Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα τακτική της ΕΛ.ΑΣ. περιόρισε τα επεισόδια

Συλλήψεις ρεκόρ έφερε η μηδενική ανοχή

Ρεκόρ συλλήψεων έφερε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Σε 10 πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης σημειώθηκαν 120 συλλήψεις, ενώ 540 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές αρχές.

Κλεφτοπόλεμος με ορμητήριο το Πανεπιστήμιο

Στους χώρους του ασύλου κατέφυγαν πάλι οι κουκουλοφόροι που μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009


Κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις
της Αστυνομίας που εφάρμοζαν το «δόγμα της μηδενικής ανοχής» και νεαρούς που ήταν αποφασισμένοι να προκαλέσουν επεισόδια εκτυλίχθηκε επί ώρες στο κέντρο της Αθήνας.

Στο επίκεντρο των επεισοδίων βρέθηκαν και οι διαδηλωτές οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ μία 55χρονη διαδηλώτρια τραυματίσθηκε σοβαρά από αστυνομικό της ομάδας «Ζ» που τη χτύπησε με τη μοτοσυκλέτα του στο Σύνταγμα. Στην Εντατική Μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Χρήστος Κίττας, ο οποίος χτυπήθηκε από κουκουλοφόρους και υπέστη ήπιο καρδιακό επεισόδιο την ώρα που εισέβαλαν και κατέλαβαν το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν δεκαέξι αστυνομικοί.

Στην περιφέρεια

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν συνολικά σε επτά πόλεις-εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- όπου επίσης η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές το τελευταίο σαρανταοκτάωρο. Στην Κόρινθο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Γιάννινα, τη Ρόδο και την Ξάνθη υπήρξε ένταση, έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα έγιναν 52 προσαγωγές και 3 συλλήψεις πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης πορείας, καθώς νεαροί έσπασαν τρία καταστήματα, ενώ στο Ηράκλειο έγιναν επεισόδια νωρίς το μεσημέρι, στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν πέντε άτομα. Αμέσως μετά, ομάδες νεαρών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Ανδρόγεω, δίπλα από το Δημαρχείο Ηρακλείου.

Στην Αθήνα, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συγκέντρωσης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, νεαροί κουκουλοφόροι έσπασαν με λοστούς και βαριοπούλες την κεντρική είσοδο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, χτύπησαν τον πρύτανη Χρ. Κίττα και τον φύλακα και εισέβαλαν στο κτίριο.

Άλλες ομάδες νεαρών σπάζουν και τις πλαϊνές πόρτες στα Προπύλαια ώστε να έχουν διόδους διαφυγής στην περίπτωση άρσης του ασύλου και εφόδου της Αστυνομίας. Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίσθηκε επί ώρες, ενώ το απόγευμα η ένταση μεταφέρθηκε και στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, που έως αργά χθες τελούσε υπό κατάληψη, όπως και η Νομική Σχολή και η Πρυτανεία. Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν άδεια άρσης του ασύλου στην Πρυτανεία εφόσον διαπιστωνόταν ότι παρέμεναν στον χώρο οι υπαίτιοι του σοβαρού τραυματισμού του πρύτανη κ. Χρ. Κίττα. Γύρω στις οκτώ το βράδυ αρκετοί από τους καταληψίες είχαν αποχωρήσει.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο Χρ. Κίττας, όταν οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην Πρυτανεία
Με τον «κουκουλονόμο» παραπέμπονται οι συλληφθέντες

ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος για όσους διαπράττουν αδικήματα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά αντιμετωπίζουν οι 12 συλληφθέντες στα Εξάρχεια, οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά πλημμεληματικών πράξεων, για τις οποίες οι δέκα από τους δώδεκα παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Για τους δύο ανηλίκους, έναν Έλληνα και έναν Αλβανό, η δικογραφία διαχωρίστηκε καθώς υπόκεινται στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Όλοι οι συλληφθέντες ωστόσο αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι παράβαση του νόμου περί όπλων, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, εμπρησμός, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης. Η ποινική δίωξη για τις δύο τελευταίες κατηγορίες ασκήθηκε σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου Δένδια.

Με αφορμή αυτό το σκέλος της ποινικής δίωξης, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ που εκπροσωπεί τους πέντε Ιταλούς άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη μη κατάργησή του, παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Στον Πειραιά
Στον εισαγγελέα του Πειραιά οδηγήθηκαν οι 22 συλληφθέντες στο στέκι Ρεσάλτο. Εις βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για το κακούργημα της κατοχής εκρηκτικών υλών καθώς και για δύο πλημμελήματα. Όλοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή και κρατούνται. Αργά το βράδυ ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν και οι 41 συλληφθέντες στο δημαρχείο του Κερατσινίου, κατηγορούμενοι για την κατάληψη του χώρου. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο.

«Οι Ζητάδες έτρεχαν μέσα στον κόσμο...»

ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ιατρική παρακολούθηση βρίσκεται η 55χρονη Αγγελική Κουτσουμπού η οποία διακομίστηκε χτες στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό της από μοτοσυκλετιστή της Αστυνομίας. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαρτίνης, η διαδηλώτρια φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υποσκληρίδιο αιμάτωμα. «Φαίνεται πως δεν διατρέχει κίνδυνο όπως με ενημέρωσαν οι γιατροί της, παρ΄ όλα αυτά βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση δεδομένου των σοβαρών της τραυμάτων».

«Ήταν μία αναίτια δολοφονική επίθεση. Οι μηχανές της Αστυνομίας περνούσαν με μεγάλη ταχύτητα μέσα από τον κόσμο». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο οδοντίατρος, μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ- Τροτσκιστές) κ. Γιώργος Μητροβγένης τη στιγμή που η 55χρονη Αγγελική Κουτσουμπού- η οποία διαδήλωνε χθες το μεσημέρι μαζί με άλλα μέλη του ΕΕΚ στο Σύνταγμα- χτυπήθηκε και παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα της Αστυνομίας. Όπως προσθέτει, «το μπλοκ μας ποτέ δεν προκαλεί. Είναι πάντα δεμένο. Εκείνη την ώρα η Αστυνομία είχε ρίξει κάποια χημικά και μπροστά από την πλατεία Συντάγματος άρχιζαν να κατεβαίνουν μηχανές της Αστυνομίας με μεγάλη ταχύτητα». Ο κ. Μητροβγένης, που ήταν κοντά στην άτυχη διαδηλώτρια, έσπευσε μαζί με πολίτες και μέλη του ΕΕΚ να της προσφέρει της πρώτες βοήθειες. «Ήταν χτυπημένη στο κεφάλι αλλά αιμορραγούσε και από το αυτί. Μάλιστα το ασθενοφόρο έκανε περίπου μισή ώρα να φτάσει στο σημείο». Για μία εντελώς απρόκλητη επίθεση της αστυνομία μιλάει ο γραμματέας του ΕΕΚ και γιατρός κ. Σάββας Μιχαήλ που διαδήλωνε χθες μαζί με την κ. Κουτσουμπού. «Είναι τραγικό αυτό που έγινε. Μάλιστα θα μπορούσαν να είχαν τραυματιστεί και άλλοι πολίτες». Ο κ. Μιχαήλ καταγγέλλει επίσης ότι ο αστυνομικός, αφού την έριξε, «ήρθε από πάνω της και την χτυπούσε με κλομπιές και κλωτσιές όπως και ακόμη έναν διαδηλωτή που προσπαθούσε να την βοηθήσει».

Ο πρύτανης

Με ήπιο καρδιακό επεισόδιο και ελαφριά τραύματα στο κεφάλι νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κίττας εμφάνισε αρρυθμία ενώ έφερε και εκδορές στον αριστερό κρόταφο, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί του να αποφασίσουν την εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφραγμάτων για προληπτικούς λόγους. Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η κατάσταση της υγείας του πρύτανη είναι σταθερή και δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο.

Δέκα συλλήψεις μέσα στον χώρο του ασύλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουμάκας

ΔΙΠΛΗ ΑΡΣΗ του ασύλου και έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τα ξημερώματα και το βράδυ χθες έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή για την άρση του ασύλου ήταν η διαπίστωση ότι ομάδες κουκουλοφόρων έβγαιναν από τον χώρο του πανεπιστημίου, πετούσαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και προκαλούσαν φθορές. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα και άλλα δύο στη νυχτερινή έφοδο δύο διμοιριών των ΜΑΤ. Όμως, το μεσημέρι χθες η Εγνατία και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης στη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν καταστροφές σε καταστήματα και τράπεζες. Η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε 88 προσαγωγές υπόπτων.

Χθες τα ξημερώματα είχε γίνει η πρώτη επέμβαση της Αστυνομίας στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνέλαβαν οκτώ άτομα- ανάμεσά τους είναι και δύο δεκαεπτάχρονοι- με την κατηγορία ότι προκαλούσαν φθορές και πετούσαν βόμβες μολότοφ στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης και στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Η έφοδος της Αστυνομίας στον χώρο που καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο έγινε αυτεπάγγελτα, καθώς νωρίτερα είχε διαπιστωθεί ότι ομάδες κουκουλοφόρων με ορμητήριο το προαύλιο του πανεπιστημίου πετούσαν τις μολότοφ.

Τα σοβαρά επεισόδια όμως ξέσπασαν λίγο μετά τις δύο χθες το μεσημέρι. Σχεδόν με την έναρξη της πορείας από την Καμάρα, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά στο κατάστημα των Starbucks και πέταξαν φωτοβολίδες στους αστυνομικούς.

Οδομαχίες

Από τις 2.30 έως τις 3.00 η οδός Εγνατία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: αντιεξουσιαστές πέταξαν στους αστυνομικούς δεκάδες μολότοφ και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Η πορεία διασπάστηκε, καθώς ο κύριος όγκος της συνέχισε προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ενώ πολλοί διαδηλωτές διέφυγαν στα γύρω στενά, ώστε να αποφύγουν τα χημικά.

Στις 3.30 οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τους περισσότερους δρόμους πέριξ του υπουργείου, εγκλωβίζοντας διαδηλωτές σε διάφορα σημεία που σημειώνονταν συγκρούσεις. Τρία άτομα διακομίστηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν αστυνομική αυθαιρεσία. Με παρέμβασή τους οι περισσότεροι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου