Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση για τον Μάρτη γδάρτη


ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ
  • Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Δραματοποιεί όλο και πιο πολύ τη σύνοδο κορυφής για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τις επιπτώσεις που θα έχει η έκβασή της στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που εδώ και μερικές μέρες χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών και στέλνει με κάθε τρόπο μηνύματα πιθανών αρνητικών εξελίξεων μετά τις 25 Μαρτίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.
Προσοχή «σταυρώνεις την τύχη σου» με σταυρωμένα χέρια, λέει ο λαός Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ξαφνική πρόσκληση που απηύθυνε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς (Α. Σαμαρά - Ν.Δ., Αλέκα Παπαρήγα - ΚΚΕ, Γ. Καρατζαφέρη - ΛΑΟΣ και Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ) για συνάντηση μαζί τους την ερχόμενη Τρίτη εν όψει της άτυπης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες αλλά και της συνάντησής τους στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μία μέρα πριν.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν όλοι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου κάνει μία ακόμα προσπάθεια «να θέσει προ των ευθυνών τους για το μέλλον του τόπου» τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στις ελληνικές διεκδικήσεις οι οποίες είναι: η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η μείωση του επιτοκίου, η δυνανότητα επαναγοράς των ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο ούτως ώστε να μειωθεί το χρέος, η ενίσχυση και η ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
  • Αντιδρούν όλοι
Ωστόσο η προοπτική συναίνεσης δεν είναι ορατή. Ολα τα κόμματα μέχρι τώρα αντιδρούν στην κυβερνητική οικονομική πολιτική. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσει ο Α. Σαμαράς, δεδομένου ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει θετικά το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως μόλις χθες αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για διάλογο επί του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος για την περίοδο 2012-2015.
Δεν λείπουν πάντως κι εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές που βλέπουν πίσω από την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς, ένα ακόμα βήμα τακτικής προς την κατεύθυνση της διενέργειας πρόωρων εκλογών, αν η σύνοδος κορυφής στις 25 Μαρτίου αποβεί άκαρπη.
  • Ελληνικό «ναι»
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επί της ουσίας σοβαρές αντιρρήσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Οταν αυτό ετέθη στη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει το 90% από αυτά που περιλαμβάνει.
Ομως καίγεται για την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που το έχει προτείνει και πιέζει για την εφαρμογή του, έχει συνδέσει την έγκριση του συμφώνου με όλα τα υπόλοιπα θέματα, που ενδιαφέρουν άμεσα και την Ελλάδα.
    Τα επίμαχα σημεία του συμφώνου με τα οποία διαφωνούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -19 συνολικά- είναι: η κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (δεν υπάρχει στην Ελλάδα καθώς έχουν παγώσει οι αυξήσεις), η καθιέρωση ενιαίου συστήματος φορολόγησης στις επιχειρήσεις, η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια και συνταγματική πρόβλεψη για συγκεκριμένο ελάχιστο όριο στο έλλειμμα και στο χρέος (το τελευταίο διάστημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη).
    Η άτυπη σύνοδος στις 11 Μαρτίου είναι κρίσιμη γιατί θα είναι η τελευταία ευκαιρία να συγκεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν μέσα στην ευρωζώνη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, πριν ληφθεί η οριστική απόφαση στις 25 Μαρτίου. *
    • Ζητεί και στήριξη από το όλον ΠΑΣΟΚ

    Στροφή στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική και παρουσιάζει εμφανή σημάδια συρρίκνωσης και αποσυσπείρωσης, κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
    Στη -μετά από πολλούς μήνες- συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος θα ζητήσει στήριξη της κυβέρνησης και συστράτευση της κομματικής βάσης ενόψει της δύσκολης συνέχειας για την οικονομία της χώρας.
    Στο Εθνικό Συμβούλιο θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Ράσμουνσεν, που βρίσκεται στην Ελλάδα με άλλους ευρωσοσιαλιστές καθώς συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Ζάππειο το προεδρείο του ΕΣΚ.
    • Αντίθετος ο Ράσμουσεν

    Την αντίθεσή του στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π. Ράσμουσεν, που βρίσκεται στην Ελλάδα για τη συνεδρίαση στο Ζάππειο σήμερα και αύριο του προεδρείου του ΕΣΚ.
    Ο κ. Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη με τις αρχικές προτάσεις της για το κατ' ευφημισμόν "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", επιδιώκει να μας οδηγήσει σε μια κατεύθυνση με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου