Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

16021740 Γραμμή άμυνας στις Κασσάνδρες

  • Ανάχωμα στο όργιο φημών για χρεοκοπία στήνει η κυβέρνηση
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

  • Επικοινωνιακή αντεπίθεσηκόντρα στην καταστροφολογίακαι τις φήμες ότι επίκειται πτώχευση της χώρας, και εξ αυτού του λόγου μεταξύ πολλών άλλωνκαι πρόωρη προσφυγήστις κάλπες, εξαπολύει από χθες η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο υπουργόςΟικονομικών στις Βρυξέλλες δέχθηκε τα εύσηματου Ολι Ρεν και του Στρος-Καν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε σωστό δρόμο.
  • Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου μετά το χθεσινό Εcofin. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους εταίρους ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί 40% σε σχέση με πέρσι «Η Ελλάδα είναι ασφαλής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις έντονες φήμες που περίπου περιέγραφαν την καταστροφή της χώρας, και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Ο νέος γύρος φημών με άξονα την Ελλάδα που προκλήθηκε αυτήν τη φορά από τις εξελίξεις στην ουγγρική οικονομία, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στη χώρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει κάπως η οικονομία. Παρά την απουσία του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και των υπουργών Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και Εργασίας Α. Λοβέρδου, η σύσκεψη μετεξελίχθηκε σε μία συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης για την οικονομία, αλλά και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την αξιολόγηση της τρόικας που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Οπως προαναφέρθηκε, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα» και σημείωσε: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η Ε.Ε. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και που τις πετύχαμε μετά από πολύ δύσκολο αγώνα».
  • «Τρομολαγνεία»
  • Ο Πρωθυπουργός, που αναγνώρισε στην εισήγησή του ότι τα πράγματα στην οικονομία βαίνουν μεν βελτιούμενα, υπάρχουν όμως αναβολές και καθυστερήσεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για καθυστερήσεις. Κατηγόρησε ορισμένα μέσα ενημέρωσης για «τρομολαγνεία», και υπογράμμισε: «Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, που ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα για την καταστροφολογία, ανέφερε: «Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί δε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Κατά τον εκπρόσωπο, «ήδη με την ωριμότητα που δείχνει η κοινωνία, δίνει από μόνη της την απάντηση σε όλους αυτούς που καταστροφολογούν». Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών: «Εάν κάποιος μπορεί να τις προτείνει, ας τις προτείνει. Εμείς έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο έργο, η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα και αυτό το έργο θα το φέρουμε σε πέρας». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί την παραμικρή πίεση επ΄ αυτού.
  • Ικανοποίηση από την τρόικα για την πορεία της Ελλάδας
  • ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ γνωστό χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του Εcofin υπήρξε συνάντηση του ιδίου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Ολι Ρεν. Οι τρεις κορυφαίοι παράγοντες της τρόικας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος, αφού ενημερώθηκαν ότι το έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε μείωση κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν πάντα υψηλότερος από την υπόλοιπη ευρωζώνη- και τώρα έχουν συμβάλει και τα πρόσθετα μέτρα, όπως και η λειτουργία κάποιων ολιγοπωλίων, τα οποία ωστόσο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει.
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
  • ΣΤΗΡΙΞΗ στο ευρώ προσέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FΕD) Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί για τη διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος. Ο ισχυρός άνδρας της FΕD έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο πακέτο σταθεροποίησης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό είναι μεγάλο και «σίγουρα καλύπτει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για σειρά ετών». Εκανε δε ξεχωριστή αναφορά στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να μην επιτρέψουν χρεοκοπία της Ελλάδας. Πάντως, πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει ακόμη δουλειά να κάνει και ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί.

  • Μικρή ανάκαμψη
  • Το ευρώ χθες ανέκαμψε ελαφρά μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκι και διαμορφώθηκε στα 1,197 δολάρια. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να ανεβαίνουν, φτάνοντας τα 1,252 δολάρια η ουγγιά, που είναι νέο ιστορικό υψηλό. Οι επενδυτές στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα, επειδή αυτό το διάστημα αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην κρίση.
  • Νέο γύρο ανησυχιών προκάλεσε στις αγορές το καμπανάκι από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch για τη Βρετανία. Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον «τεράστιας» δημοσιονομικής πρόκλησης και ότι θα πρέπει να λάβει πιο γρήγορα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το χρηματιστήριο στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,81%, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης, μετά την προχθεσινή βουτιά 5,4%, χθες έκλεισε με μικρή άνοδο 0,35%.
  • ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών και των καταθέσεων απάντησαν οι τραπεζίτες στο όργιο φημών για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή που οδήγησε σε νέο κύμα εκροών καταθέσεων στο εξωτερικό το τελευταίο διήμερο.
  • «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών επαναλαμβανόμενα είναι τα δημοσιεύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, περί δήθεν αναδιάρθρωσης του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Η εν λόγω φημολογία είναι εντελώς αβάσιμη και ενδεχομένως σχετίζεται με ευρύτερες σκοπιμότητες, προκαλώντας σύγχυση και στο αποταμιευτικό κοινό» τονίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. «Διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά, ως τράπεζες, τους καταθέτες, τους επιχειρηματίες, τους πελάτες, όλο τον ελληνικό λαό, ότι οι τράπεζες είναι υγιείς.
  • Δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα και να μην ανησυχούν καθόλου », τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Β. Ράπανος στο περιθώριο συνάντησης της ΕΕΤ με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας, Α. Σαμαρά. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ενωσης και επικεφαλής της Εurobank Ν. Νανόπουλος τόνισε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και σημείωσε πως «προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην οικονομία, στις προοπτικές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου