Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Δεν έπεισε κανένα για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Ψυχρολουσία Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εισέπραξε τρεις αρνήσεις από ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία στον διάλογο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015.
«Η συμμετοχή μας στον διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά που γίνονται ή θα συμφωνήσουμε με όσα θα γίνουν» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα (συμμετείχε και ο βουλευτής Μάκης Βορίδης).
Την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς, βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος μετά τη συνάντηση τόνισε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, με δίκαιη κατανομή βαρών και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης» και δήλωσε αντίθετος στο γερμανικό αίτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών.
Η Δημοκρατική Αριστερά επισήμανε ότι απαιτείται ενιαία προσπάθεια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αξιώσει την επιμήκυνση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής και την έκδοση ευρωομολόγου.
* Η άρνηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας συνοδεύθηκε από αίτημα ταχύτερης μείωσης των ελλειμμάτων, βαθύτερων και τολμηρότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με δικαιότερη κατανομή βαρών. Με την επισήμανση ότι η Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βοηθήσει, ο ευρωβουλευτής και μέλος του κόμματος Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η βοήθεια δεν θα αποδίδει όσο η κυβέρνηση «καθυστερεί και κάνει μισές δουλειές» εξαιτίας «μικροκομματικών υπολογισμών» και οι μεταρρυθμίσεις παρεμποδίζονται από τις συντεχνίες και «τις φωνές του ακραίου λαϊκισμού».
Επιστολή στους απέχοντες
* Στον διάλογο δεν πήγαν η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στους αρχηγούς των τριών κομμάτων απέστειλε νέα επιστολή ο υπουργός ζητώντας τους να επανεξετάσουν την πρότασή του και να συμμετάσχουν στον διάλογο για την υλοποίηση των στόχων δημοσιονομικής πολιτικής, ελέγχου του δημόσιου χρέους και επιστροφής της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, πριν η κυβέρνηση καταλήξει σ' ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή. Ειδικά, στην επιστολή προς τον αρχηγό της Ν.Δ., ο κ. Παπακωνσταντίνου του υπενθυμίζει ότι η Ν.Δ. είχε υπερψηφίσει τον σχετικό νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου