Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία

  • Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κρίσιμες αποφάσεις για την ανάταξη της οικονομίας προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, καταβάλλοντας συγχρόνως προσπάθεια καθησύχασης ότι δεν πρόκειται να πληγούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, περιέγραψε την πολιτική του επιδίωξη, εν όψει της συζήτησής του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινωνικούς εταίρους την προσεχή εβδομάδα, λέγοντας ότι με την πολιτική και την κοινωνική συναίνεση θα καταστεί πιο αποτελεσματική η εθνική προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

«Θα καταθέσω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, εμείς βεβαίως έτσι κι αλλιώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε ο κ. Γ.Παπανδρέου και συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το μήνυμα προς τους αδημονούντες δανειστές θα είναι αποτελεσματικότερο αν παρουσιαστεί συντεταγμένη εικόνα. «Η αξιοπιστία μας θα κριθεί από τη γενικότερη συναίνεση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε φιλολογίες όσα μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες για «πάγωμα» μισθών ή παρεμφερείς αποφάσεις το προσεχές διάστημα και επέμεινε ότι η λύση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, την οποία περιέγραψε και στους ευρωπαίους εταίρους, θα επέλθει με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την οποία χαρακτήρισε συστημική.

Απορρίπτοντας τη λογική της ιρλανδικής λύσης ο κ. Παπανδρέου επέμεινε σε μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία το ελληνικό πρόβλημα θα βρίσκει ελληνική λύση. «Μπορεί να υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν παρόμοιους δείκτες και προβλήματα, αλλά η κάθε χώρα βεβαίως έχει και την ιδιαιτερότητά της. Αλλο είναι το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπου επεκτάθηκε το τραπεζικό σύστημα σε δάνεια,τα οποία μετά δημιούργησαν τεράστια ζητήματα, τα τοξικά ομόλογα και τα λοιπά, ή σε δάνεια με τεράστιο ρίσκο, το οποίο επέφερε κρίση στο σύστημά τους» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αν τα μέτρα μας είναι απλώς να προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ό,τι έκαναν οι άλλοι,ώστε να πράξουμε και εμείς τα ίδια, κάνουμε λάθος, γιατί πρέπει να δούμε ποιο είναι το δικό μας πρόβλημα. Και αυτό ανέφερα χθες και στο Συμβούλιο Κορυφής» .

Π αρά ταύτα ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επώδυνων μέτρων εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί. Οπως είπε χαρακτηριστικά και έχοντας εξασφαλίσει κοινή στάση των ευρωπαίων εταίρων σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει τα ελλείμματα: «Αν ήμαστε στο χείλος του γκρεμού, θα κόβαμε τους μισθούς ακόμη και στο μισό. Δεν είμαστε εκεί και δίνουμε τη μάχη, ώστε να μη φτάσουμε εκεί» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Πρωθυπουργός απέρριψε προς το παρόν το ενδεχόμενο λήψης νέων ή έκτακτων μέτρων, τα οποία σημειωτέον βρίσκονται υπό επεξεργασία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε: «Εχουμε καταθέσει προϋπολογισμό, ο οποίος μας δεσμεύει», ενώ στη συνέχεια επανέλαβε πολλές φορές ότι η μείωση των μισθών δεν απαντά στα διαρθρωτικά, χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναφορές αυτές του Πρωθυπουργού αντιστοιχούν και σε όσα διημείφθησαν στις εργασίες της Συνόδου. Κατ΄ ουσίαν οι περιγραφές του κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρουσίασε την Ελλάδα ως χώρα στην οποία κυριαρχεί η διαφθορά, βρήκαν απήχηση στους συναδέλφους του αρχηγούς κρατών, οι οποίοι όμως έθεσαν ένα στενό πλαίσιο στόχων. Τα ελλείμματα θα πρέπει να περιορισθούν εντός του 2010, ώστε η προσπάθεια να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στις αρχές του 2011, όπως σημειώνεται και στο κείμενο των Συμπερασμάτων (χωρίς ειδική αναφορά στην Ελλάδα). Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες που ενδεχομένως θέσουν σε αμφιβολία τη συνοχή και τη σταθερότητα της Ενωσης θα τεθούν σε ειδικό, αυστηρότερο, καθεστώς επιτήρησης και εποπτείας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ο Πρωθυπουργός επανήλθε στη λογική της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, όταν αναφέρθηκε στο ειδικό καθεστώς επιτήρησης, το οποίο προβλέπει συνεχείς και λεπτομερείς ελέγχους ανά τρίμηνο, καθώς και αναγκαστική υιοθέτηση των υποδείξεων της Ενωσης. «Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να τιθασεύσουμε τα ελλείμματα» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Στο ίδιο πλαίσιο επέμεινε και στις εξαγγελίες του για αλύπητη πάταξη της διαφθοράς και περιορισμό των διοικητικών επιπέδων της Ελλάδας από πέντε που είναι σήμερα σε τρία.

Τι θα προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το τρίπτυχο που θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς θα αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες: τις άμεσες παρεμβάσεις τους προσεχείς μήνες, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη σταδιακή αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Οπως ανέφερε «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να χτίσουμε το κοινωνικό κράτος». Ως βασικές προτεραιότητες σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, επιμένοντας στις δυνατότητες της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόσο σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα (Reuters, CΝΒC) όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει ούτε και έχει ζητήσει δώρα και χάρες από κανένα άλλο κράτος ή την ΕΕ και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι δικό της και θα το λύσει μόνη της, με δική της απόφαση.
  • ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου