Με τις στρατηγικές και τις Συνθήκες της η ΕΕ οικοδομεί βήμα βήμα ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Η αντιδραστική ευρωένωση δεν παίρνει βελτιώσεις. Μόνο ανατροπή, με ένταση της ταξικής πάλης σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12/12/2009. Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--Νέα αντιδραστική στρατηγική από το 2010, σε συνέχεια αυτής της Λισαβόνας, ετοιμάζουν οι «27», στήνοντας στα εννιά μέτρα τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα
Την επιτάχυνση των ανατροπών σε βάρος όσων ακόμα απέμειναν από τα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χτες. Ανάμεσα σε άλλα, συμφώνησαν στην ένταση της πολιτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σπεύδοντας ταυτόχρονα να θωρακίσουν με αντιδραστικές συνθήκες το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, ώστε να διασφαλίσουν ένα νέο κύκλο υψηλής κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων που κατέληξαν οι «27» υπογραμμίζεται ότι «η δημοσιονομική στρατηγική εξόδου θα εφαρμοσθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο είναι ο ακρογωνιαίους λίθος του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ». Εξειδικεύοντας αυτή τη στρατηγική και με την υπόμνηση ότι οι «συστάσεις» αφορούν σε όλες τις χώρες, αλλά κυρίως εκείνες «που βρίσκονται σε διαδικασία υψηλού ελλείμματος», οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου πρότειναν τη λήψη άμεσων και σκληρών μέτρων.
Συγκεκριμένα, αποφάσισαν:
- «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική διατηρησιμότητα». Στο στόχαστρο μπαίνουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης.
- «Δραστική δημοσιονομική εξυγίανση που θα αρχίσει το αργότερο το 2011 και νωρίτερα το 2010 για ορισμένα κράτη - μέλη». Δηλαδή, νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, πάγωμα μισθών και συντάξεων για να μειωθούν τα ελλείμματα, ώστε να υπάρξουν καινούρια κρατικά κεφάλαια για την ενίσχυση των μονοπωλίων.
- «Περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας για να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ΕΕ». Δηλαδή, περισσότερες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φτηνά εργατικά χέρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτές τις κεντρικές πολιτικές επιλογές τις είχαν ήδη συνυπογράψει οι υπουργοί των κρατών - μελών της ΕΕ στις αρχές Δεκέμβρη, στα πλαίσια των συμβουλίων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν. Αυτές επικύρωσε και η Σύνοδος Κορυφής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελούν «συστάσεις προς τις χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και σημαντικό μέσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους».
Βαρύ το τίμημα για τον ελληνικό λαόΣ' αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις εδράζονται και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Οπως ξεκαθάρισε ο Γ. Παπανδρέου, θα αποτελέσουν τον πυρήνα του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας που θα καταθέσει το Γενάρη στην ΕΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στη Σύνοδο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για:
- Την παράταση της πολιτικής λιτότητας στα εισοδήματα των δημόσιων υπαλλήλων μέσα από μηδαμινές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και «πάγωμα» μισθών για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 2.000 ευρώ.
- Την προώθηση νέων ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας
- Να νομοθετήσει νέο «φορολογικό σύστημα», που θα έρθει να πλήξει ακόμα περισσότερο μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
- Το «νοικοκύρεμα» των κρατικών κοινωνικών δαπανών, δηλαδή το παραπέρα πετσόκομμά τους.
- Την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, με πρώτο τον «Καποδίστρια 2», αλλά και το νέο εκλογικό νόμο.
- Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο με παράλληλα μέτρα που θα ρίχνουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης (πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις, κ.ά.).
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως αποτελούν «προγραμματικές θέσεις» της κυβέρνησης, θα έχουν ορίζοντα τριετίας, γεγονός που προμηνύει όχι μόνο τη μονιμότητά τους, αλλά και την έναρξη ενός νέου γύρου επίθεσης μετά το 2012.
Νέα αντιλαϊκή στρατηγικήΣτη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής μπήκαν και οι βάσεις για τη «νέα στρατηγική» της ΕΕ μετά την ψήφιση του «ευρωσυντάγματος», καθώς το 2010 λήγει τυπικά το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών που είχε τεθεί με τη στρατηγική της Λισαβόνας. Με τίτλο «Μια νέα στρατηγική της ΕΕ για το 2020», που θα έρθει να διαδεχτεί τη στρατηγική της Λισαβόνας, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας επιδιώκουν να δημιουργήσουν εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα ισχυρότερες βάσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας του.
Στόχος τους, μέσα από τη νέα στρατηγική, είναι η ΕΕ να αποκτήσει και θεσμικά τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων, ώστε να επισπεύδει την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία και γενικότερα την προώθηση της αντιδραστικής στρατηγικής που συνδιαμορφώνουν τα κράτη - μέλη.
Αυτές οι στοχεύσεις αποτυπώνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Αφού σημειώνεται ότι η «ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις», όπως είναι «οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση της ανταγωνιστικότητας», στις οποίες δεν μπορεί να απαντήσει πλέον η στρατηγική της Λισαβόνας, υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται μια «νέα προσέγγιση» με:
-- «Νέες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία αποδοτικών αγορών εργασίας». Δηλαδή, την εξασφάλιση ακόμα χαμηλότερης τιμής της εργατικής δύναμης με γενικευμένη εφαρμογή της «ευελφάλειας».
-- «Μεγαλύτερη ενίσχυση της Εσωτερικής Αγοράς και αξιοποίηση του εξωτερικού εμπορίου και της ανοιχτής οικονομίας». Ενίσχυση δηλαδή των «ελευθεριών» της Συνθήκης του Μάαστριχτ, προκειμένου να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί στη δράση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
-- «Την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εθνικών και ενωσιακών μέτρων και την ενίσχυση της ίδιας εθνικής ευθύνης μέσω της ενεργότερης συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων». Αυτό που ονομάζουν «νέα διακυβέρνηση» οι Ευρωπαίοι εταίροι, είναι ουσιαστικά η πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των ευρωενωσιακών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων, ώστε να εφαρμόζονται χωρίς αντιδράσεις.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να βρεθούν «τρόποι βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για την καλύτερη αξιοποίηση των ανά τις χώρες συστάσεων». Ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για το τι σημαίνουν αυτές οι προβλέψεις, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, τόνιζε προχτές ότι στις χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, η ΕΕ πρέπει να πείσει τα «εθνικά κοινοβούλια» να προχωρήσουν άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ενταση της καταστολής και «πράσινη» κερδοφορίαΠαράλληλα με τη «νέα στρατηγική» και πάντα στο πλαίσιο του νέου «ευρωσυντάγματος», οι «27» συμφώνησαν να ενισχύσουν και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησαν να προωθήσουν το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης που θα εντείνει το φακέλωμα, θα τσακίσει δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, θα πετύχει τη στενότερη συνεργασία των μηχανισμών χαφιεδισμού και παρακολούθησης και θα επιβάλει κανόνες «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες.
Με πρόσχημα την «κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη», πρότειναν τη «διεύρυνση του χώρου της Σένγκεν», ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο πληθυσμιακό φακέλωμα. Υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «απειλείται από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα», πρότειναν «την ενίσχυση της συνεργασίας στη διαχείριση των συνόρων και σε θέματα επιβολής νόμων» μεταξύ των κρατών - μελών, ώστε να ενισχυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Δήλωσαν αμείλικτοι μπροστά «στην παράνομη μετανάστευση» και σημείωσαν ότι «θα ελέγχεται και θα καταστέλλεται»!!
Την ίδια στιγμή οι «27» δεσμεύτηκαν ότι θα ενισχύσουν την ιμπεριαλιστική τους παρουσία στο Αφγανιστάν, χαιρέτισαν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να στείλει νέα στρατεύματα στην περιοχή και σημείωσαν ότι θα ενισχύσουν την «αστυνομική αποστολή της ΕΕ στο Αφγανιστάν». Οσο για τις προσπάθειές τους για τη διάσωση δήθεν του περιβάλλοντος, αφού αρχικά εκδήλωσαν τις ενδοϊμπεριαλιστικές τους αντιθέσεις για τα χρήματα που θα δώσει η κάθε χώρα και τους ρύπους που καλείται να μειώσει, στη συνέχεια υποσχέθηκαν μείωση κατά 30% των ρύπων και κατέληξαν να δαπανήσουν 2,5 δισ. ευρώ για να ανοίξουν νέους υπερκερδοφόρους δρόμους για το κεφάλαιο στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΠυγμή και αποφασιστικότητα να γκρεμίσουν τα πάνταΟλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα είναι η αρχή και όχι το τέλος της κλιμακούμενης επίθεσης
Κάθε πόντος που κερδίζει το κεφάλαιο και τα κόμματά του στο πεδίο της ταξικής πάλης, βάζει σε μεγαλύτερους κινδύνους τα εναπομείναντα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό και η αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ αποτελεί επιτακτική ανάγκηΤην επιβολή «επώδυνων» - κατά δήλωσή του - διαρθρωτικών αλλαγών και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μέσα στο 2010 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, καλώντας προκλητικά τον ελληνικό λαό να προσφέρει «συναίνεση» για την προώθηση και εφαρμογή τους.Στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, σε παραπέρα αντιδραστικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, στη θέσπιση νέου φορολογικού συστήματος, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρήσεων και στην επέκταση της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα.
Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που πρότεινε αποτελούν το «προγραμματικό πλαίσιο» του ΠΑΣΟΚ, είναι «επώδυνα» και ότι «κάποιοι από την εφαρμογή τους θα πονέσουν», φανερώνοντας ότι ήταν προαποφασισμένα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της ενιαίας στρατηγικής που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ΕΕ.
«Οι πολύ μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να «μπορέσουμε να μειώσουμε τέσσερις μονάδες το έλλειμμα». Αξιοποιώντας το κλίμα που διαμόρφωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι με τις βολικές πιέσεις τους, αλλά και οι εκπρόσωποι των αγορών, που κινδυνολογούσαν περί «πτώχευσης» της χώρας, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που πρότεινε σαν το μικρότερο κακό, προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα.
Μιλώντας για την Κοινωνική Ασφάλιση, είπε ότι «είναι ένα πεδίο στο οποίο θα επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές (...) μέσα από τον κοινωνικό διάλογο που θα συνεχιστεί και ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα καταλήξει». Αυτές οι αλλαγές είναι που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και θα οδηγήσουν σε ένα καθαρά ανταποδοτικό σύστημα.
Η κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με τη περικοπή των κοινωνικών δαπανών (για «μείωση κατά 10% κάποιων από τις καταναλωτικές δαπάνες της δημόσιας Διοίκησης», έκανε λόγο χτες ο πρωθυπουργός), την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας θα οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων σε συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας και εξαθλίωσης.
Φτιάχνουν κλίμα και περικοπές μισθώνΟ πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα φέρει νέο «φορολογικό σύστημα», με προσχηματικό στόχο να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά επί της ουσίας στο στόχαστρό του μπαίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, αφού έχει απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα, είπε γενικόλογα πως δε θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών. Πίσω από τέτοιες ανέξοδους ισχυρισμούς (ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας), προσπάθησε να κρύψει τις «αυξήσεις» ψίχουλα που έδωσε σε μισθούς και συντάξεις για το 2010 και κυρίως να δικαιολογήσει τη σφικτή εισοδηματική πολιτική, η οποία ήταν, είναι και θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, παρά τις κούφιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα «διαρκέσει δυο ή τρία χρόνια».
Το «πάγωμα» ή και οι μειώσεις των μισθών παραμένουν ανοιχτό ενδεχόμενο. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα με διαπιστώσεις όπως «αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και η μόνη λύση ήταν να παγώσουμε, θα κόβαμε και στο μισό τους μισθούς». Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος δήλωνε ότι η οικονομία «είναι στην εντατική».
Στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και με στόχο την καλύτερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε «τη μείωση των επίπεδων διοίκησης από πέντε σε τρία», σημειώνοντας ότι θα καταργηθούν νομαρχίες και επαρχίες και θα συμπτυχθούν δήμοι βάσει του «νέου Καποδίστρια». Δεν ξέχασε φυσικά να σημειώσει ότι κορωνίδα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ θα είναι η «πράσινη ανάπτυξη», γιατί μόνο μέσα από αυτή θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα.
Ανοιχτός ο δρόμος για νέα μέτραΤα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ικανοποίησαν τους αξιωματούχους της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο τα χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά» και «στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων». Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αν. Μέρκελ τόνισε ότι η «Ελλάδα αποφάσισε να αναλάβει τις ευθύνες της», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι τα μέτρα «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Αυτό πάντως που αφήνει να διαφανεί η ΕΕ, είναι ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση άμεσα και πρόσθετα μέτρα με μειώσεις μισθών, νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χτες ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση πως «η χώρα έχει μπει σε διαδικασία επιτήρησης» και ότι «κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ έχει το «δικαίωμα ακόμα και να προτείνει μέτρα». Ουσιαστικά, αποκάλυψε ότι για την κατάρτιση του συμφώνου σταθερότητας είναι σε απευθείας επαφές με τους εταίρους, οι οποίοι σημείωναν χτες μακριά από τις κάμερες ότι οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρκετές για να «μειώσει το έλλειμμα κατά τέσσερις μονάδες», όπως δεσμεύτηκε!
Για την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το λαό να συναινέσει και να προσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο», αναγορεύοντας την υποταγή σε «πατριωτικό καθήκον»! Ακόμα, επιχείρησε και χτες να συνδέσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας με τη διαφθορά, ώστε να αφήσει στο απυρόβλητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αποδίδοντας την οικονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα στην έλλειψη «διαφάνειας». Εντείνοντας τον αποπροσανατολισμό του λαού, ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Σιγή ασυρμάτου» για Τουρκία και ΠΓΔΜΑξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου χτες στο θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ και στην ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ, τα οποία η Σύνοδος Κορυφής, με συνοπτικές διαδικασίες, παρέπεμψε για τον ερχόμενο Μάρτη. Υιοθετώντας απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, ενώ απέφυγε να θέσει και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Επιβεβαιώθηκε και μ' αυτόν τον τρόπο η «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες να δοθεί χρόνος για διμερείς επαφές και προσεγγίσεις, ώστε άμεσα να υπάρξουν εξελίξεις και στα δυο μέτωπα, πάντα με κριτήριο τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή και την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου