Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αγώνας δρόμου για να προλάβουν στην κυβέρνηση


Νέος «μαραθώνιος» 45 ημερών, διάστημα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβει σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εν συνεχεία να τις «τροχοδρομήσει» και στο φινάλε -τον Ιούνιο- να εξασφαλίσει από την ΕΕ το «διαβατήριο» για την αντιμετώπιση του χρέους.
  • "Ημερησία" Online 26/3 11:16
  • Η επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη συμπίπτει με την αλλαγή της... ώρας!».
Το έλεγε προχθές κορυφαίος υπουργός, που δεν κοίταζε το ρολόι του - ούτε τον απασχολούσε η εαρινή αλλαγή της ώρας. Η πρόθεσή του ήταν σαφής για τον συνομιλητή του - επίσης μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Οπως πάει μπροστά η ώρα -εξηγούσε ο εν λόγω υπουργός- έτσι και η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει εντατικότερους ρυθμούς για να... προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και να αποδειχθεί συνεπής και αξιόπιστη στους κρίσιμους «σταθμούς» των επόμενων μηνών.
Αναφερόταν στον νέο «μαραθώνιο» των 45 ημερών, διάστημα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβει σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εν συνεχεία να τις «τροχοδρομήσει» και στο φινάλε -τον Ιούνιο- να εξασφαλίσει από την ΕΕ το «διαβατήριο» για την αντιμετώπιση του χρέους.
  • Αμηχανία
Είναι γεγονός ότι ελάχιστοι στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή -από τους υπουργούς μέχρι τους υπηρεσιακούς παράγοντες- έχουν ανακαλύψει χρόνο για να αξιολογήσουν όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζονται αμήχανοι για το πώς μπορούν να πετύχουν στην πράξη τους στόχους των 45 ημερών. Αν και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται συχνά στον «σταθμό» της ΔΕΘ του 2011, εντούτοις ακόμη και συνεργάτες του «δυσανασχετούν» γνωρίζοντας ότι μεσολαβούν μέχρι τότε κρίσιμοι σταθμοί.
Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου (μέχρι το 2015), που έχει ήδη «αναστατώσει» με τις «απαιτήσεις» του τους υπουργούς, πρέπει να γίνει από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το αργότερο μέχρι τις 15 Απρίλη. Στο ίδιο διάστημα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει τις βάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που αγγίζουν ως στόχο εσόδων τα 50 δισ.
Εκ των πραγμάτων οι ημέρες πριν από το Πάσχα θεωρούνται «πονηρές», αφού ουσιαστικά συνοδεύονται με «τελεσίδικα» του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Κάποιοι εκτιμούν ότι εφόσον ο κ. Παπανδρέου δεν προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα το κάνει πριν από την Ανάσταση. Το δίλημμα έχει εξήγηση. Κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι δεν έχουν... πάρει λέξη από το στόμα του πρωθυπουργού, πιστεύουν ότι με την έγκριση του «μεσοπρόθεσμου» αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την ενίσχυση της κυβερνητικής μηχανής.
Ενα νέο σχήμα που θα υπηρετεί καλύτερα την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να «προκαταλάβει» θετικά την τρόικα, η οποία θα επιστρέψει... δριμύτερη τον Μάιο για το stress-test σχετικά με τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το ανακάτεμα της τράπουλας συνολικά, ωστόσο φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση περί ενίσχυσης της «ομάδας κρούσης» του οικονομικού επιτελείου. Οχι ότι δεν έχει λάβει εισηγήσεις για την αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου και τη «μετάβασή» του σε άλλον υπουργικό θώκο. Ομως επικρατεί -αυτή τη στιγμή- η πρόταση για την αναβάθμιση του Φ. Σαχινίδη σε αναπληρωτή υπουργό και τον ορισμό ακόμη ενός (του Γ. Φλωρίδη) για τα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε δραστικό περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός «απαιτεί» πια από το υπουργικό συμβούλιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς, φιλοδοξώντας την «μια ώρα αρχύτερα» έξοδο της χώρας για δανεισμό στις αγορές. Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να προηγηθούν σειρά αποφασιστικών βημάτων που έχει «υπογραμμίσει» η ΕΕ.
«Αγκάθι» παραμένει ο χειρισμός του εργασιακού τοπίου και της «απόδοσης» των επιχειρησιακών. Η Λ. Κατσέλη, πάντως, προτείνει με επιστολή της στον πρωθυπουργό μια «άλλη πολιτική», έναν οδικό χάρτη για την προστασία της εργασίας και την ανεργία.
  • ΜΑΞΙΜΟΥ
    Η ομάδα των «9» σε δράση
Κάθε πρωί, η ομάδα των «9» συμπληρώνει μαζί με την επικεφαλής, Ρεγγίνα Βάρτζελη, το παζλ των προσώπων που συνεδριάζουν για την «ατζέντα» της επόμενης ημέρας.
Συχνά, στο γραφείο της Ρ. Βάρτζελη στη Βουλή, η καθημερινότητα και η καταιγίδα γεγονότων δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον εβδομάδας. Η «εντολή» της επανεκκίνησης μετά τη Σύνοδο έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και παραπέμπει σε πρωτοβουλίες αφενός για την υλοποίηση των «μεγάλων» τομών (με την ευθύνη υπουργών) και αφετέρου στο επικοινωνιακό «περιτύλιγμα» των πολιτικών αποφάσεων.
Εκτός από τη Ρ. Βάρτζελη, παρόντες στον «πρωινό καφέ» είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και οι Γ. Πετρουλάκης και Γ. Ελενόπουλος (Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού). Από την Ιπποκράτους μεταφέρει τις προτάσεις ο Μ. Καρχιμάκης και από τους βουλευτές ο Β. Εξαρχος (γ.γρ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) μαζί με τον Χρ. Πρωτόπαπα (κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο) σε αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Ν. Αθανασάκης, αλλά και ο Κ. Θέος λέγεται ότι δεν λείπουν στις κρίσιμες συνεδριάσεις. Και ο πρωθυπουργός είναι... ωσεί παρών -ουκ ολίγες φορές έχει διακόψει τον «καφέ» με τηλεφώνημά του στην κυρία Βάρτζελη για να επισημάνει τα SOS...
πηγή: Εθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου