- ΚΚΕ: Η ταξική - λαϊκή αλληλεγγύη και αντεπίθεση πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής
- ΠΑΜΕ: Να νεκρώσουν στις 17 του Δεκέμβρη όλοι οι τόποι δουλειάς. Να είναι μαζικές, μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
Επίθεση με ένταση της κινδυνολογίας έκανε χτες ο πρωθυπουργός στις λαϊκές συνειδήσεις, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Την ίδια ώρα ο «κοινωνικός διάλογος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, της πλουτοκρατίας, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της, προκειμένου να υποτάξουν το λαό στην αποδοχή νέων, ακόμη πιο επώδυνων μέτρων σε βάρος του. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρίσιμη φάση» και χρονίζοντα προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται «εθνική συστράτευση» και «κοινωνική συναίνεση». Στόχος τους, να μείνει άθικτη η υψηλή κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αποφασιστική απάντηση σ' αυτές τις μεθοδεύσεις να δώσουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα με την ακατάπαυστη, ακούραστη δράση για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας του ΠΑΜΕ στις 17 του Δεκέμβρη.
Με ωμούς εκβιασμούς, κινδυνολογία και αλλεπάλληλα κηρύγματα για «κοινωνική συναίνεση», επιδιώκει να αποτρέψει μαζικές λαϊκές αντιδράσεις
Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να κάνουν φύλλο και φτερό τα κηρύγματα της κυβέρνησης για «συναίνεση»
Σαν αφορμή για να επιτεθεί στις λαϊκές συνειδήσεις, με ένα ακόμα κήρυγμα περί «κοινωνικής συναίνεσης», αξιοποίησε ο πρωθυπουργός τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο πνεύμα της κινδυνολογίας που εντείνεται τις τελευταίες ημέρες και του «κοινωνικού διαλόγου» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων της, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρίσιμη φάση» και χρονίζοντα προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται «εθνική συστράτευση», ώστε «να πάμε την Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες».Μόλις προχτές, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου έκανε προκλητικά λόγο για την ανάγκη «κοινωνικής συναίνεσης», προκειμένου να διασφαλιστεί η «εθνική ανεξαρτησία της χώρας». Προσπαθώντας να ταυτίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου με αυτά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» την εκδήλωση μαζικών λαϊκών εργατικών αγώνων. Με την ίδια στόχευση, ανατέθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) να διοργανώσει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ζάππειο τη φιέστα για την έναρξη του «εθνικού κοινωνικού διαλόγου», που θα λειτουργήσει σαν «όχημα» για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια «για την κρίσιμη, τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα». Σ' αυτήν τη κατεύθυνση και με στόχο να οξύνει την ιδεολογική τρομοκρατία για την ανάγκη να κάτσουν οι εργαζόμενοι στη γωνία και να επικροτήσουν τα αντιδραστικά σε βάρος τους μέτρα, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια σειρά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «για την προώθηση αλλαγών και σημαντικών τομών στην κοινωνία μας» μέσα από «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τους κοινωνικούς φορείς, ώστε συντεταγμένα, ενωμένα, με μια μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, να προχωρήσουμε από κοινού στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας».
Εκβιάζουν και δημαγωγούνΣτο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, που υπερθεμάτιζαν στην ανάγκη να βγάλουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους τα μάτια τους και να συναινέσουν αντί να πολεμήσουν τα προωθούμενα αντεργατικά αντιασφαλιστικά και άλλα μέτρα. Μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι «η οικονομία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και η συναίνεση στην προκειμένη περίπτωση είναι όχι απλώς επιθυμητή, αλλά επιβεβλημένη (...) έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε ως χώρα και όχι ως κυβέρνηση, πλέον, από αυτή τη μεγάλη κρίση από την οποία μαστιζόμαστε και την οποία μας κληροδότησε η ΝΔ».
Σε ερώτηση, εξάλλου, για το αν απειλείται η «εθνική μας κυριαρχία», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου απάντησε ότι «αν μία χώρα τεθεί υπό οικονομικό έλεγχο από τρίτους χάνει ένα από τα πιο θεμελιώδη όπλα της, που είναι η αυτοτέλεια, η αυτοδυναμία στην άσκηση των οικονομικών της πολιτικών» και γι' αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα σε πνεύμα συναίνεσης.
Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι τα περί «εθνικής ανεξαρτησίας» είναι φούμαρα και ωμή δημαγωγία σε βάρος του λαού, στην ίδια συνέντευξη, ο Π. Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο κ. Αλμούνια επιτέλους χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ένα αξιόπιστο βήμα»! Επαλήθευσε, δηλαδή, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ αυτό που κρίνει τη χάραξη της «εθνικής στρατηγικής» είναι τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού και ντόπιου κεφαλαίου, για τα οποία έχουν λόγο πρώτα και κύρια τα ευρωενωσιακά όργανα, βάσει συνθηκών και αποφάσεων που διαμορφώνονται με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΧωρίς καμία σημασία για τα λαϊκά συμφέρονταΣυγκαλείται την Τρίτη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς» συγκαλείται το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης (1.30 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή του συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.
Αιτιολογώντας το σχετικό αίτημα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «βασικό πρόβλημα (της Ελλάδας) είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά, η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, με την ανομία που δημιούργησε όλο αυτό, το οποίο βεβαίως είχε ως αποτέλεσμα και μια εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή».
Βεβαίως το θέμα αντιμετώπισης της «διαφθοράς και της διαφάνειας» το εμφανίζουν ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ καμιά σχέση δεν έχει με τα ελλείμματα και το χρέος, (αυτά δημιουργούνται από το κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις), αλλά και την κρίση, που είναι απότοκο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αντικειμενικό φαινόμενο στον καπιταλισμό. Επομένως δεν έχει σχέση και με την αντιμετώπισή των προβλημάτων της οικονομίας, όπως προσπάθησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τη διαφθορά σαν στοιχείο που οφείλεται σε κάποια παθογένεια της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα και όχι σαν συστατικό στοιχείο ενός συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και στη διαπλοκή του κράτους με το κεφάλαιο. Προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει ένα υπαρκτό πρόβλημα του συστήματος που υπηρετεί, όπως είναι αυτό της διαφθοράς, για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, από την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και άλλα λαϊκά δικαιώματα.
Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η διαφθορά (χρηματοδότηση πολιτικών, μίζες από πολυεθνικές, πριμ από τις φαρμακοβιομηχανίες σε γιατρούς που γράφουν σωρηδόν τα φάρμακά τους) έχει νομιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες των αστικών κυβερνήσεων. Οπως αποτελεί και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια το γεγονός ότι τα ελλείμματα δεν τα δημιουργούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους φυτοζωούν με μισθούς και συντάξεις πείνας, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο και τα προνόμια που αυτό απολαμβάνει, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ.
Αλλωστε η ευρωπαϊκή και η γενικότερη εμπειρία αποδείχνει ότι υπάρχουν και αποφάσεις κοινοβουλίων κατά της διαφθοράς, αλλά η διαφθορά πολιτικών και κομμάτων συνεχίζεται και γιγαντώνεται.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣΠαραπλανητική η συζήτηση περί διαφθοράςΣε ανακοίνωση για τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, για να συζητηθεί το θέμα της διαφθοράς - διαφάνειας, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του λαού από τον πόλεμο που κάνει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά και στα άλλα δικαιώματά του, στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και για να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων. Σκόπιμα επιλέγει η κυβέρνηση ένα θέμα, όπως η διαφθορά που είναι υπαρκτή, για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους.
Τίποτα δεν πρόκειται να προκύψει από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Η ευρωπαϊκή και η γενικότερη εμπειρία αποδείχνει ότι υπάρχουν και αποφάσεις κοινοβουλίων κατά της διαφθοράς, αλλά η διαφθορά πολιτικών και κομμάτων συνεχίζεται και γιγαντώνεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου