Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Κυριακή στα ομογενειακά ΜΜΕ. «Η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «οι κόποι και οι πόνοι τού λαού μας πιάνουν τόπο». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να στραφεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών για την ελληνική οικονομική κρίση. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε, επίσης, ότι σύντομα θα μεταβεί στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να στραφεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών για την οικονομική κρίση
«Ήδη, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις. Όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να τα καταφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών για την ελληνική οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή για την κρίση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μελετηθεί κι αυτή η πιθανότητα.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τη γενέτειρα, στην πολιτική της Αθήνας έναντι των αποδήμων, αλλά και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. «Ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη μέσα στα πλαίσια του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πρόσφατα υπογράφηκαν 22 διμερείς συμφωνίες και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε πως σύντομα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας ότι χρειάζεται συνεχής πίεση προς την τουρκική πλευρά και ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Απαντώντας σε ερώτηση για κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η περίπτωση της οικολογικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού θα πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους για να είμαστε προσεχτικοί, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες για εξερεύνηση πετρελαίου.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει η ομογένεια, υπογράμμισε και την σκέψη που υπάρχει για την έκδοση ενός ομολόγου για το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει και ο απόδημος ελληνισμός.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Έλληνα της διασποράς και ευχαρίστησε την ομογένεια «για τις τελευταίες προσπάθειές της να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης».
Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Γιώργος Παπανδρέου: «Οι κόποι πιάνουν τόπο»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου