- Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ * ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ Ν.Δ. ΕΠΕΙΔΗ «ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΤΗΣ»
Ως απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το δημοσιονομικό αδιέξοδο κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, γιατί «εξέθεσε την Ελλάδα στις πιέσεις των διεθνών πιστωτών της και την παρέδωσε με μειωμένη εθνική κυριαρχία».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε για μία ακόμη φορά σε δραματικές διαπιστώσεις για την κατάσταση της οικονομίας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μίλησε για «την πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική», φράση που έχει πει και παλιότερα, θύμισε ακόμα και τη γνωστη φράση του πατέρα του «η χώρα θα αφανίσει το χρέος ή το χρέος τη χώρα», ενώ παλιότερα είχε μιλήσει για τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο δεν ανακοίνωσε μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά επέμεινε στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Αποφάσεις ξένων
Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου με τη φράση «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία» εννοεί το ενδεχόμενο να επιβάλλονται στη χώρα αποφάσεις για την οικονομική κατάστασή της που δεν τις παίρνει η κυβέρνηση αλλά ξένοι παράγοντες (Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξένοι τραπεζικοί οίκοι). Κατ' επέκταση μια χώρα, η οποία θα βρίσκεται σε μια τέτοια ομηρία, θα είναι ευάλωτη και σε όλο το πλέγμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Η επισήμανση αυτή του πρωθυπουργού διατυπώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται καθημερινά οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ξένων μεγάλων τραπεζικών οίκων να λάβει η κυβέρνηση σκληρά μέτρα κόντρα στο πρόγραμμά της.
Απαντώντας σε αυτές τις πιέσεις ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα την προστασία του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του, με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, το κοινό καλό, το συμφέρον του Ελληνα πολίτη και της ελληνικής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επανακτηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και είπε ότι «ο προϋπολογισμός δείχνει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος».
«Πλήρης απουσία»
Ο κ. Παπανδρέου:
- Εριξε όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Επισήμανε ότι η αναξιοπιστία, «την οποία κληροδότησε στη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης» και οφείλεται, όπως είπε, «στην πλήρη απουσία, ιδιαίτερα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, από τις ευρωπαϊκές, διεθνείς και βαλκανικές πρωτοβουλίες που απαξίωνε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα στα εθνικά θέμα και τα θέματα της οικονομίας».
- Τόνισε ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει την πιστοληπτική μας ικανότητα». «Δεσμευτήκαμε και λέμε την αλήθεια και από την πρώτη στιγμή κάνουμε εθνική προσπάθεια για διάσωση της οικονομίας» συμπλήρωσε.
- Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ότι χρειάζεται για να ελέγξει το τεράστιο έλλειμμα, να επαναφέρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να προωθήσει την ανάπτυξη. Μόνο έτσι, είπε, δεν θα κινδυνεύσει η χώρα να χάσει κυριαρχικά δικαιώματα. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου