Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Το ιρλανδικό μάθημα

  • Μέτρα-σοκ για τον περιορισμό του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματός της
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
▅1. «Γκάρντιαν». Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να αποτελεί τον προάγγελο για έκρηξη χρεών σε όλο τον κόσμο.   2. «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην έχει εξελιχθεί ακόμη σε τραγωδία, αλλά  εξακολουθεί να αποτελεί ένα «δράμα».  3. «Le Figaro». Η κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα δεν διευκολύνει  την πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων

Η Ιρλανδία μείωσε χθες τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, περιόρισε τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και επέβαλε
νέους περιβαλλοντικούς φόρους στα καύσιμα, στο πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών-ρεκόρ ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματός της.

O υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε ότι περίπου 400.000

εργαζόμενοι του Δημοσίου- το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας- θα υποστούν μισθολογικές μειώσεις από 5% έως 15%, ενώ ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν θα μειώσει τον μισθό του κατά 20%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές περικοπές στην ιστορία της Ιρλανδίας. Έχουν στόχο να εξοικονομηθεί φέτος πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από μειώσεις μισθών.

«Παίρνοντας τώρα τα δύσκολα, αλλά απαραίτητα μέτρα, θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση του έθνους μας στο εσωτερικό και τη φήμη μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο Λένιχαν. Διευκρίνισε πως τα δραστικά αυτά μέτρα χρειάζονται για να περιοριστεί το έλλειμμα που θα φτάσει φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αποκατασταθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας ως βάσης για ξένες επενδύσεις στην ευρωζώνη και για να συγκρατηθεί η άνοδος της ανεργίας, που έχει φτάσει το 12,5%. «Οι τιμές μας εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι μισθοί αυξήθηκαν 70%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Για να το πούμε απλά, ακριβύναμε τόσο ώστε βγήκαμε από την αγορά», δήλωσε στους βουλευτές. «Δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία των θέσεων εργασίας έως ότου οι τιμές μας και το κόστος του να επιχειρεί κανείς εδώ μειωθούν ώστε να φτάσουν αυτά των κύριων εμπορικών εταίρων μας».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι η χρηματοδότηση του σχετικά γενναιόδωρου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της Ιρλανδίας θα μειωθεί κατά 760 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας θα μειωθεί κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι «φόροι άνθρακα» που θα επιβληθούν σε διάφορα καύσιμα θα αποφέρουν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Περιόρισε επιδόματα, επέβαλε νέους φόρους στα καύσιμα για να αποκατασταθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας

Η ελληνική οικονομία δεν έχει εξελιχθεί σε τραγωδία, αλλά αποτελεί ένα «δράμα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος

Με μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων συνεχίστηκε χθες από τον διεθνή Τύπο η αναφορά στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον διεθνή οίκο Fitch. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες, μπορεί η Ελλάδα να μη βρίσκεται προς το παρόν τουλάχιστον αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, αλλά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει σκληρά μέτρα για να μειώσει τα τεράστια ελλείμματα.

Αποδίδουν μάλιστα την υποχώρηση που σημειώνει το ευρώ τις τελευταίες δύο μέρες (στα 1,47 δολάρια) στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως για την κατάσταση στην ευρωζώνη λόγω του... Έλληνα ασθενούς. Στη στήλη «Lex» των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην έχει εξελιχθεί ακόμη σε τραγωδία, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα «δράμα». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες από την προχθεσινή υποβάθμιση.

Σε κεντρικό του θέμα με τίτλο «Οι παγκόσμιες αγορές κάνουν βουτιά μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch», ο (επίσης βρετανικός) «Γκάρντιαν» εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να αποτελεί τον προάγγελο για έκρηξη χρεών σε όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα συνδέει ακόμη τις πρόσφατες ταραχές με την οικονομική κατάσταση αναφέροντας ότι «οι επιπτώσεις της υποβάθμισης έγιναν αμέσως αισθητές στην Ελλάδα, ενώ συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία εφήβου από αστυνομικό».

Πιο σκληρή είναι η γαλλική «Le Μonde» που αναφέρει πως η έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα αποτελεί μια εξήγηση για την κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί από τις αγορές, ενώ η «Le Figaro» κάνει κι αυτή αναφορά στην κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία όπως αναφέρει δεν διευκολύνει την πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου