Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Γ. Παπανδρέου: Δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για Πρωθυπουργός ούτε για Πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Σφοδρή κόντρα Ν. Σαλαγιάννη με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  04/01/2012, 16:36 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  04/01/2012, 20:35

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις αλλά και παρασκηνιακές ζυμώσεις διαφόρων επιτελείων φαίνεται ότι η κατάσταση ξεκαθαρίζει στη σημερινή συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


O κ. Γ. Παπανδρέου είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του κινήματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα διαρχίας. Επίσης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και περιμένει τις προτάσεις του Συμβουλίου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Παρά τη δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν προτίθεται να είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός ή πρόεδρος του ΠαΣοΚ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η κατάσταση δεν ξεκαθάρισε πλήρως στο εσωτερικό πεδίο. Η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο συνεχίζεται σε ζωηρούς τόνους προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα γκρίζα σημεία της εισήγησης του προέδρου του ΠαΣοΚ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές ως το τέλος της συζήτησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπεύθυνος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα: Εκλογική διαδικασία από τη βάση με κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ μετά από τις εθνικές εκλογές. Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός, θα είναι άλλο στέλεχος, και η επιλογή του θα γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε με άλλο τρόπο που θα αποφασιστεί στα θεσμοθετημένα όργανα.

Επίσης πρότεινε τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, σε χρόνο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και τη σύγκλιση συνεδρίου εκλογικού προγράμματος ή συνδιάσκεψης. Οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπεγλίτης, στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, ο κ. Παπανδρέου θα ασκεί όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται στο καταστατικό για τον πρόεδρο. Αν αυτό σημαίνει ότι θα διεκδικήσει ρόλο στη σύνταξη των ψηφοδελτίων, στην χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής, κλπ δεν έγινε σαφές. Επιπλέον για να
αναδείξει άλλο όργανο πέραν της ΚΟ τον υποψήφιο πρωθυπουργό θα πρέπει να μην παραιτηθεί ούτε από τη θέση του προέδρου της ΚΟ ο κ. Παπανδρέου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφραστεί αντίθετες απόψεις από ορισμένα μέλη του Πολιτικού  Συμβουλίου τα οποία έλαβαν το λόγο. Η κυρία Συλβάνα Ράπτη ζήτησε να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι διαδικασίες όπως προβλέπει το καταστικό και να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και τόνισε ότι «οι μακρόσυρτες διαδικασίες οδηγούν σε λύση διά της σήψης και τέτοια λύση δεν μας ταιριάζει». Ο κ. Ι. Μίχας, επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη λογική της διαρχίας, ότι θεωρεί λάθος ο πρόεδρος που θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές να μην έχει πρώτα διασφαλίσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων του Κινήματος. «Τι πρέπει να γίνει;» έθεσε τοπ ερώτημα. «Αν ο πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να ηγείται του ΠαΣοΚ, αναφαίρετο δικαίωμα του, το πρώτο είναι να ανοίξουν οι καταστατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου με τον τρόπο που έγινε το 2007 πριν τις εθνικές εκλογές, δηλαδή άμεσα, και δεύτερον να συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο». Υπέρ των άμεσων διαδικασιών τοποθετήθηκαν και οι κ.κ. Ν. Σαλαγιάννης και Κ. Πανταζής.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαλαγιάννης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ζητώντας την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Εκεί το σύνολο των στελεχών του ΠαΣοΚ να αποφασίσει την εκλογή προέδρου το ταχύτερο δυνατό, και πάντως ως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Σαλαγιάννης, απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτούργησε στο ΠαΣοΚ περισσότερο ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος.

«Άρα, έχει δίκιο ο αδελφός μου!», τον διέκοψε εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου. «Μια φορά ακόμα να παρέμβει έτσι ο αδελφός σας δεν θα μείνει τίποτα από το κύρος σας στην κοινωνία. Ο αδελφός σας μίλησε ως εκπρόσωπος  δυναστείας με τη νοοτροπία του πρίγκιπα», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης.

Η κυρία Τόνια Αντωνίου φέρεται επίσης να είπε στον κ. Παπανδρέου : «Εγώ που δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό σας ρωτώ: Το 2004 αλλάξαμε αρχηγό για να μειώσουμε τη διαφορά από τη ΝΔ. Τώρα που παίζεται η ύπαρξη της παράταξης γιατί να μην αλλάξουμε ηγεσία;». Εκτίμησε επίσης ότι αν ο κ. Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος πολλοί  συνάδελφοί της δεν θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές.

Αλλά και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες και  πρότεινε τη σύγκλιση ενός συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές. «Εκλογή όλων των οργάνων και του προέδρου όπως προβλέπει το καταστατικό. Αν και εγώ διαφωνώ με τις ψηφοφορίες στα καφενεία και θα θέσω το θέμα αυτό στο Συνέδριο. Να παρουσιάσουν όλοι οι υποψήφιοι το πολιτικό και ιδεολογικό τους στίγμα. Όχι μέσα από το διαδίκτυο όχι στην πασαρέλα στα κανάλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου