Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων

Εντονους τριγμούς προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατεδαφίζει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων.

Βουλευτές αλλα και υπουργοί μάς μίλησαν χθες για ένα δύσκολο δίμηνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, καθώς ακολουθεί και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, από το οποίο θα κριθούν πολλά για την ανθεκτικότητα και τη συνοχή της. Εκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για το ακριβές περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος και τις τελικές ρυθμίσεις του. Κι αυτό γιατί δεν συζητήθηκε ποτέ σε υπουργικό συμβούλιο, άτυπο ή κανονικό, κι ούτε σε κάποια ευρεία κυβερνητική σύσκεψη ούτε και στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, με αποτέλεσμα την όποια ενημέρωση να την έχουν από τα όσα έγραφε ο Τύπος, και τις τελικές ρυθμίσεις να τις πληροφορηθούν από τα δελτία ειδήσεων προχθές το βράδυ.

Στη Βουλή χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και εν μέσω καύσωνα, έδειχναν να έχουν παγώσει με τις ρυθμίσεις του Εργασιακού, ενώ έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος μας έλεγε ότι το μεγάλο «κρας τεστ» θα γίνει με τη συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί, υπογράμμισε ότι στην Κ.Ο. υπάρχουν μια σειρά στελεχών που είναι πρώην συνδικαλιστές και όσα τώρα ανατρέπονται με το Εργασιακό και θα ανατραπούν με το Ασφαλιστικό, τα υπερασπίστηκαν για χρόνια, οπότε είναι δύσκολο με την ψήφο τους να συναινέσουν στην κατάργησή τους. Οπως μας είπε, όλα θα κριθούν από το αν θα συμπεριληφθούν στο Ασφαλιστικό διατάξεις απαράδεκτες, που καταργούν κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας του κράτους, όπως είναι μεταξύ άλλων η πιθανή κατάργηση της σύνταξης για τις χήρες. Αν επιλεγεί η πιο σκληρή εκδοχή του Ασφαλιστικού, μας είπε, τότε οι χθεσινές εργασιακές ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν προσθετικά και θα επηρεάσουν αρνητικά τη στάση των βουλευτών.

Κομματική πειθαρχία

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν το κακό κλίμα στην Κ.Ο. και για την ώρα θέλουν να πιστεύουν ότι δεν θα προκύψει κοινοβουλευτικό ρήγμα και ότι θα στηριχθούν οι κυβερνητικές επιλογές. Ομως σε κάθε περίπτωση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία του Ασφαλιστικού, γιατί «δεν μπορεί η κυβέρνηση να μπει στη δοκιμασία κι άλλων διαρροών...».

Οι αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονες χθες. Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος πρόεδρος της ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) δήλωσε (στον «Φλας») ότι έχει μεγάλες διαφωνίες και επιφυλάξεις, αλλά θα μιλήσει αναλυτικά μόλις ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό η θητεία του. «Δεν το δέχομαι η χώρα να διοικείται από κάποιους υπαλλήλους της τρόικας, οι οποίοι πάνε κι έρχονται σαν τους φτωχούς συμπεθέρους», είπε τονίζοντας ότι όσα προβλέπονται στο Εργασιακό συνιστούν ανατροπές...

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος μίλησε για βαρβαρότητα και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την Ελλάδα να γίνεται παράδεισος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είπε ότι σχεδιάζεται και η αποδιάρθρωση του Ασφαλιστικού, καθώς τα προεκλογικά «δεν» έγιναν «yes men». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτακόπουλο, η κυβέρνηση απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πουλά το δικαίωμα στη ζωή φθηνά, οι υπουργοί είναι ανήμποροι χωρίς προσανατολισμό και σχέδιο, έχουν μετατραπεί σε εντολοδόχους του ΔΝΤ και μοιάζουν σαν να λειτουργούν ως επιστάτες τσιφλικάδων και καλεί τον Γ. Παπανδρέου να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο και να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου