«Αυστηρά αλλά όχι αντιλαϊκά» χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη
TA NEA: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Το περίγραμμα των μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περιορίσει το έλλειμμα κατά 24 δισ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια, ώστε να διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο Ζάππειο.
Τα μέτρα χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη «αυστηρά, αλλά όχι αντιλαϊκά». Όπως επισημαίνουν, «αυτή ήταν πάντα η γραμμή μας και η επιδίωξή μας και αφού ο Πρωθυπουργός κατάφερε να την περάσει στις Βρυξέλλες είμαστε ευτυχείς». Πάντως, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια ανάπαυλα και διατηρούν επιφυλάξεις για το πώς μπορεί να αντιδράσουν οι αγορές τις επόμενες ημέρες. «Αν αλλάξει το κλίμα μπορεί να χρειασθεί γίνουν προσαρμογές», λένε με νόημα.
Στο επίμαχο θέμα των μισθών, ο Πρωθυπουργός δεν αναμένεται να αναφερθεί σήμερα, καθώς η εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, μιλώντας το Σάββατο στο Οικονομικό Επιμελητήριο, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «στην κρίση βοηθάς τους αδύναμους», ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν κινδυνεύουμε να πέσουμε στον γκρεμό» και ότι «οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν».
Στο επίκεντρο των μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι:
1Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των φορολογικών εσόδων με μέτρα που θα πλήττουν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προοδευτικό συντελεστή, αλλά με μεγάλο αφορολόγητο, η ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση άλλων αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, η καθιέρωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας, με πολλά κλιμάκια και νέους συντελεστές που θα οδηγούν σε ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνση των υψηλών.
2Η καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο. Στο εξής, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ενώ επίσης θα καταρτίζει πολυετείς προϋπολογισμούς από μηδενική βάση.
3Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας στο Δημόσιο. 4Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με έμφαση στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. 5Η καθιέρωση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σήμερα εξάλλου έρχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία του οίκου αξιολόγησης Μoody΄s, ο οποίος δεν έχει μεταβάλει ακόμη τον «καλό» βαθμό που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, με σκοπό να συναντηθεί και να έχει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του, την κ. Κρ. Λαγκάρντ και τους κ. Β. Σόιμπλε και Αλ. Ντάρλινγκ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών σχεδίων για τη μείωση του ελλείμματος.«ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ»«Αν αλλάξει το κλίμα ίσως γίνουν προσαρμογές» λένε στελέχη που έχουν επιφυλάξεις για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορέςΣυναίνεση και συμμετοχή ζητά ο Γιώργος από τους κοινωνικούς εταίρους
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για συναίνεση και συμμετοχή αναμένεται να απευθύνει απόψε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπό το κράτος των εντυπώσεων που δημιουργεί η ασφυκτική πίεση της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διεθνών αγορών για την άμεση λήψη μέτρων. Ο Πρωθυπουργός που πήρε πάνω του την ευθύνη για τη μη λήψη μέτρων εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων - «δεν θα πληρώσει ο κοσμάκης την κρίση»- αναμένεται απόψε στο Ζάππειο να εκθέσει στους κοινωνικούς εταίρους το περίγραμμα των θεσμικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνησή του προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξόδου από τη δραματική οικονομική κατάσταση. Το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε εξαντλητικό διάλογο για το περιεχόμενό του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Το ίδιο άλλωστε περίγραμμα θέσεων, αναμένεται να παρουσιάσει κατά την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό ικανοποιημένο από την αποδοχή που είχε από τους 26 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών η παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, «πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε όρθιος σε ένα περιβάλλον που περίμενε να τον δει να παρακαλάει για ανοχή και περίοδο χάριτος».Διαψεύδονται οι πληροφορίες για πλήρη αντίθεση απόψεων Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
ΣΕ ΔΙΑΨΕΥΣΗ όσων αφήνονται να διαρρεύσουν περί διάστασης στους κόλπους της κυβέρνησης, όσον αφορά τη λήψη- ή μη- σκληρών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς πιέσεις και η κρίση, προέβη αρμόδια κυβερνητική πηγή. «Η πολιτική μας είναι ενιαία» υποστήριξε και επέμεινε ιδιαίτερα στη διάψευση των (πολλών) πληροφοριών που ήθελαν τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να είναι σε πλήρη διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη- αρμόδια, επαναλαμβάνεται- κυβερνητική πηγή, «ουδεμία διαφωνία υπάρχει και ο υπουργός Οικονομικών εργάζεται με βάση τις εντολές και τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού». Πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι πληροφορίες για την άμεση λήψη σκληρών μέτρων προήλθαν από «συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος». Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, «εκείνος που χαράσσει την πολιτική, την εκφράζει και την υλοποιεί, είναι ο Πρωθυπουργός». Οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι την περασμένη Τρίτη όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες σχετικές πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου που έως τότε ήταν κατά της λήψης σκληρών μέτρων και υπέρ της ήπιας προσαρμογής, αναγκάστηκε λόγω των τρομακτικών πιέσεων που υφίστατο η ελληνική οικονομία να πραγματοποιήσει γύρο τηλεφωνικών επαφών με παράγοντες της διεθνούς αγοράς, αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Λέγεται ότι η εικόνα που αποκόμισε ο Πρωθυπουργός από τις επαφές αυτές τον οδήγησε στη δραματική ομιλία που εκφώνησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης και δημιούργησε τη βεβαιότητα (την οποία επέτειναν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες) ότι είναι έτοιμος «να φορέσει το ιρλανδικό κοστούμι»- δηλαδή να εξαγγείλει πακέτο σκληρών μέτρων. Ο Πρωθυπουργός όμως είχε λάβει τις αποφάσεις του για τη στάση που θα κρατούσε στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όπως αποδείχθηκε μια τάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης επέμεινε να την αγνοεί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται η εικόνα ενός Πρωθυπουργού έτοιμου να λάβει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης- εικόνα που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι όντως υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά της και συμπληρωματικά αναφέρθηκε πως «γίνεται προσπάθεια για να μην επαναληφθεί αυτό το πρόβλημα».
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Υπέρ αδυνάτων τα μέτρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου