Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: «Έτοιμοι για οικονομική εξυγίανση»


Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και η αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του οικονομικού προβλήματος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η σουηδική προεδρία «κατάφερε να φτάσουμε σε σημαντικές αποφάσεις. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στην Κοπεγχάγη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε τη μείωση εκπομπής ρύπων κατά 30% και την ενίσχυση με έκτακτη εισφορά προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εμείς επιμένουμε να προσανατολίσουμε την οικονομία μας προς την πράσινη οικονομία.
Για την οικονομική κρίση, στηρίξαμε την άποψη ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός και χρειάζεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση γιατί δεν έχει φύγει η Ε.Ε. από την κρίση. Χρειάζεται εκτεταμένος συντονισμός για να απεμπλακούν οι τράπεζες. Στηρίζουμε τη δημιουργία νέων διεθνών εποπτικών οργάνων».

Ελληνική οικονομία

Σχετικά με το ζήτημα της ελληνική οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, του τεράστιου ελλείμματος και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη».
Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες, στον τομέα των τροφίμων κ.α. και κυρίως έχει πολύ καλό αιολικό δυναμικό, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Επιπλέον, ανέφερε τους τρεις τομείς που κινείται η οικονομική πολιτική
  1. την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας
  2. το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα
  3. την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συστημική διαφθορά που υπάρχει την Ελλάδα και τόνισε ότι «θα χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά. Πελατειακή πολιτική, παρασιτική οικονομία, τέλος. Τέλος τα δώρα και οι εξυπηρετήσεις. Αυτά δημιουργούν μία τεράστια ανομία, ή οποία αν χτυπηθεί, θα λύσουμε το πρόβλημα της χώρας μας. Για αυτό το λόγο, θα κάνουμε την ερχόμενη εβδομάδα τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Για να μπορέσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός να ορίζει το μέλλον του και όχι οι πιστωτές μας. Θα προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε επίπεδα διοίκησης. Αυτά θα γίνουν τρία το 2010. Θα μειωθούν οι θέσεις των αιρετών, θα μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ανέφερα στους εταίρους μας και την αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου που θα είναι πιο δίκαιο, θα δημιουργήσει μία άλλη κουλτούρα. Ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια». [www.kathimerini.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου