Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«Γηραιές» ιδέες


Γράφει ο Χρήστος Μαχαίρας, ΕΘΝΟΣ, 11/12/2009

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ κανείς ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα κακέκτυπο του διεθνούς οργανισμού που οραματίσθηκαν κάποτε οι ιδρυτές του, δεν χρειάζεται να είναι ευρωσκεπτικιστής. Το αντίθετο... Ετσι όπως πορεύεται η γηραιά ήπειρος, χωρίς όραμα και συνοχή, υπό τη διεύθυνση και τις εντολές μιας καθηλωμένης στα προτάγματα των αγορών γραφειοκρατίας, αυτούς που περισσότερο αποθαρρύνει είναι οι οπαδοί της ευρωπαϊκής ιδέας και οι υποστηρικτές της ενοποίησης.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Εχουν προηγηθεί πολιτικές που θυσίασαν το όποιο κεφάλαιο συνοχής είχε συσσωρευθεί στον βωμό των μονεταριστικών «μονόδρομων» και των οικονομικών ορθοδοξιών, που διακονούν οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης. Κάπως έτσι η Ευρώπη των «27» εξελίσσεται σε οικονομικό τραστ, χωρίς πολιτικό σφυγμό, στο εσωτερικό του οποίου συνυπάρχουν ισχυροί παίκτες και παρίες, επόπτες, ελεγκτές και αδύναμοι κρίκοι.

Η ΕΥΡΩΠΗ, λοιπόν, σταμάτησε να γοητεύει... Στη χώρα μας, μάλιστα, όπου οι οικονομικές θύελλες αποσαθρώνουν το όλο οικοδόμημα, οι δημοσιονομικές υποδείξεις των Βρυξελλών εισπράττονται ως ανθελληνικός οίστρος, ενώ το μπαράζ πιέσεων της Κομισιόν ανακυκλώνει τη βολική ιδεοληψία των μονίμως αδικουμένων.

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, αντιευρωπαϊκά αποθέματα υπήρχαν πάντοτε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού τόξου. Το γεγονός ότι συνήθως τα «εξωτερίκευαν» το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ δεν συνεπάγεται ότι διαθέτουν και το μονοπώλιο. Το πιστοποιεί, άλλωστε, τόσο ο εγκλωβισμός μιας μεγάλης μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιευρωπαϊκά στερεότυπα όσο και η αναθέρμανση εσωστρεφών απόψεων είτε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ είτε στο εσωτερικό της ΝΔ.

ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η θεσμική όψη του ευρωσκεπτικισμού αλά ελληνικά... Γιατί στο περιθώριο των λογικών ή λογικοφανών πολιτικών ενστάσεων αρχίζει και αναπτύσσεται μια ρωμαλέα ευρωφοβία, στο έδαφος της οποίας βρίσκουν έδαφος για να καλλιεργηθούν οι πάσης φύσεως παραδοξολογίες, με ηχηρότερη αυτήν που θεωρεί υπεύθυνη των οικονομικών δεινών της χώρας την ένταξή μας στο ευρώ!

Αλλά, για να σοβαρευτούμε, η Ευρώπη φταίει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των «γαλάζιων» Ροβεσπιέρων εκτίναξε το έλλειμμα στο οικονομικό φεγγάρι; Είναι υπεύθυνες οι Βρυξέλλες για τη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών και την έκρηξη της φοροκλοπής; Φταίει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το όργιο των ρουσφετολογικών προσλήψεων και για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα;

Εν πάση περιπτώσει, καθένας διαλέγει τον δρόμο του... Αλλά αν όχι με την Ευρώπη (και τους προβληματικούς θεσμούς της), τότε άραγε με ποιον;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου