισμός. Μαζεύω, λοιπόν, ό,τι απέμεινε μέσα μου, αντλώντας δύναμη από την αγάπη μου και μόνο για τη νεολαία μας, έστω κι αν κομμάτι της με πρόδωσε, και απευθύνω έκκληση να μην αναλωθείτε και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε αδικαιολόγητες κομματικές αντεγκλήσεις και περίπλοκες αναλύσεις, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση. Η μοναδική ελπίδα της χώρας μας, τα νιάτα μας, περιμένουν άλλα από όλους εσάς. Μην τους προδώσετε. Εγώ δεν μπορώ πια να προσφέρω τίποτα παραπάνω. Ευτυχώς όταν είχα ακόμα δυνάμεις στις 3 Νοεμβρίου 2009 απέστειλα στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων αναλυτική, ίσως και προφητική, επιστολή για τις θέσεις μου για όλα αυτά που μας πληγώνουν τόσο πολύ. Αν κάποιος από τους αρχηγούς θέλει να τη δημοσιοποιήσει μπορεί να το κάνει. Ίσως οι σκέψεις μου εκείνες να φανούν χρήσιμες. Τελειώνω με μια ευχή: να μην πάψετε να ασχολείστε με τα προβλήματα της Παιδείας και της νεολαίας μόλις χαμηλώσουν τα φώτα της επικαιρότητας. Δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες».Στις ΗΠΑ ισχύει ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας (δεξιά), αλλά σε έκτακτες περιστάσεις μπορούν να επέμβουν και οι δυνάμεις ασφαλείας
«ΕΙΜΑΙ στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι ο μήνας Οκτώβριος 2009 ήταν ήσυχος για την πανεπιστημιούπολη. Υπήρξε μια σύγκρουση μοτοσυκλέτας που υπέστη ζημιές αξίας 200 λιρών, μια κλοπή πορτοφολιού φοιτητή που το είχε αφήσει πλάι στο τραμπολίνο του αθλητικού κέντρου με 30 λίρες, ενώ κάποιοι συνέχισαν να γράφουν ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα στις τουαλέτες».
Αυτή είναι η δημόσια, μηνιαία αναφορά του υπευθύνου Ασφαλείας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ κ. Σάλισμπέρι, για τα... «γεγονότα» του περασμένου Οκτωβρίου στο κάμπους του ιδρύματος! Στο εξωτερικό, η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου δεν υπάρχει με τον τρόπο που την κατανοοούμε στη χώρα μας. Εθιμικά ισχύει για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών τη διδασκαλία και την έρευνα, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να γίνει κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία και να μην εισβάλει η Αστυνομία. Αλλά και η φύλαξη των πανεπιστημίων γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ομάδες καθηγητών και φοιτητών επιβλέπουν τους χώρους, ενώ στα περισσότερα κράτη υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες φύλαξης που περιπολούν- συνήθως χωρίς όπλα.
ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, αυτές οι υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε εταιρείες σεκιούριτι.
ΣΤΙΣ ΗΠΑ υπάρχει ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν ακόμη και δικά τους αστυνομικά τμήματα. Το Χάρβαρντ, για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του αστυνομικού του τμήματος αναφέρει το πώς πρέπει να γίνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι μέσα στα πανεπιστήμια:
«Εάν σας σταματήσει όργανο του Χάρβαρντ Γιουνιβέρσιτι Πολίς Ντιπάρτμεντ, μπορείτε να περιμένετε τα ακόλουθα:
● Ότι η “συνέντευξη” πρέπει να διεξάγεται ευγενικά.
● Ότι οι ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν πρέπει να είναι σύντομες.
● Ότι μια συγγνώμη για την ταλαιπωρία πρέπει να ζητηθεί, ανάλογα με την περίπτωση.
● Ότι ο αξιωματικός θα σας συστηθεί με όνομα και αριθμό σήματος όταν του ζητηθεί».
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ αρκεί μια έκκληση της πρυτανείας για να επέμβει η αστυνομία. Αυτό συνέβη το 2006 όταν η αστυνομία εισέβαλε στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης για να τερματίσει την κατάληψη φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση. Όσον αφορά την είσοδο στα ιδρύματα, έλεγχοι ταυτοτήτων γίνονται συνήθως στα κάμπους των πανεπιστημίων ή τις βραδινές ώρες, ενώ τις εργάσιμες ημέρες και ώρες η πρόσβαση στα ιδρύματα είναι, σε γενικές γραμμές, ελεύθερη.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Φοιτητικά «μπλόκα» για το άσυλο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου