Σε ομιλία του στην Κ.Ο. για τη Σύνοδο Κορυφής
- Του Κωνσταντινου Zουλα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 16 Mαρτίου 2011
«Δανείζονταν στο όνομα του ελληνικού λαού και πριν έρθει ο λογαριασμός έφυγαν από το τραπέζι, αφήνοντας τους επόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα τους». Το εκλαϊκευμένο αυτό επιχείρημα ήταν ένα από τα πολλά που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να επιτεθεί χθες στην αντιπολίτευση -και κυρίως στη Ν. Δ. - που του ασκει κριτική και μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Αυτός ήταν και ο κεντρικός στόχος της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ενόψει της σημερινής αντιπαράθεσής του στη Βουλή με τον κ. Σαμαρά, να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (χαρακτήρισε δική τους νίκη τα αποτελέσματα των Βρυξελλών) και να αποδομήσει τις απόψεις όσων επιχειρούν -κατά την άποψή του- να μειώσουν τη σημασία των ευρωπαϊκών αποφάσεων. «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης από εκείνους που φυγομάχησαν από τα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν», είπε χαρακτηριστικά.
Επιτιθέμενος μάλιστα προσωπικά στον κ. Σαμαρά (χωρίς να τον κατονομάσει) τόνισε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό «οι ίδιοι που έλεγαν ότι μπορούμε σε δύο χρόνια να εξοικονομήσουμε 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία, σήμερα να αναρωτιούνται πώς θα τα βρούμε σε πέντε χρόνια». Αποκάλεσε δε τους βουλευτές της Ν. Δ. «αιωνίως μεμψίμοιρους, που εξαπολύουν εύκολες παρόλες χωρίς να έχουν καμία αντιπρόταση» και υποστήριξε πως «παριστάνουν ότι τα προβλήματα της χώρας ξεκίνησαν από το Μνημόνιο, ξεχνώντας τις γαλάζιες επιλογές των κουμπάρων και των κολλητών τους. Δεν απαιτούμε επαίνους, αλλά τουλάχιστον σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιπολίτευσή τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός αποσπώντας -ύστερα από καιρό- το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών.
Στη συνέχεια, ωστόσο, και αφού ανέλυσε τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα αποπειράθηκε να μετριάσει την εντύπωση ότι η χώρα σώθηκε οριστικώς από τις συμφωνίες του Σαββάτου. «Ο δρόμος είναι δύσβατος και μακρύς, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά», είπε ο κ. Παπανδρέου και επιδιώκοντας εμφανώς να διασκεδάσει την κρίση συνοχής που δοκιμάζει την κυβέρνησή του απαρίθμησε ως ενδεικτικές πρόσφατες επιτυχίες της -πλην της Συνόδου Κορυφής- τη σύλληψη μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και τον τρόπο που έληξε το πρόβλημα της Υπατίας «χωρίς να θρηνήσουμε θύματα», αποδίδοντας έτσι εμμέσως εύσημα όχι μόνον στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τους κ. Παπουτσή και Ραγκούση.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στη δοκιμασία του ιαπωνικού λαού, ενώ τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν την απόφαση της Ελλάδας να μην υιοθετήσει επενδύσεις πυρηνικής ενέργειας. Ζήτησε μάλιστα να γίνουν «στρες τεστ» για όλα τα πυρηνικά εργοστάσια και έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Οπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός απέσπασε ύστερα από αρκετούς μήνες τα θετικά σχόλια των βουλευτών, οι οποίοι στο τέλος της ομιλίας του τον χειροκρότησαν όρθιοι. Η συγκεκριμένη εικόνα ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς μόλις προ δεκαπενθημέρου μια αντίστοιχη ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο μετά βίας χειροκροτήθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος που ένας εκ των παλαιότερων βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βγαίνοντας από τη συνεδρίαση συνιστούσε χαριτολογώντας στους δημοσιογράφους να μη μεταδώσουν κλίμα ενθουσιασμου, καθώς όπως έλεγε «μετά το ευχάριστο διάλειμμα που μας προσέφερε η Σύνοδος, αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση»...
- «Μίνι» προ ημερησίας στη Βουλή
Σύντομη, και πάντως συντομότερη εκείνης που αφορά τις ειδικές προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, προβλέπεται να είναι η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία ενημέρωσης των 300 από τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για την οικονομική κρίση και τη διαχείριση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος.
Η εν λόγω διαδικασία, την πραγματοποίηση της οποίας ζήτησε χθες εκτάκτως ο κ. Γ. Παπανδρέου, προβλέπεται από το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. «Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση», αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Το αίτημα υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς. Μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα λόγου στη συγκεκριμένη διαδικασία: ο πρωθυπουργός μπορεί να μιλήσει έως και τρεις φορές, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων δύο. Εως 20 λεπτά συνολικά ο κ. Παπανδρέου και έως οκτώ λεπτά ο κάθε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία δεν προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου