Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πόλεμος δηλώσεων με αφορμή τις φήμες χρεοκοπίας

  • Των Ελλης Tριανταφυλλου – Γιωργου Π. Tερζη, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 16 Mαρτίου 2011
Η υπαινικτική αναφορά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκη, ότι πίσω από το email περί επικείμενης πτώχευσης ενδεχομένως βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, προσέφερε χθες την αφορμή για έναν νέο γύρο σφοδρότατης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, με εκατέρωθεν βαρείς χαρακτηρισμούς και οξείς τόνους. Οι υψηλοί πολιτικοί τόνοι που κυριάρχησαν -και με την ομιλία του πρωθυπουργού προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- πιθανότατα προοιωνίζονται και το κλίμα κατά τη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου των Βρυξελλών.
  • «Κρυφή ατζέντα μέτρων»
Ο κ. Αντ. Σαμαράς προσέρχεται αποφασισμένος να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει άμεσα τι δεσμεύσεις ανέλαβε -για «κρυφή ατζέντα νέων μέτρων» κατηγόρησε και χθες την κυβέρνηση η Ν.Δ.- ενώ θα ζητήσει επίμονα επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ως προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Το χθεσινό σκηνικό έντασης ξεκίνησε από μια φράση του κ. Μιχ. Καχριμάκη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΕΡΑ) υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι πίσω από το κατάπτυστο, όπως το χαρακτήρισε, δημοσίευμα μέσω των blogs, περί χρεοκοπίας, βρίσκεται η Ν.Δ. «Απ' ό,τι διαβάζω προέρχεται, δεν θέλω να πιστέψω, από κύκλους της Ν.Δ.», είπε μεταξύ άλλων. Και συνέχισε: «Δεν θέλω πραγματικά να πιστέψω ότι προέρχεται από αντιπολιτευτικούς κύκλους. Γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με εθνική προδοσία αν αποδειχθεί».
Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος κάλεσε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να πει συγκεκριμένα ονόματα, διότι «αν δεν το πράξει, θα είναι άθλιος συκοφάντης». Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής φρόντιζε να πάρει σαφείς και διακριτές αποστάσεις από τις δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω, νομίζω ότι δεν μίλησε για τη Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πίσω από το email περί χρεοκοπίας βρίσκεται η Ν.Δ., απάντησε: «Οχι φυσικά».
Και ενώ από τη Ν.Δ. γινόταν λόγος περί «αδειάσματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», η αντιπαράθεση κορυφωνόταν με διαδοχικές δηκτικές ανακοινώσεις από τα γραφεία Τύπου των δύο κομμάτων.
Χθες, πάντως, ο κ. Γ. Μιχελάκης -και συνολικά όσοι βουλευτές τοποθετήθηκαν δημοσίως- επεχείρησαν να κλείσουν διά παντός τη συζήτηση περί «αποχρώσεων» στο εσωτερικό της Ν.Δ. ως προς τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι ουδεμία διαφοροποίηση υπάρχει μεταξύ των τριών διαδοχικών ανακοινώσεων του κ. Σαμαρά για το θέμα, την ίδια στιγμή που ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας -ο οποίος και «κατηγορήθηκε» ότι βρέθηκε εκτός γραμμής- υπογράμμιζε πως «τη γραμμή της Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση την καθορίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ., εγώ με κάθε συνείδηση και με ευθύνη τη στηρίζω». Τέλος, χωρίς διάθεση σχολιασμού αντιμετώπισαν από το στρατηγείο της Συγγρού το άρθρο (Ελευθεροτυπία) του πρώην υπουργού Γεωργίας κ. Σωτ. Χατζηγάκη ο οποίος -εν αντιθέσει με τη γραμμή της ηγεσίας- υπεραμύνθηκε του «μεσαίου χώρου».


ΣXETIKA ΘEMATA



Τορναδόρος πίσω από το e-mail
Σιβυλλική δήλωση για τη συμμετοχή Κ. Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου