Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Καταμεσής της μαυρίλας



ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΑΧΝΟ ΤΟ ΦΩΣ ΠΙΣΩ ΜΑΣ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ) ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ (ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ)
Μπορεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου να χρησιμοποίησε χθες... ποιητικές εκφράσεις για να περιγράψει την οικονομική προοπτική της χώρας και τα αποτελέσματα του Μνημονίου, όμως και πάλι δεν κατόρθωσε να περάσει μήνυμα αισιοδοξίας και εγγυημένης επιτυχίας. «Είμαστε στη μέση του τούνελ, αν κοιτάξουμε πίσω θα δούμε ένα αχνό φως γιατί έχουμε προχωρήσει πολύ, αν κοιτάξουμε μπροστά θα δούμε και πάλι ένα αχνό φως γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που τον άκουγαν μάλλον απογοητευμένα.
Στη συνεδρίαση δεν ήταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καθώς είναι ακόμα άρρωστος. Ετσι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν το κεντρικό πρόσωπο και δέχτηκε πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά αφορούσε την αναδιάρθρωση του χρέους. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ούτε πιστεύει ούτε θέλει την αναδιάρθρωση και επιχείρησε να αποδραματοποιήσει την εαρινή σύνοδο κορυφής. «Τα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει ορόσημο την 25η Μαρτίου (ημέρα διεξαγωγής της συνόδου) και δεν πρέπει, δεν είναι έτσι» είπε. Δέχτηκε ερωτήσεις για το αν θα προχωρήσουν τελικά συγχωνεύσεις τραπεζών, μετά και το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής - Alhpa, αλλά δεν έδωσε απάντηση, ενώ δεν ήταν κατατοπιστικός ούτε για τη θέση που θα πάρει η κυβέρνηση τελικά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Την προοπτική της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέρριψε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν τη συζητάει. Οπως είπε, για την Ελλάδα υπάρχουν οι στόχοι της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και της μείωσης των επιτοκίων. «Πάνω σε αυτά διαπραγματευόμαστε» είπε.
  • Κριτική και υπογραφές
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ορισμένα μέλη του, όπως ο Κ. Ασκούνης, απευθυνόμενα στους παριστάμενους υπουργούς (Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδη, Ξενογιαννακοπούλου, Πεταλωτή), άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση εστιάζοντας σε θέματα (απο)συντονισμού, ζητώντας καλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες θα επανέλθει και η... υπερβολικά φιλόδοξη αλλά μάλλον ξεχασμένη υπόθεση της συλλογής 1 εκατ. υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, που όμως απορρίπτεται σθεναρά από τους ισχυρούς (π.χ Γερμανία) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο βουλευτής Παντελής Οικονόμου είπε χθες στο Π.Σ. ότι η Βάσω Παπανδρέου θα προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου για την αγορά του χρέους! Η κ. Παπανδρέου έχει ορισθεί από τον πρωθυπουργό συντονίστρια της προσπάθειας για συλλογή υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.
Ο πρωθυπουργός, που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Εθνικό Συμβούλιο, θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Το προεδρείο του ΕΣΚ συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο, στην Αθήνα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου