Διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ απέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος για την αδυναμία τους να διασφαλίσουν την απαραίτητη συναίνεση ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πορεία του διαλόγου για το Ασφαλιστικό και τις προτάσεις της κυβέρνησης ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που υπάρχει, περιγράφοντάς την με τα μελανότερα χρώματα. «Αναλάβαμε χωρίς να υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ούτε καν για τους αριθμούς και χωρίς (να υπάρχει) μια κοινώς αποδεκτή αναλογιστική μελέτη» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι πολλές και οι αποτυχημένες προσπάθειες μιας συνεννόησης αφορούν και την κυβέρνηση Σημίτη και την κυβέρνηση Καραμανλή». Οπως είπε «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», προσδιορίζοντας το 2015 ως χρονιά-ορόσημο. «Θα είναι το έτος της παρόξυνσης και της καταστροφής καθώς η μεταπολιτευτική γενιά θα συνταξιοδοτείται μαζικώς». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «τίποτε δεν θα προκύψει αιφνιδιαστικά» καιεπισήμανε την ανάγκη «συνεννοήσεων και συγκλίσεων». Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα επανέλαβε ότι το πόρισμα της Επιτροπής που επεξεργάζεται το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2010 ενώ στο τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προωθήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της. Επίσης αποφασίστηκε να ενημερώνεται κάθε μήνα η Βουλή για την πορεία του διαλόγου. Η ΝΔ συμφώνησε με την οριακή κατάσταση που επικρατεί και επέδειξε συναινετικό πνεύμα. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γ. Γιακουμάτος «ως πρόσωπο θα σταθώ πλάι και ως κόμμα θα παλέψουμε χωρίς λαϊκισμό», αφού «το να χαϊδεύουμε αφτιά και με μπαλώματα αυξάνουμε τη γάγγραινα και η χώρα θα σαπίσει». Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Μ. Κριτσωτάκη προειδοποίησε τον κ. Λοβέρδο ότι «αν δεν αλλάξετε την πολιτική που εξαγγείλατε θα προστεθείτε στους υπόλοιπους υπουργούς που απέτυχαν».
Αναφερθείς στη στάση του ΚΚΕ που δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση και στις δηλώσεις της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι «αδιάλλακτος είναι αυτός που δεν προσέρχεται στον διάλογο και τον παρεμποδίζει. Εχουμε αποφασίσει μέσα από συγκλίσεις και συνεννοήσεις να δώσουμε λύση και δεν θα κάνουμε πίσω όσο και αν μας κατηγορούν» συμπλήρωσε.ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Αυτά είναι βαρβαρότητες»
Αμεση ήταν η απάντηση της κυρίας Αλέκα Παπαρήγα στα όσα είπε στη Βουλή για το ΚΚΕ ο υπουργός Εργασίας, χαρακτηρίζοντας «βάρβαρες» τις δηλώσεις του και σηματοδοτώντας έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Η γενική γραμματέας του κόμματος κατηγόρησε τον κ. Α. Λοβέρδο ότι προχωρεί σε έναν «βομβαρδισμό των εργαζομένων από αέρα, γη και θάλασσα» και κάλεσε τους εργαζομένους «να κηρύξουν τον πόλεμο». Παρουσιάζοντας τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις εργασιακές σχέσεις, η κυρία Παπαρήγα στράφηκε και κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων και συμπληρωματικού προϋπολογισμού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αφορμή τον καταιγισμό ρευστοποιήσεων που δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αγορά ομολόγων. Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ επιχειρεί «την ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος που ίσχυε ως σήμερακαι την ανατροπή του συστήματος εργασιακής ασφάλισης», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία απευθύνθηκε και σε εκείνους οι οποίοι ψήφισαν ΝΔ και ΠαΣοΚ, ζητώντας τους να αντιδράσουν ώστε να μην πετύχει η κυβέρνηση την επιδίωξή της να τους κάνει συνενόχους. Ταυτόχρονα η κυρία Παπαρήγα προανήγγειλε «πολυμέτωπο αγώνα» στο Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή και κυρίως στον δρόμο, στις ανοικτές κινητοποιήσεις, εκεί «όπου είναι ο λαός», αντιπαραβάλλοντας την τακτική των κομμάτων εξουσίας που, όπως είπε, θέλουν τον λαό ψηφοφόρο, «να ψηφίζει αρχηγούς, υπαρχηγούς και υπαρχηγάκια και να ψηφίζει και για το Κοινοβούλιο».
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Ετος-ορόσημο το 2015 για την διάσωση των Ταμείων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου