Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφορές στήριξης στην ελληνική οικονομία από ευρωπαίους ηγέτες. Την Τρίτη το πολιτικό συμβούλιο αρχηγών για τη διαφθορά.
Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.
Αναφορές από ευρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές και αυτές υπήρξαν από την Αγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν, τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική αναφορά έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες και ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης.
Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.
Δήλωση Παπανδρέου
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στην Σύνοδο.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη για αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών της να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει πολιτική παρέμβαση στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου όπου θα εξηγήσει την κατάσταση που υπάρχει σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σ' αυτά τα προβλήματα.
Επίσης θα ενημερώσει τους εταίρους ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι. Και ότι οφείλεται στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Επίσης αναμένεται να αναφερθεί σε σειρά πρωτοβουλιών τις οποίες αναλαμβάνει ο ίδιος, όπως η σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση της προστασίας της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε, χθες, διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.
Την Τρίτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς ζήτησε, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
"Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα, καθώς επίσης και για να τον ενημερώσω για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρω, με πρώτη, μία μεγάλη ουσιαστική διαβούλευση και προώθηση τομών στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε με μία μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας σε χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στη λειτουργία του κράτους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και βασικό της πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά και η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, την ανομία, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
"Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το απεδέχθη, να γίνει υπό την προεδρία του συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, ακριβώς για να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε "να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, να δώσουμε προοπτική για μια ανάπτυξη διαφορετική, η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κάθε πολίτη".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε για την Τρίτη στις 13:30 τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα "Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς".
Έγινε γνωστό ότι στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως Α. Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. [enet.gr, 07:05 Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009]
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής: «Αποφασισμένοι για τις αναγκαίες αλλαγές»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου