Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Εθνικός διάλογος» εφ' όλης της ύλης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


«Εθνικό διάλογο» διά πάσαν νόσο αρχίζει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα με τους κοινωνικούς εταίρους, τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες σε μια προσπάθεια να βρει συνένοχους και συμμέτοχους στην υλοποίηση της πολιτικής της, την οποία ούτως η άλλως δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε ειδική εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου, ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει προς κοινωνικούς εταίρους Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάς έλεγαν χθες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή και η υιοθέτηση οποιασδήποτε πρότασης θα βελτιώνει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δεν θα την αλλάζει. Εκτιμάται ότι δεν θα ανταποκριθεί στην κυβερνητική πρόσκληση το ΚΚΕ, που ήδη δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Ερωτηματικό είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός δεν συμμετέχει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Για την έναρξη του διαλόγου θα γίνει εκδήλωση με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους θα μιλήσει ο κ. Παπανδρέου, ενώ είναι πιθανόν να ζητήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μπαράζ συναντήσεων

Στο πλαίσιο της οργάνωσης του διαλόγου, χθες ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Σήμερα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που προτάσσονται για τον εθνικό διάλογο, όπως προέκυψαν από τις χθεσινές συναντήσεις, είναι -ανά υπουργείο- μεταξύ άλλων:

* Υπουργείο Οικονομικών: Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος καθώς και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο δίνει η κυβέρνηση ιδιαίτερη βαρύτητα.

* Υπουργείο Οικονομίας: Η αποδοχή της επιχειρηματικότητας από την κοινωνία. Χθες η Λούκα Κατσέλη είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληφοφορίες, ότι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις να συνοδεύονται από ενέργειες που θα κάνουν περισσότερο φιλική για το ευρύ κοινό την έννοια της επιχειρηματικότητας, είτε μέσω της ενημέρωσης, είτε με την πρόβλεψη ανταποδοτικών μέτρων. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα διαδραματίσει το ΕΣΠΑ, το οποίο θα δώσει έφαση στα περιφερειακά προγράμματα. Τέλος, για τη μεγαλύτερη επιτυχία των δράσεων αυτών, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στον συντονισμό που πρέπει, να έχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

* Υπουργείο Υγείας: Η στήριξη του ΕΣΥ, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η διαφάνεια στο σύστημα των προμηθειών, η επαναφορά της λίστας φαρμάκων, οι προσλήψεις. Ορισμένα από αυτά ήδη έχουν δρομολογηθεί από την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που χθες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.

* Υπουργείο Εργασίας: Το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό είναι τα θέματα που θα ενταχθούν στον διάλογο. Ηδη για το Ασφαλιστικό ο διάλογος έχει αρχίσει και χθες ο υπουργός Αν. Λοβέρδος έκανε και ανακοινώσεις.

* Υπουργείο Περιβάλλοντος: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προστασία των δασών.

Κι άλλα θέματα

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και τα θέματα της παιδείας, της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, της καταπολέμησης της διαφοράς, της διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα συζητήσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός και η κυβέρνηση δεν αναζητεί άλλοθι. «Θέλουμε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου