Τη λήψη επώδυνων αλλαγών «για όσους πρέπει να πονέσουν», το συντομότερο δυνατόν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι καθαρά δικό μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δει τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία και της φοροδιαφυγής.
Μεταξύ των αλλαγών που θα προχωρήσουν άμεσα είναι η αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με κατάργηση προνομίων προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων.
Επίσης, τα πέντε επίπεδα διοίκησης θα γίνουν τρία (εντός του 2010) με μείωση θέσεων αιρετών αρχόντων, ώστε να περιοριστούν οι σπατάλες και να «ανασάνει» η τοπική αυτοδιοίκηση.
«Την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει ούτε η φτωχολογιά, ούτε τα μεσαία εισοδήματα που στο κάτω-κάτω έχουν από ελάχιστη μέχρι καμία ευθύνη και δεν μπορεί να έχουμε αυτήν την τεράστια ανισότητα που διευρύνεται από τις υπάρχουσες συνθήκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι οι δυνατότητες της Ελλάδας, π. χ. στην αιολική ενέργεια δεν αξιοποιούνται, αναφερόμενος σε τρεις άξονες της οικονομίας, 1) την ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας 2) το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και 3) τη στροφή του αναπτυξιακού μοντέλου στην πράσινη οικονομία.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι για στροφή σε βιώσιμη υγιή οικονομία. θα αντιμετωπίσουμε τα πρόβλημα, το οποίο είναι δικό μας και το διεθνές περιβάλλον απλώς το οξύνει. Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει σήμερα η χώρα μας, το οποίο γεφυρώνουμε, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο και στην ΕΕ που άφησε πίσω της η ΝΔ».
Επίσης ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια για λήψη σκληρών μέτρων, όπως είναι το πάγωμα των μισθών: «Να τελειώσει αυτή η φιλολογία, αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού θα κόβαμε και στο μισό του μισθούς, δεν είμαστε εκεί», διευκρίνησε. «Δίνω μάχη για να μη φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στη χώρα μας ή η μεγάλη σπατάλη;»
«Έχουμε συστημική διαφθορά, δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία μας αν δεν χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι θα μπει τέλος στη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, καθώς όπως είπε «αυτή δημιούργησε την ανομία και την αυθαιρεσία».
Σχολιάζοντας το διεθνές κλίμα και το μπαράζ δημοσιευμάτων εις βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κατάσταση διεθνώς είναι «νευρική» και αυτό κάνει ακόμα πιο απαραίτητη την ανάγκη αξιοπιστίας.Ωστόσο, επικαλούμενος και δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να είναι έρμαιο ξένων οίκων και αναλύσεων».
Συμβούλιο Κορυφής
«Δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας», επανέλαβε σήμερα ο Παπανδρέου [ 12:04 ]Financial Times
«Η Ελλάδα υπόσχεται άμεση δράση για τον έλεγχο του ελλείμματος» [ 13:04 ]Μέσα συναίνεση από τους αρχηγούς των κομμάτων
Εξω πίστωση χρόνου και ανοχή από τους εταίρουςΣυναίνεση ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου
Επιθυμεί και τη στήριξη της Εκκλησίας
Πίστωση χρόνου από τους εταίρους της ΕΕ
Συνομιλία με τον πρόεδρο του ΔΝΤ
Ανησυχία για φαινόμενο-ντόμινο στην ευρωζώνη
Συνάντηση Πάγκαλου-Παπαντωνίου στη Βουλή
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Παπανδρέου: «Επώδυνες αλλαγές για λίγους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου